Gıda Denetimi Arttı, Kesilen Ceza Sayısı Azaldı


5

 

 

 

 

 

 

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, kurumun 2014 faaliyetleri hakkında bilgi vermek, 2015 yılı hedeflerini açıklamak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

 

Tarım sektörünün son 10 yılın 9’unda büyüdüğünü dile getiren Güldal, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye 28 ülkeyi geride bırakarak 10 kat fazla büyüdüğünü söyledi. Avrupa Birliğine üye 28 ülkenin tarımdaki ortalama büyüme oranının 0.23 olduğunu, buna karşılık Türkiye’nin 2.3 büyüdüğünü belirten Güldal, Türkiye’nin tarımsal hasılasının 61 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

 

Türk tarımının dünyanın 7’ncisi, Avrupa’nın ise birincisi olduğunun altını çizen Güldal, 17 milyar dolarlık tarımsal ihracata sahip Türkiye’nin ürettikleriyle 77 milyonluk nüfusunun yanında 35 milyon turisti besleyen bir ülke olduğunu kaydetti.

 

5 İlçe Müdürlüğü daha geliyor

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, toplam 1576 personel ile İzmirlilerin hizmetinde olduğunu vurgulayan Güldal, İl Müdürlüğü olarak gıda denetimlerine ağırlık vermek amacıyla 2015 yılı içinde merkez ilçelerden Narlıdere, Bornova, Güzelbahçe, Gaziemir ve Çiğli’de de teşkilatlanacaklarını söyledi.

 

Toplantıda güvenilir gıda konusuna vurgu yapan Güldal, İzmirlilerin güvenilir gıda tüketmesi amacıyla denetimlerin arttırıldığını anlattı. 2014 yılında gıda denetim sayısının geçen yıla göre yüzde 52 artmasına rağmen kesilen ceza sayının düştüğünü ifade eden Güldal, bunun gıda işletmelerinin daha titiz davrandığı anlamına geldiğini vurguladı.

 

İzmirlilerden ‘Alo 174 Gıda Hattı’na 2014 yılında toplam 3 bin 439 şikayet geldiğini kaydeden Güldal, başvuruların 3 bin 295’inin sonuçlandırıldığını 144’ünün ise işlemlerine devam edildiğini dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Manisa'da 5 bin 500 keklik doğaya salındı

7

Gelen şikayetler kapsamında yürütülen denetimlerde toplam 3 bin 353 numune alındığını anlatan Güldal, “Alınan numunelerin, 220’sinin Türk Gıda Kodeksi’nde belirlenmiş olan kriterler bakımından uygun olmadığı saptanmış ve gerekli işlem yapılmıştır. Kontrol ve denetimler sonucunda belirtilen kurallara uygun olmayan işyerlerine ve ürünlere 2014 yılında toplam 898 cezai işlem, 4 milyon 969 bin 498 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, 21 adet işletme hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, 34 işletme de faaliyetten men edilmiştir” dedi.

 

En iyi cezayı halk veriyor

 

2014 yılında taklit ve tağşiş yaptığı gerekçesiyle Bakanlığın açıkladığı firmalardan yalnızca 16’sının İzmirli olduğunu kaydeden Güldal, en çok taklit ve tağşişin süt, bal, kahve, aromalı içecek, bitkisel yağ, takviye edici gıdalarda yapıldığını ifade etti.

 

Kamuoyunun açıklamaları dikkatle izlediğini ve usulsüzlük yapan firmalara da en güzel cezanın yine halk tarafından verildiğinin altını çizen Güldal, ismi açıklanan bazı firmaların isim ve adres değişikliği yapmaya çalıştığını ancak İl Müdürlüğünden yine onay almak zorunda oldukları için yaptırımdan kaçamadıklarını belirtti.

