Festivalde 100 bin Boyoz,100 bin Keskinoğlu yumurtası ile dağıtılacak


3dsc06386smallwo0Birincisi 6 Mayıs 2012 Pazar günü düzenlenen Boyoz festivalinin 2.cisi için hazırlıklar başladı. Tam 100 bin boyozun dağıtılacağı 2. boyoz festivali için özel olarak 50 dağıtım noktası ve standı hazırlanıyor.

 

Tüm ürünlerin (Boyoz + Yumurta + Peynir + Tuz&Karabiber + Zeytin + Çay) bir kit şeklinde bütün olarak dağıtılacağı paketler özel olarak tasarlanıyor.Festival için özel olarak hazırlanacak dağıtım standları ile kalabalık oluşturmadan kontrollü ve seri şekilde dağıtımı yapılacaktır.

 

Geçtiğimiz yıl yaşanan aksaklıklardan dolayı bu yıl 3 ay öncesinden hazırlıklar başlamıştır. Tüm ürünler 1 kutu içerisinde , 50 değişik noktada özel olarak hazırlanmış kişilerin sıraya girmesini mecbur kılacak özel tasarım dağıtım standları hazırlanmaktadır. yaklaşık 200 kişinin dağıtımda görev alacağı özel bir ekip kurulmakta ve bilgilendirilmektedir. Geçtiğimiz yıl ilk olması sebebi ile gözden kaçan , planlanan şekilde ilerlemeyen aksaklıklar bu yıl bu çalışma ile giderilmiş olacaktır. Ayrıca bu yıl 100 bin boyoz,100 bin Keskinoğlu yumurtası dağıtımı yapılacaktır.

 

Boyoz nedir 

 

DSC_2105Boyoz, İzmir’e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye’nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.

DİĞER HABERLER
Çaykur 178 bin ton yaş çay aldı

 

Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya’dan kovularak İzmir’e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

 

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca “bollos” (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir’de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir’de boyozlar “Avram Usta’nın boyozu” adı altında satılmıştır.

 

Avram Usta’nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını’nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.Karşıyaka’da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı’dır.

 

Erdem Usta’nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.

DİĞER HABERLER
Niyazi Durgun: Tahıl koridorunun durması Türkiye’yi etkilemeyecek

 


27 Mart 2013. 18:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x