Plastik poşetler yasaklanıyor mu?


unnamed
Naylon poşet kullanımına, tüm dünyada 1982’de, Türkiye’de 1980 yılı sonunda başlandı. Bu alışkanlık bir uygarlık göstergesi gibi kabul görüp yaygınlaştı….
Halim Utlu
Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez Başkanlığı’nda toplanan Meclis,bir dizi kararlara imza attı.Üyelerin kabul ettiği kararlar arasında,yemek artıkları ve bayat ekmeklerle geri dönüşümün sağlanması ve plastik poşet yerine, file, bez, kağıt torbaya destek de var.
Meclisde, Başkent Ankara’nın birçok yerinde bulunan kamp ve karavan turizmi yapılacak bölgelerin, gelecek talep doğrultusunda açılması için gerekli çalışmaların yapılması,atıkların geri kazanımı konusunda,hem çevreye, hem insan sağlığına, hem de ekonomiye katkı sağlaması açısından alınan kararlardan  dikkat çeken bazıları şöyle:
Plastik poşet yasağı kampanyası 
Bayat ekmek ve yemek artıklarını toplayarak geri dönüşüm sağlanabilmesi konusunda çalışmalar yapılması,çevre dostu pazar torbalarının ( file, bez, kağıt torba)  kullanılmasına geçilerek, doğada yok olmaları uzun yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan plastik poşetin yasaklanması için AVM’ler, pazarcılar, işletme sahibi esnaf, oda ve dernek temsilcileriyle görüşülmesi ve gerekli çalışmaların başlatılması,
Pazarlar oluşturulacak
Ağaç budama mevsiminin başladığı bu günlerde,budanan ağaçlardan çıkan odunların yaşlı, kimsesiz, yoksul, ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilmesi, taşıma ve nakliye işlemlerinin de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması,genetiği ile oynanmamış, organik ürünler tüketilmesi, doğal beslenilmesi, sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi için, küçük çaptaki yetiştiricilerin evde yapılabilen konserve, turşu gibi mamullerini satabilecekleri pazarların oluşturulması,
Öğrencilere sıcak çorba servisi arttırılacak
Büyükşehire yeni bağlanan ilçelere, bu dönem yapılacak yatırım miktarlarının hesaplanarak, parasal değerlerin çıkarılması yönünde gerekli çalışmaların yapılması,park alanlarına Büyükşehir Belediyesi’nce seyyar tuvaletler konulması,sabah saatlerinde öğrencilere sıcak çorba servisi uygulamasının arttırılması,
Naylon poşet kullanımı,Türkiye’de 1980 sonu
Diğer yandan naylon poşet sadece çöp ve kirlilik yaratmıyor, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozuyor,üretim sürecinde suyumuzu tüketiyor, depolama sürecinde ciddi maliyetler oluşturuyor, doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla, nesli tehlike altındaki türlerin varlığını tehlikeye sokuyor. Naylon poşet kullanımına, tüm dünyada 1982’de, Türkiye’de 1980 yılı sonunda başlandı. Bu alışkanlık bir uygarlık göstergesi gibi kabul görüp yaygınlaştı.
2002’de  İrlanda’dan  naylon poşet kullanımına vergi
2008 sonu  Avustralya’da süpermarketlerde naylon torba kullanımına son verildi. Çin’de Haziran 2008’den itibaren çok ince plastik torba üretimi ve süpermarketlerde kullanılması yasaklandı.İrlanda Mart 2002’de naylon poşet kullanımına yönelik bir vergi koydu, o yıldan önce yılda 1,2 milyar poşet tüketiliyorken, vergi sonrası tüketim %95 oranında düştü.
Sel sırasında su akışını kestiği ve ciddi maddi hasara sebep olduğu için Bangladeş’in başkenti Dakka’da da, naylon poşet kullanımı yasaklandı. Almanya, Kanada ve Güney Afrika’da naylon poşetler, ancak ücret karşılığı alınabiliyor. İngiltere’de 50 mağazada bez çanta uygulaması yapılarak, naylon poşet talebinin bir yılda %70 oranında düşürülmesi sağlandı.Polonya, Macaristan, Slovakya ve Portekiz’de tek kullanımdan sonra atılan naylon poşet sayısı, yılda kişi başına 466’ya ulaşıyor. Almanya’da ise kişi başına naylon poşet kullanımı ortalama 64 civarında.
Deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor
Naylon poşetin doğada çözünebilmesi için, en az 500 yıl, en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor. Bir naylon poşet, ortalama 12 dakika kullanılıyor. Sadece İngiltere’de yılda 200 milyon plastik poşet kullanılıyor. Bir plastik poşet denize atıldığında, deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor. Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor.
Siz de,çöp poşeti satın almak yerine, arta kalan plastik torbaları çöp poşeti olarak kullanın. Bir ton plastik poşet tekrar kullanıldığında, 11 fıçı benzine denk enerji tasarrufu sağlanıyor.Daha az plastik torba kullanmaya çalışın. Haftada yalnızca 2 torba daha az kullanarak, yılda çöpe en azından 100 torba daha az atabilirsiniz.

DİĞER HABERLER
AB ve Türkiye’ye Rusya faturası
19 Nisan 2014. 18:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x