 

Yönetmelik ile takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin ‘onay’ zorunluluğu getirildiğinin altını çizen Güldal, bu amaçla İzmir’de ‘Takviye Edici Gıda Onay Çalışma Grubu’ oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

 

Organik tarımda lider

 

Organik tarımda İzmir’in önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Güldal,  2014 yılında İzmir’de 3 bin 211 üretici ile 22 bin 980 hektar alanda 74 bin 49 ton organik tarım üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Fındık fiyatı 13 liraya çıktı

 

Konuşmasında Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi(EKÜY)’ne de değinen Güldal,   EKÜY kapsamında 2014 yılında 1563 üreticinin 22 bin 771 dekar alanda 170 bin 950 ton ürün üretildiğini belirtti.

 

Çiğ sütte fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik çalışmalar sürüyor

 

İzmir’in hastalıklardan tamamen ari bir bölgeye dönüşmesi amacıyla gerekli çalışmaların 2006 yılında başlatıldığını ifade eden Güldal, İzmir’de şu an itibari ile 49’u büyükbaş, 3’ü küçükbaş olmak üzere hastalıktan ari 51 işletme olduğunu kaydetti.

 

2013 yılında uygulamaya konulan ‘İzmir İlinde Süt Verimi ve Kalitesinin Artırılması Projesi’ üzerinde duran Güldal, proje kapsamında Küçük Menderes Havzası’nda bulundan 8 bin 476 süt sığırı işletmesinde yaklaşık 16 bin kişiye bizzat işletmelere gidilerek eğitim verilmesinin hedeflendiğini söyledi. Şu ana kadar 5 bin 476 işletmenin ziyaret edildiğini dile getiren Güldal,  çiğ sütte fiyat istikrarının sağlanması ve korunmasına yönelik çalışmalarında sürdüğünü belirtti.

 

 Süt üretiminde İzmir başkent

 

Süt ve süt ürünlerinde İzmir’in, Türkiye’nin başkenti olduğuna vurgu yapan Güldal sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’de üretilen sütün tamamı 2012 yılında soğuk zincire alındı. Ülkede en fazla süt üretiminin yapıldığı İzmir’deki AB onaylı süt işletmesi sayısı 11.Öte yandan 4-5 yıl evvel süt fiyatları çok gerideydi, sütler derelere dökülüyor, inekler kesiliyordu. Son üç yılda fiyatlard

istikrarlı bir yükseliş var. Hem süt miktarı 18 milyon tona ulaştı hem fiyatlar arttı. İzmir de bunda en çok yararlanan kent oldu. Ayrıca sürülerimizi deneyimli ellere emanet etmek için ‘Sertifikalı Sürü Yöneticisi Elemanı Benim’ projesi kapsamında İzmir’de 15 ilçede açılan kurslarda 320’si erkek, 49’u kadın olmak üzere toplam 369 kişiye sertifikaları verildi.”

DİĞER HABERLER
Su ürünleri üretimi %25,1 arttı

 

Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünü ilk kuran il İzmir

 

Bakanlar Kurulu kararıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı 43 İl Müdürlüğünde ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’ kurulmasına karar verildiğini dile getiren Güldal, kararın Resmi Gazete de yayınlanmasının ardından İzmir’in, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünün kurulduğu ilk il olduğunu söyledi.

 

Don etkilemedi

 

İzmir’de geçen yıl bitkisel üretim için 113 milyon lira, hayvansal üretim için 271 milyon lira destekleme ödemesi yapıldığını kaydeden Güldal, konuşmasında İzmir’de son dönemde etkili olan don olayına da değindi.

 

Menderes’teki seraların don nedeniyle zarar görmesi sonucu çiçek ve sebze üretiminin bir nebze olsa da olumsuz etkilendiğini ifade eden Güldal, şu anda uyku durumunda olan meyve ağaçlarının dondan olumsuz etkilenmediğini vurguladı.

 

2014 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tamamlanan 24 projeye 7 milyon 827 bin 86 lira hibe desteği ödendiğini söyleyen Güldal, 514 makine ve ekipman için 3 milyon 288 bin 552 lira, bireysel sulama yatırımları kapsamında tamamlanan 5 proje için 112 bin 219 lira olmak üzere toplamda üreticilere 11 milyon 257 bin 827 lira hibe desteği ödemesi yapıldığını anlattı.


21 Ocak 2015. 09:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x