Hayvan Zarar Ettirirse Çare Ne Olur?


Adana ve Kayseri’de toplam 32 bin baş hayvanın bulunduğu Saray Çiftliği’nin Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen, 25 bin dönüm arazide yem bitkileri yetiştirdiklerini söyledi.

 

Saray’ın patronu Necati Kurmel’in isteğiyle bir kâr-maliyet araştırması yaptıklarını ifade eden Yürüktümen, “Hayvancılıkta zarar etmeye başlarsak, biyoyakıta kaçarız. Şu anda burada 16 milyon kilovatsaat enerji üretmek mümkün” dedi.

 

ETTE DENGE SAĞLANDI’

 

Kayseri’de düzenlenen “Tarımda Paylaşım Etkinliği” sonrasında Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Yürüktümen, üreticinin yaşadığı sorunun çözülmesi için ithalat vergisinin yükseltildiğini belirtti. Buna karşın et fiyatlarının artmadığını anlatan Yürüktümen, “Artık arz talep dengesi sağlandı. Bu arada Macaristan, Polonya gibi ithalat yaptığımız ülkelerdeki fiyatlar da düştü. Dolayısıyla ithal ette maliyet de artmadı” diye konuştu.

 

Bu yıl, çiftlik maliyetlerini düşürmek için elektrik üretimine başlayacaklarını anlatan Yürüktümen, ilk etapta 2 megavatlık üretim planladıklarını da sözlerine ekledi.

 

1.5 YILLIK YEM STOKLUYORUZ

 

Yem maliyetlerindeki artış nedeniyle alternatif yollar aradıklarını ve stok yaptıklarını dile getiren Yürüktümen, “Yıllık 70 bin ton kaba yem, 5 bin ton da dane mısır üretimimiz var. Dışarıdan da konsantre yemler alıyoruz. Her yıl 30-35 bin ton fazla gelecek şekilde üretim yapıyoruz ve herhangi bir durumda 1.5 yıl yetecek kadar yem stokluyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Selahattin Sarı'yı kaybettik.

 

Yürüktümen, yurtdışında fuarda yaşadığı bir anekdotu şöyle anlattı: “Yonca almak üzere bir stantta sohbet ederken sahibi geldi ve ‘Ben 50 yıl önce yonca tohumunu Türkiye’den almıştım. Şimdi muhtaç mı kaldınız’ diye sordu.”

 

ELEKTRİKLİ KAMYON İÇİN ABD’YE GİTTİM

 

Adana’da 15 bin hektarlık arazide madencilik faaliyetlerini yürüttüklerini anlatan Necati Kurmel, burada en önemli gider kaleminin mazot olduğunu söyledi. Maliyetlerin yüzde 60’ını mazotun oluşturduğunu anlatan Kurmel, “Elektrikli kamyon var dediler; ABD’ye gittim. Ben biliyordum olmadığını ama bakalım dedik. Mazottan kurtulup elektriğe geçebilsek, maliyet dokuzda bir oranında düşecek. 1.5 sene sonra elektrikle çalışan kamyonu üreteceklermiş” dedi.

 

Hayvancılıkta yem maliyetlerindeki artışa da değinen Kurmel, şöyle devam etti: “Üreticiyi kendi haline bıraksalar, işi yapmayanlar zaten elenecek. İşin en önemli kısmı süt. Süt hayvanı bir yıl erkek bir yıl dişi doğurur. İthalata para yetmez, üretimi kendimiz yapmalıyız. Bunu teşvik için de süt primleri artırılmalı. Yapılan teşvikler, hibeler doğrudan süte yapılsa, Türkiye’de hayvancılık kurtulur.”

Ebru ERDOĞAN / HABERTÜRK


22 Kasım 2012. 12:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Maliyetlerin yüzde 60’ını mazot..
Gemiciklere yapılan kıyak tarım için yapılsa bu durumda olmazdı Türk tarımı.

TALEP
TALEP
10 yıl önce
Reply to  ARZ

Aç gözlüler!!! 32000 tane hayvanım var diyorsunuz… 32000 tane daha olsa yok istemem demezsiniz
hangi çiftçinin sizin kadar hayvanı ve arazisi var söyleyin’de tüm türkiye duysun sizin gibiler çiftçiliği bittiriyorlar esasen mazot mozat sizin için önemli değil bir gemicik alıverirsiniz olur biter…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x