Hayvan sayısı ve yumurta üretimindeki artış istikrarsız


282804_719811404699198_115372078_n
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) açıkladığı 2013 yılına ilişkin hayvancılık sektörü verilerini değerlendirdi. Sağlam, DİE’nin açıklamasına göre ülkedeki sığır…
BVHO Başkanı: Hayvan sayısı ve yumurta üretimindeki artış istikrarsız
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) açıkladığı 2013 yılına ilişkin hayvancılık sektörü verilerini değerlendirdi. Sağlam, DİE’nin açıklamasına göre ülkedeki sığır sayısının yüzde 3,6, manda sayısının yüzde 9,5, koyun sayısının, 6,8, keçi sayısının, 10,4, etlik piliç sayısının 5,77, yumurta üretimin 7.98 oranında arttığını söyledi. Sağlam, “Türkiye’de yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle hayvancılıkta büyük kayıplar yaşandı. 2013 verileri iyileşme yönünde sinyal veriyor. Ama Türkiye’nin potansiyeli göz önüne alındığında bu gelişme yetersizdir.” dedi.
DİE verilerine göre, Türkiye’deki toplam sığır sayısının 14 milyon 415 bin 257 baş, koyun sayısının 29 milyon 284 bin 247 baş, keçi sayısının 9 milyon 225 bin 548 baş, manda sayısı 117 bin 591 baş olduğunu ifade eden Sağlam, şöyle konuştu: “Ülkemizin nüfusunu göz önüne aldığımızda bu sayılar yetersizdir. Oysa bunun en az 10 katı üretim yapabilecek potansiyele sahibiz. Bunun için veteriner hekimlerin yetkileri arttırılmalı, çalışma şartları iyileştirilmelidir. Hayvancılıkta geçmişte de pansuman tedbirlerle dönemsel iyileşmeler olmuştu. Oysa asıl önemli olan istikrarlı bir süreç başlatabilmektir.”
 
BÜYÜME İTHALAT KAYNAKLI
2013 yılında kültür sığırı sayısının yüzde 4,8, kültür melezi sığırı sayısının yüzde 5,8 artarken, yerli sığır sayısının yüzde 4,5 gerilediğini, küçükbaş hayvanlarda da benzer bir tablo olduğunu söyleyen Sağlam, “Rakamlar üreticilerin ithal ırklara ilgisinin artığını gösteriyor. Artış damızlık ithalatıyla sağlandı. Oysa ar-ge çalışmalarıyla yerli ırkların ıslah edilmesi gerekir. Veteriner hekimleri sistem dışına iten anlayışla bu yapılamaz.” şeklinde konuştu.
Hayvan hastalıklarıyla mücadelede de veteriner hekimlerin rolünün çok büyük olduğunu, vurgulayan Başkan Sağlam, Türkiye’de bu konuda yeterli çalışma yapılamadığından yakındı. Bunun için veteriner fakülteleri bünyesinde tam donanımlı hayvan hastaneleri kurulması gerektiğini ifade eden Sağlam şunları da söyledi: “Bazı dönemlerde sürüleri tehdit eden ölümcül bulaşıcı salgınlar yaşanıyor. Bazen de hayvanlardan insanlarda bulaşan zoonoz hastalıklar hepimizi tehdit ediyor. Bunları önlemek için yapılanlar yetersizdir. Aşı geliştirilmesi, hastalığın nedenlerinin araştırılması ve çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye, hayvancılık sektöründe söz sahibi olmak istiyorsa, veteriner hekimlere daha çok önem vermelidir. Oysa Başta gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere birçok Bakanlık yaptığı uygulamalarla veteriner hekimlere karşı anlaşılmaz bir tutum sergiliyorlar.”  
CHA

DİĞER HABERLER
Ambalajını Tanrı’nın Yaptığı Yumurtaya Dışarıdan İşlem yapamazsınız..!
14 Nisan 2014. 19:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x