Helal Gıda, Helal Kazanç Konferansı


12924400_881405655305363_6320058296268984596_n

 

 

 

 

Anadolu Gençlik Derneği Samsun Şubesi tarafından Samsun Merkez ile Bafra, Çarşamba, Terme, Vezirköprü ve Havza İlçelerinde Helal Gıda ve Helal Kazanç konferansları düzenlendi.

 

Anadolu Gençlik Derneği Samsun Şubesinin davetlisi olarak konferansa katılan Gıda Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdussamed Boyu ve Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım Helal Gıda ile ilgili sunum gerçekleştirdiler.

 

12920362_881405585305370_1536152871869866487_n

 

 

İlginin yoğun olduğu programlarda Samsun’un önde gelen din adamları tarafından Helal Kazanç ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Samsun Merkez Öğretmenevi Konferans Salonunda gerçekleştirdiği konuşmada; bir Müslüman için Helal kavramının hayatın her alanında olduğunu, helal gıda ile sağlıklı, temiz, hijyenik ve güvenli gıdanın birbirinden ayrılmaz bir bütün teşkil ettiğini ve helal bir gıdanın aynı zamanda sağlıklı ve güvenli bir gıda olduğunu vurgulayan Başkanımız Sn. Abdussamed Boyu; gıda güvenliğinin ve helal gıdanın bir bilinç meselesi olduğunu ve bu bilincin tüm topluma yayılması ile sağlıklı ve güvenli gıdalara ulaşılabileceğini belirtti. Gıda güvenliğinin sağlanmasında üç önemli sacayağının olduğunu ifade eden Sn. Boyu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sacayağının birincisi tüketicidir, tüketici en temel insani hakkı olan gıdayı tüketirken dikkatli ve bilinçli olmalı, üreticiyi sağlıklı ve güvenli ürünler üretmeye zorlamalı, bu hususu dikkate almayan üreticilerden alışveriş yapmamalıdır. İkinci sacayağı ise üreticidir; üretici hem halk sağlığının bozulmaması ve halkın kandırılmaması adına bilinçli bir üretim yapmalı, halkı kandırdığı takdirde tüketicinin hakkına gireceğini, kul hakkı yemiş olacağını ve yasal anlamda suç işlemiş olacağını da bilmelidir. Üçüncü sacayağı ise Devlet kontrolüdür; resmi makamlar gıda işletmelerini etkin bir şekilde ve daha sık denetlemelidir, vatandaşlarının en temel insani haklarından olan helal ve güvenli gıdayı teminat altına almalıdır. Bunun da yolu, gıda konusunda eğitim almış gıda mühendislerinin etkinliğinin ve yetkinliğinin artırılmasından ve kanuni düzenlemelerin caydırıcı nitelik kazanmasından geçmektedir.

DİĞER HABERLER
Diyanet ile TSE helal gıda logosunda buluşacak

934139_881405538638708_2468597907590171182_n

Anadolu Gençlik Derneği Samsun Terme Temsilciliğince düzenlenen programda konuşan Gıda Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı Bilal Yıldırım ise Helal Gıdanın, Müslüman olmayan vatandaşların, sağlıklı ve güvenli gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir tercih konusu olacağını belirtti. Helal gıda konusunda vatandaşın bir arayış içinde olduğunu dile getiren Yıldırım helal gıda sertifikasyonunda birtakım sıkıntıların olduğunu, bu sıkıntıların çözülerek vatandaşın Helal Gıda talebinin karşılanması gerektiğini vurguladı.  Yıldırım ayrıca; “5179 Sayılı kanun ile Gıda Mühendisliği haricindeki bazı meslek guruplarının gıda işletmelerinde İstihdamı zorunlu personel (İZP) olarak çalışmasına müsaade edilmiştir, dolayısıyla gıda mühendislerine büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Yine aynı kanun ile küçük işletmelerin İZP bulundurma zorunluluğunun kaldırılması bu işletmelerin iç denetim mekanizmasından yoksun kalmasına ve haliyle gıda güvenliğin riske girmesine neden olmuştur.” dedi.

 

Samsun Anadolu Gençlik Derneği tarafından organize edilen, Helal Kazanç ve Helal Gıda Konferansları, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından konuşmacılara plaket sunumu ile sona erdi.


5 Nisan 2016. 14:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x