GAP: Bedava Sirke Baldan Tatlı Olur mu?


Gıda Aydınlatma Platformu bir açıklama yaparak marketlerde ve pazarlarda satılan sirkelerin insan sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.

Gıda Aydınlatma Platformu yaptığı açıklamada Covid-19 salgını ile birlikte temizlik amaçlı kullanım yüzünden artan aşırı talebin yarattığı tehlikelere karşı uyardı. Hileli üretimin insan sağlığını direkt olarak tehdit ettiğini belirten GAP, etiketsiz ve aşırı ucuz ürünlerden kaçınılmasını tavsiye etti.

Yapılan açıklama şöyle:

Gıda Aydınlatma Platformu olarak, Covid-19 salgını sonrasında hijyenik amaçlı kullanımı artan sirkede yapılan hileye dikkat çekmek istiyoruz. Doğal fermantasyon yerine kimyasallar ile üretilen hileli sirkeler tüketici sağlığı için tehdit oluşturabilir.

Son yıllarda mutfağımızda sebze ve meyvelerin temizliğine yönelik yeni bir yer edinen sirke, tarım ürünlerinin mayalanması sonucu elde edilen bir gıdadır. Sirkenin tipik bileşeni, fermantasyon da dediğimiz mayalanma sürecinde oluşan asetik asit adlı doğal bir maddedir. Bu madde hem salatalarımızda, çorbalarımızda aradığımız ekşi tadı sağlar, hem de çiğ tüketilen sebze ve meyvelerde bulunabilecek istenmeyen mikroorganizmaları temizler.

Sirke hammaddelerinin temini zorlaştı

Sirke, hijyen sağlama özelliği nedeniyle yeni koronavirüs salgını sırasında oldukça revaçta bir gıda haline gelmiştir. Diğer yandan, salgının etkileri nedeniyle sirke üretiminde kullanılan hammaddelerin temini zorlaşmıştır. Bu durumu fırsat gören bazı kişilerin piyasaya taklit sirke sürdükleri yönünde duyumlar bize kadar ulaşmıştır.

Diğer Haberler:
COVID-19 gıda ve içecek sektöründe dış ticareti nasıl etkiledi?

Belirli kriterlere uymayan bileşenler insan sağlığını tehlikeye atabilir

Son günlerde piyasada dolaşmaya başlayan sahte sirkeler; kimya endüstrisine yönelik, gıdalarda kullanıma uygun olmayan asetik asidin suyla seyreltilmesi ile üretilebilmektedir. Gıda ve içecek üretiminde kullanılan her bileşenin uluslararası kabul görmüş bazı saflık ve hijyen kriterlerini karşılaması gerekmektedir. Bu kriterlere uymayan bileşenler insan sağlığını tehlikeye atabilir.

Etiketsiz, markasız ve aşırı ucuz ürünlere dikkat ediniz

Tüketicilerin sahte sirkeyi koklayarak, tadarak gerçeğinden ayırt etmesi zordur. Sirke adı altında satılan hileli ürünlere küçük miktarda doğal sirke eklenmesi durumunda akredite laboratuvar testleri bile geçilebilmektedir. Sahte sirkeler ancak karbon izotop yöntemi gibi gelişmiş testler uygulanarak tespit edilebilir. Tüketicilerin yapabileceği en doğru şey; son dönemde sirke adı altında satılmaya başlayan etiketsiz, markasız ve şaşırtıcı derecede ucuz ürünlere temkinli yaklaşmak; bildikleri, tanıdıkları ürünleri tercih etmektir.


Yazan - 17 Kasım 2020. Kategori MANŞET, GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x