Fındık Üreticilerinin Dikkatine


 

 40539c83-0b7b-4e97-84a6-5c6c30fc9904

 

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI MÜCADELE ZAMANI GELMİŞTİR.

 

 

2015 yılında Fındıkta Külleme Hastalığı fındık bahçelerimizde yoğun zararlara neden olmuştur.

 

 

Fındıkta Külleme Hastalığının etmeni kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır.

 

 

Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir.

 

 

Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.

 

 

Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır.

 

 

Kültürel Önlemler:

 

 

Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması hastalıkla mücadele için uygulanması gereken kültürel önlemlerdir.

DİĞER HABERLER
EGİAD: İtalya İle Ticaretin Virüse Yakalanmaması İçin Çalışıyoruz

 

 

Kimyasal Mücadele:

 

 

Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde genç sürgünler 4-4,5 yaprak ve çotanak bağlama döneminde (NİSAN SONU), diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.

 

 

İlaçlamalarda atomizör kullanılmalı ve ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalı; insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

 

 

Mücadelede Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmayan ve tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir.

 

 

Mücadelede birinci ilaçlamada Kükürt 800 g/l (Sıvı Kükürt) etkili maddeli Bitki Koruma Ürünü kullanılırsa Fındık Kozalak Akarı zararlısı da etki altına alınmış olur.

 

 

Daha geniş bilgi almak için İl’de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne, İlçe’de ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.

 

 

GİRESUN VALİLİĞİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

DİĞER HABERLER
Uluslararası Bolu Mutfak Günleri Başladı…

 

Fındıkta korkulan olmadı

 

Fındıkta korkulan olmadıFındığın 500-700 rakımda lokal, 700-800 rakımda kısmi ve 850 rakımın üzerinde yer yer yüzde 20 ile yüzde 80 arasında zarar gördüğü açıklandı.

 
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB), Ordu’da mart ayında etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın fındığa zarar verip vermediğine yönelik çalışmasın tamamlandığı bildirildi.

 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15-16 Mart ve 20 Mart’ta bölgede kar yağışının etkili olduğunu anımsatarak, “Kar yağışının ardından don tespiti için ekiplerimiz çalışmalarını tamamladı.” dedi.

 

Yapılan tespit sonucuna göre sahil kesiminde fındığın dondan zarar görmediğini ancak 400-500 rakımdan sonra sıkıntıların başladığını dile getiren Soydan, “500-700 rakımda lokal, 700-800 rakımda kısmi ve 850 rakımın üzerinde yer yer yüzde 20 ile yüzde 80 arasında zarar söz konusu.” ifadesini kullandı.Soydan, elde edilen sonuçlara göre zirai donun en çok Gürgentepe, Gölköy ve Aybastı gibi ilçelerde etkili olduğunu kaydederek, “Yaptığımız tespitlerin sonucu, il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin sonuçlarıyla da örtüşüyor. Çok şükür korktuğumuz kadar zarar yok.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
On dakikada ‘helal’ testi

 

Fındıkta uç kurumalarına da dikkati çeken Soydan, “Zirai don tespiti sırasında en çok gözlemlerimizden birisi de fındıkta uç kurumalarının olması. Bu uç kuruma dondan kaynaklanan bir durum değil. Uç kurumaların çoğu bakımsız bahçelerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla uç kurumaları da fındığın doğumuna çok büyük zarar vermiş durumda. Özellikle orta kesimlerden sonra başlayan uç kurumaları hemen hemen birçok bahçede var.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Arslan Soydan, fındık fiyatlarına da değinerek, “Ordu’da serbest piyasada fiyatlarda bir kıpırdama olsa da bu beklediğimiz bir kıpırdama değil. Halen beklediğimiz fiyatlar oluşmadı. Üreticiler olarak sabırla fiyatların yeniden 10 liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

 

 


19 Nisan 2016. 18:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x