Halkın Gıda Güvenliğini Savunmaya Devam Edeceğiz…!


5

 

 

YAŞANANLAR 8 OCAK`TA SÖYLEDİKLERİMİZİ TEYİT ETMEKTEDİR

TEKRAR EDİYORUZ: MESLEK ODALARI MESLEKİ DENETİMİN GARANTİSİDİR

8 Ocak 2014 tarihinde “Meslek Odaları Mesleki Denetimin Garantisidir İnsanlarımızın Gıda Zehirlenmesinden Ölmesini İstemiyoruz” başlığı ile yaptığımız basın açıklamasında, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte 7 Ocak 2014 tarihinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle, gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan Gıda Mühendislerinin, Kimya Mühendislerinin, Veteriner Hekimlerin ve Ziraat Mühendislerinin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğu kaldırılmıştır.” diyerek; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın bir kez daha işverenlerin baskılarına boyun eğdiğini, gıda güvenliğinin önemli bir ayağını sakatladığını söylemiştik.

 

Kimi ticaret odaları ve sektör dernekleri web sitelerinden ilan etmekteler:

 

AYTO (Aydın Ticaret Odası) “Aydın Ticaret Odası`nın üye odaklı çalışmaları sonuç vermeye devam ediyor. Aydın Ticaret Odası`nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümleri gereğince çalıştırılması zorunlu personel için belirlenen ücreti alma şartına yönelik itirazı olumlu sonuçlandı. Göreve geldikten sonra yaklaşık 2000 üyemizi ilgilendiren bu konuda meslek komitesi kararları yönetim kurulumuza iletilmişti. Biz de üyelerimizden gelen bu taleplerimizi değerlendirerek zorunlu ücret uygulamasının KOBİ boyutundaki işletmelerimize büyük bir yük getirdiğini ilgili mercilere ilettik. Talebimize olumlu sonuç gelmesi nedeniyle çok sevindik.” müjdesi veriyor.
http://www.ayto.org.tr/haberler_ayto_itiraz_etti_bakanlik_yonetmeligi_degistirdi._-l-1-sayfa_id-333-id-219856-g_id-39175

DİĞER HABERLER
Vali Aydın Ticaret Borsası’na Ziyarette bulundu.

 

TÜKSİAD (Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği) “Bu zorunlu ücret uygulamasının çoğunluğu KOBİ boyutunda olan işletmeleri üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ve mağduriyetimizin önlenmesine ilişkin mevzuat değişikliklerinin yapılması talebini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen görüşmelerde sürekli ve ısrarla dile getirilmiştir. Son olarak, 12 Aralık 2013 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin ARZU ile yapılan görüşmede de bir rapor sunularak söz konusu mevzuat değişikliği talebi yinelenmiştir.” diyor.
http://www.tuksiad.org/sayfa/onemli-calistirilmasi-zorunlu-personelin-zorunlu-ucret-uygulamasini-kaldiran-mevzuat-degisikligi,156.php

 

Her iki kurum da zorunlu ücretin kaldırıldığı müjdesini veriyor!
Meslektaşlarımız; işverenlerinin ücretlerini aşağıya çekme çalışmasını başlattıklarını, kendilerine “Bakanlık denetlemedikçe odalarınız bunu nasılsa denetleyemez, sen çalışmazsan başkası çalışır” ifadeleri ile düşük ücretin dayatıldığını haykırıyor!

 

Bakanlık denetim memmuruOysa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; “Bu değişiklik ve söz konusu yönetmelik, meslek odalarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevzuata ilişkin herhangi bir düzenlemeyi kapsamamaktadır. 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun ile 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu gereği ilgili meslek mensuplarının meslekleri ile ilgili işlerde çalışabilmek için bağlı bulundukları odaya üye olmaları ve ilgili meslek odalarının mevzuatına uymaları zorunludur.” açıklaması yapıyor.

DİĞER HABERLER
Davutoğlu'ndan Azerbaycan'a iki günlük resmi ziyaret

 

Sayın Bakan; o zaman bu değişikliği neden yaptınız? Rahatsız olduğunuz mühendislerin, veteriner hekimlerin taban ücretleri değil de neydi? Sahte diplomalara engel olunması mıydı? Diploma ticaretinin engellenmesi miydi? Yapılan değişiklik nasıl bir kamu yararı ilkesi ile ve hangi sorunu çözmek üzere yapıldı? Gıda güvenliğinin sağlanmasına farklı bir boyutta katkı mı sağladı?
Neden KOBİ`lerin vergi politikalarında bir takım adımlar atılması yönünde çalışmalar yapılmadı?

 

Neden KOBİ niteliğindeki gıda işletmelerde, mevzuata uygun üretimde yardımcı olan ve gıda güvenliğini risklerinin oluşmasını önlemede önemli görev üstlenen “istihdamı zorunlu personel”in istihdam yükünü ortadan kaldıracak olan kamudan bütçelendirilmiş “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi Projesi” 2 yılı aşkın süredir Bakanlık tarafından hiçbir işlem yapılmadan bekletiliyor? 
Meslektaşlarınızın köle gibi çalışması için işverenle işbirliği içinde olmak sizleri rahatsız etmiyor mu? Biliniz ki gıda mühendislerini, kimya mühendislerini, ziraat mühendislerini rahatsız ediyor. Bu sorunu çözmek üzere nasıl bir adım atacağınızı ilgi ve merakla bekliyoruz.

 

Bir kez daha yineliyoruz: kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan biz Odaların çok önemli bir görevi de meslektaşlarının özlük haklarını korumaktır. Anayasa`dan ve kanunlarımızdan aldığımız yetki ile mühendisler için taban ücretleri belirlemekte ve uygulamaktayız. Bu uygulamalar devam edecektir.
Büyük zorluklarla yürütmekte olduğumuz görevimizi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın yarattığı ek zorluklara rağmen hakkı ile yerine getirmeye, üyelerimizle birlikte, bilimsel gerekliliklere uygun çalışmaya devam edeceğimizi, kanunlardan gelen haklarımızın engellenmesine karşı hukuk yolu dahil tüm girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

DİĞER HABERLER
Dünya Şampiyonuna destek yok

 

Petek ATAMAN
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet BESLEME
Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Dr. Turhan TUNCER
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı


25 Ocak 2014. 11:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x