Helal sertifikasında çok başlılık var


Bekir üstün
Türkiye Gıda ve Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, helal gıda sertifikasındaki çok başlılığı eleştirdi.
“Helal sertifikasının Türkiye’deki uygulaması tamamen duygusal.” diyen Kopuz, bu konuda devletin tek düzenleyici kurum olması gerektiğini savundu. Market raflarında helal sertifikalı birçok ürünün yer aldığını ifade eden Kopuz, bu ürünleri farklı kurumların sertifikalandırdığına dikkat çekti. Gıda tüketiminde helal et konusundaki endişelerden örnek veren Kopuz, “Her yıl binlerce ton et Türkiye’ye giriyor. Bakanlık helal diyor ama bunlar denetleniyor mu bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.
TGDF’nin hazırladığı, “Gıda ve İçecek Sanayi 2012 Envanteri” toplantısında konuşan Şemsi Kopuz, gıda güvenliği, çevre, tüketici ve ticaret ile rekabet alanlarında veri kaynağı olmayı amaçlayan envanterin, bu yıl 7’ncisini hazırladıklarını söyledi. Sektörün geçtiğimiz yıl 4,4 milyar dolar pozitif dış ticaret hacmi kaydettiğini belirten Kopuz, “Bu miktar 2011’de elde edilen yüzde 11 oranından daha fazladır ve yüzde 186 gibi yüksek bir pozitif dış ticaret oranına karşılık geliyor. Aynı dönemde, Türkiye’nin dış ticaret karşılama oranı ise yüzde 64 olarak gerçekleşti.” şeklinde konuştu. Aynı dönemde sektör ihracatta yüzde 7,2 büyüme kaydetti. Sektörün 280 milyar liraya yaklaşan cirosu ve 380 binin üzerinde çalışanı ile Türkiye’nin en büyük üretim sanayisi konumunda olduğunu belirten Kopuz, 2023 hedefleri çerçevesinde pozitif dış ticarete sahip sektörlerin artırılması için ekonomiye katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade etti.
Üye dernekleri olan Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayiciler Derneği’nin (ASÜD), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile gerçekleştirdiği Avrupa Birliği (AB) projesine de değinen Kopuz şöyle konuştu: “Bu proje ile uzun süredir süt ve süt ürünleri ihracatı bakımından kayıp bir pazar olan AB’nin kapıları kısa bir süre önce sektörümüze açıldı.” Kopuz, yine Bakanlığın çalışmalarıyla, Cezayir’e süt, süt ürünleri ile et ve işlenmiş et ürünlerinin ihracatı da yakın zamanda başlayacağı bilgisini verdi. Kopuz ayrıca Çin ile imzalanan ‘Gıda Güvenliği Mutabakat Zaptı’ ile bu ülkeye daha fazla ürün satma imkanı doğduğunu söyleyerek, “Tahminlerimiz, ihracattaki ağırlığın yaş meyve, sebze, beyaz et, süt ve süt ürünleri olacağı yönündedir.” sözlerine yer verdi.
zaman

DİĞER HABERLER
İzmir Tarımına Dev Destek
16 Mayıs 2013. 11:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x