Gaytancıoğlu’ndan Veterinerler İçin Önerge


okan-gaytancioglu-mrov3ht2f0xzn7qrznp01iw4xh50wf8a0opd0g3vh2

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu; yıllarca çok zor şartlar altında hayvan sağlığı, refahı, yetiştiriciliği, halk sağlığı, gıda güvenliği, çevre sağlığı gibi birçok farklı alanlarda eğitim gördükten sonra mezun olan Veteriner Hekimlerin ülkemizde gerektiği itibarı ve yeri bulamadığını belirtti.

2015 yılında şap hastalığından 89 milyon dolar, kuş gribinden 200 milyon TL’den fazla kayıp olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu; “Salgın hayvan hastalıklarında ise kayıp %30 civarındadır. Hayvancılık sektörü, hayvan sağlığı, zoonoz hastalıklar, gıda güvenliği, doğanın ve hayvanların korunması ve gümrük kapılarında canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin kontrolleri açısından meslek çok önemlidir. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Sağlık Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı olmak üzere 4 Bakana Veteriner Hekimlerin istihdamı ile ilgili olarak 4 ayrı soru önergesi verdim. Verdiğim önergelerde halk sağlığı ve veteriner hekimlik mesleği açısından çok önemli konulara değinilmiştir. Halkımız ve Veteriner Hekimlerimiz bu konularda bakanlardan bilgi beklemektedir.” Dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e Avrupa birliğine hayvansal ürün ihracatı için Avrupa birliği kriterlerinin yerine getirilmesi gerektiğini hatırlatan Gaytancıoğlu “ihraç edilecek tüm canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde veteriner hekim onayı gerekmektedir. Ayrıca bu ülkelere ihracat yapabilmek diğer ülkeler içinde iyi bir referanstır. Bu nedenle ihraç ettiğimiz ürünler süt, süt ürünleri ve kanatlı eti için 2015 Avrupa birliği ilerleme raporundaki eksiklikleri gidermemiz gerekmektedir.

Trakya Bölgesi ile sınırlı olan şap hastalığından ari bölgenin genişletilerek Marmara ve Ege Bölgesi’nin de şaptan ari bölge ilan edilmesi planlanmaktadır. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hastalıklarla mücadele için çok büyük öneme sahip bu uygulama için kaç veteriner hekim kontenjanı belirlediğini kamuoyu ile paylaşmalıdır.” Diyerek bu konuda bilgi istediğini belirtti.

Yine 2016 yılı için ‘’söz verilen’’ 3071 personelden geri kalan 1300 civarı personel atamasını ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki çalışmalarda ihraç edilen personelin yerlerine ne zaman veteriner hekim ataması yapılacağının da kamuoyunda merakla beklendiğini söyleyen Gaytancıoğlu bu konuda da net bir bilgi almak istediklerini ifade etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a verdiği soru önergesinde ise Kurban bayramında Osmaniye ili Düziçi ilçesinde yaşanan elim kuduz kurban vakası sonrası mağdur olan 104 vatandaşı da hatırlatan Gaytancıoğlu “Osmaniye ve Adana bölgesinde bu olaydan sonrada birkaç vaka daha görülmüştür. Bu olay ve bu gibi olaylar için diğer bakanlıklarla ve STK’ larla Sağlık Bakanlığının işbirliği yapıp sorunun tamamen çözülmesi için bir çalışması olmuş mudur? Hayvanlardan gelen zoonoz hastalıklar için çalışmaları nelerdir? Uzun vadede sorunların çözüm stratejisi için veteriner hekimlerin görüşleri alınıyor mu? Bu sorular cevap bulması gereken önemli sorulardır” dedi.

