Et ve Et Ürünleri Tebliği Değişikliği İçin Görüş İsteniyor


ZSpyI60_3zJBvs2ooFtyYW4q5FV0BZLW4ZkaJwA0zC4 

 

ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(Taslak)

MADDE 1 – 05.12.2012 tarihli ve 28488 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Et  ve Et Ürünleri Tebliği’nin 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Bu Tebliğ mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi üretiminde çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma veya et ürünleri kullanılan yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezeleri kapsamaz.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

(5) Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz.

(6) Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamaz.

(7) Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi (boyun derisi hariç) katılır.

(8) 05/12/2012 tarihinden önce coğrafi işareti bulunan et ürünlerinde bileşiminde kullanılan çiğ et ve kıyma özellikleri hariç olmak üzere Tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranmaz.

(9)  Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun olur.”

DİĞER HABERLER
Okla Canlı Tavuk Öldürme Eğlencesi!

MADDE  3  – Aynı Tebliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Perakende işletmelerde son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulur. Çiğ kırmızı etler; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı 3 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. Çiğ kanatlı etleri ise hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur.”

MADDE  4 – Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin yirmi birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(21) Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.”

MADDE 5 – Aynı tebliğin 15 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“k) Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere ‘%100’, ‘%100 Dana eti’ ya da ‘%100 göğüs eti’ gibi ifadeler/logolar kullanılamaz.

l) Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir.

DİĞER HABERLER
"Bilgi ve haber paylaşım lideri" Veteriner Hekim M.Hakan BOYAR.

m) Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz.

o) Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir.

MADDE 6 – Bu Tebliğ yayımından 1 ay sonra yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

 

 


9 Nisan 2014. 10:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x