DİĞER HABERLER
Başbakan Davutoğlu, "dünya çocukları" ile buluştu

Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu’na Nesli tükenmekte olan hayvanların korunması için yapılan CITES sözleşmesinde; yasak olanlar ve CITES belgesi olması zorunlu hayvan ve hayvansal ürünlerin iç Pazar denetiminin ne kadar yapıldığını soran Gaytancıoğlu “ bu denetimleri hangi meslek grubu yapmıştır, bu denetimleri yapanların eğitimi ve ya yasal yetkinliği var mıdır? “ dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sorumluluğu altındaki Hayvanat bahçeleri, doğal yaşam parkları, belediye barınakları gibi merkezlerin ne sıklıkla denetlenmekte olduğunu da sorduğunu belirten Gaytancıoğlu “Bu denetimler hangi meslek grubu tarafından yapmaktadır? “ dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ‘ye de “2015 yılı Avrupa birliği ilerleme raporu çerçevesinde bir zaruret olan kara ve deniz sınırları ve Sabiha gökçen Havalimanın sınır noktalarının veteriner hekimlik hizmetlerinin işlevsel hale getirilmesi gerektiğini hatırlattığını belirten Gaytancıoğlu; bu ve bu konuda veteriner hekimlerle ilgili bir atama düşünülüp düşünülmediğini bakan açıklamalıdır” dedi.

İşte Gaytancıoğlu’nun Bakanlar Faruk Çelik, Recep Akdağ, Veysel Eroğlu ve Bülent Tüfenkçi’ye verdiği soru önergeleri;

1.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU

Edirne Milletvekili

Veteriner Hekimler hayvan sağlığı, refahı, yetiştiriciliği, halk sağlığı, gıda güvenliği, çevre sağlığı gibi birçok farklı alanlarda eğitim görmüşlerdir. Dünya çapında ciddi bir prestij sahibi olan Veteriner Hekimlik mesleği ülkemizde gerektiği itibarı ve yeri bulamamaktadır. Veterinerlik mesleğinin önemi her geçen gün daha da fazla artmaktayken bizim ülkemizde yeterince ilerleme kaydedilememektedir. 2015 yılında şap hastalığından kayıp 89 milyon ABD dolar iken, kuş gribinden 200 milyon TL’den fazla, , salgın hayvan hastalıklarında ise kayıp %30 civarındadır. Artan dünya nüfusu, salgın hastalıklar, doğaya merak ve küresel ısınma gibi konular veteriner hekimliği mesleğinin öneminin arttırmaktadır. Hayvancılık sektörü, hayvan sağlığı, zoonoz hastalıklar, gıda güvenliği, doğanın ve hayvanların korunması ve gümrük kapılarında canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin kontrolleri açısından meslek çok önemlidir.

DİĞER HABERLER
Vatansızdı, Bakan Oldu

Buna göre;

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ne kadar veteriner hekim açığı vardır?

Salgın hayvan hastalıklarıyla mücadele için ne gibi önlemler alınmaktadır?

Tarımsal İşletme Danışmanlığı Projesi ve 2017’de hayata geçirilecek Milli tarım ve hayvancılık seferberliği için ne kadar veteriner hekim açığı vardır?

26.5.2016 Tarihinde iptal edilen ve bitirilmesi için 6 ay süre verilen yetkilendirilmiş veteriner hekimlik uygulaması yerine atama yapılması gereken Resmi veteriner hekimlik uygulaması için kaç veteriner hekim kontenjanı ayrılmış ve ne zaman atama yapılacaktır?

Avrupa birliğine hayvansal ürün ihracatı için Avrupa birliği kriterlerini yerine getirilmesi gerekmektedir ve ihraç edilecek tüm canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin devlete veteriner hekim onayı gerekmektedir. Ayrıca bu ülkelere ihracat yapabilmek diğer ülkeler içinde iyi bir referanstır. Bu nedenle ihraç ettiğimiz ürünler süt süt ürünleri, ve kanatlı eti için 2015 Avrupa birliği ilerleme raporundaki eksiklikler ne zaman giderilecek?

Kırsal kalkınma ajansının uyguladığı ıpard projelerinde kurulan çiftlikler refah, hijyen gibi konularda ne kadar denetleniyor?

Trakya Bölgesi ile sınırlı olan şap hastalığından ari bölgenin genişletilerek Marmara ve Ege Bölgesi’nin de şaptan ari bölge ilan edilmesi planlanırken Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hastalıklarla mücadele için çok büyük öneme sahip bu uygulama için kaç veteriner hekim kontenjanı belirlemiştir?

2016 yılı için ‘’söz verilen’’ 3071 personelden geri kalan 1300 civarı personel atamasını ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki çalışmalarda ihraç edilen personelin yerlerine ayrıca 20 bin boş kadrosu olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ne zaman veteriner hekim ataması yapılacaktır.

2. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU

Edirne Milletvekili

Sağlık bakanlığında kaç tane veteriner hekim çalışmaktadır, norm kadro da kaç veteriner hekim açığı vardır ve alım düşünülüyor mu?

Kurban bayramında Osmaniye ili düz içi ilçesinde yaşanan elim kuduz kurban vakası sonrası 104 vatandaş tedavi altına alınmıştı. Yine Osmaniye Adana bölgesinde bu olaydan sonrada birkaç vaka görülmüştü. Bu olay ve bu gibi olaylar için diğer bakanlıklarla ve STK’ larla işbirliği yapılıp sorun tamamen çözülmesi için çalışmaları nedir?

DİĞER HABERLER
İnşaat sektöründeki daralma devam ediyor

Hayvanlardan gelen zoonoz hastalıklar için çalışmaları nelerdir? Uzun vadede sorunların çözüm stratejisi için veteriner hekimlerin görüşleri alınıyor mu?

Özellikle kurban bayramında insanları bu zoonozlara karşı bilinçlendirmek için neler yapmaktadır?

3. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU

Edirne Milletvekili

1) Orman ve su işleri bakanlığında kaç veteriner hekim çalışmaktadır, norm kadroda ne kadar açık vardır?

2) Bakanlığın bünyesinde kaç tane rehabilitasyon merkezi, üretim çiftliği vardır ve bunların kaçında veteriner hekim istihdam edilmiştir, ne kadar açık vardır?

3) Her il ve ilçe merkezinde bulunması gereken hayvan bakım evlerinde: kaç ilçede bakım evi yoktur? Ve denetiminizde bulunan belediyelerin kaçında veteriner hekim hala istihdam edilmemiştir?

4) Nesli tükenmekte olan hayvanların korunması için yapılan CITES sözleşmesinde; yasak olanlar ve CITES belgesi olması zorunlu hayvan ve hayvansal ürünlerin iç Pazar denetimi ne kadar yapılmıştır ve yaptırımı nedir ve ayrıca bu denetimleri hangi meslek grubu yapmıştır, bu denetimleri yapanların eğitimi ve ya yasal yetkinliği var mıdır?

5) Hayvanat bahçeleri, doğal yaşam parkları, belediye barınakları gibi sorumluluğunuz altında ki merkezler ne sıklıkla denetlenmekte ve bu denetimleri hangi meslek grubu yapmaktadır?

4. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ‘ye

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU

Edirne Milletvekili

Gümrük kapılarından yılda ne kadar canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalat ve ihracatı yapılmaktadır ve bunların hem kendi hayvanlarımızın sağlığına hem de tüketen insanların sağlığına uygunluğunun denetimi nasıl yapılmaktadır?

2015 yılı Avrupa birliği ilerleme raporu çerçevesinde bir zaruret olan kara ve deniz sınırları ve Sabiha gökçen Havalimanın sınır noktaları veteriner hekimlik hizmetleri için ne zaman işlevsel hale getirilecektir ve bu konuda bir atama düşünülüyor mu?

3) Nesli tükenmekte olan hayvanların korunması için yapılan CITES sözleşmesinde; yasak olanlar ve CITES belgesi olması zorunlu hayvan ve hayvansal ürünlerin gümrük denetimleri ne kadar sağlıklı yürütülmektedir?


18 Ekim 2016. 16:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x