Hijyen Eğitimi Almayanlara 2015 Yılında Çalışma Yasağı


k7

 

 

 

 Doktora herkes ihtiyaç duyar,ama hijyene  herkes,her zaman ihtiyaç duyar !…

 

 

 

 

Halim UTLU

 

 

Tüm eğitim ve öğretim kurumları içerisinde faaliyet gösteren kantin,büfe,yemekhane,çay ocağı kafeterya gibi gıda işletmelerinin taşıması gereken özel hijyen şartlarının, geçen yıl yayımlanan “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Yönetmeliği” ile belirlenmesinden sonra, Millî Eğitim (MEB) ve Sağlık Bakanlığıyla işbirliği yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  25 bin 653’i okul kantini çalışanı ve 17 bin 647’si MEB personeli olmak üzere, toplam 43 bin 300 kişiye hijyen eğitimi verdi.

 

 

               455 kantin denetimden, 15 işletmeye ağır ceza

 

 

Geçen yıl okulların açılmasından 1 hafta önce denetimlere başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugüne kadar 7 bin 336 denetim yaptı.Tüm eğitim-öğretim dönemlerinde 2011’den bugüne, okullar, kamplar,yaz okullarında bulunan yemekhane ve kantin gibi yerleri, her sömestrde en az bir kez olmak üzere, yılda 2 kez denetleyen Bakanlık, 13.6-8.9 2014 tarihine kadar, kantinlerde 455 denetim gerçekleştirdi ve denetim sonucu 15 işletmeye, Gıda Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği, idari yaptırım uygulamak zorunda kaldı.

 

 

       20 günde 7 bin 336 denetim

DİĞER HABERLER
’Hoşgörü Diyarında Kültür Aşı’ Buluşması

 

 

9 Eylül-30 Eylül 2014 arasında yapılan 7 bin 336 denetimden, olumsuz sonuçlanan 249 denetimden, 14 işletmeye ise idari yaptırım kararı alan Bakanlık, olumsuzluk tespit edilen işletmelere de,bunların giderilmesi için uygun süre verdi.

 

 

Ayrıca,kantin çalışanlarının hijyen eğitimine aralıksız devam eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,2014 sonu itibariyle de, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren gıda işletmelerinde, eğitim almayan personelin çalışmasına izin vermiyor.Bunun yanı sıra, kaaçak çalışana da bin TL. para cezası uygulanıyor.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-hand-protective-glove-cleaning-refrigerator-yellow-image35383102

 

          ISIS Türkiye,gıda, su ve çevre hijyende uzman kuruluş

 

 

Bilimsel çalışma anlayışı, multidisipliner profesyonel ekibi ile ülkemizin,  konusunda en bilgili bağımsız denetleme, muayene ve eğitim kuruluşlarından Hollanda-Türk sermayeli ve 2003 yılında kurulan Türk şirketi ISIS Türkiye, 2003 yılından itibaren bu  alandaki faaliyetini  sürdürüyor.

 

 

Sektörde kurallar oluşturan, bilimsel çalışan ve başlıca uzmanlık alanı “Gıda Güvenliği, Su ve Çevre Hijyen Riskleri Yönetimi” olan ve Antalya adresli ISIS Türkiye,gıda, su ve çevre hijyen risk yönetimi ile riskleri tanımlıyor ve uygunluğunun kontrolünü gerçekleştiriyor.

 

 

        Pişirme ile ilgili bazı bilgiler

DİĞER HABERLER
Kuru fasulyede en çok tercih;yerli üretim Dermason...

 

 

– Uygun sıcaklıkta ve yeterli piştiğine emin değilseniz, gıdaları servise sunmayın. Gıdaların iç sıcaklığının pişme sırasında en az 75 ºC olmasını sağlayın.

 

 

– Gıdalar pişirildiğinde hemen servis yapın, ya da servis yapılıncaya kadar 63 ºC’nin üzerinde tutun.

 

– Pişen ürün hemen servis yapılmayacaksa, hızlı bir şekilde soğutun.

 

– Tekrar ısıtma yapıyorsanız, gıdaların iç sıcaklığının en az 75 ºC olmasını sağlayın.

 

– Gıdaların doğru ısıda pişirilmesi, zararlı bakterilerin ölmesine yol açar.

 

 

    Bakteriler ile ilgili bazı bilgiler

 

 

– Bakteriler,çoğalmak ve yaşamını devam ettirebilmek için; gıdaya, suya, havaya, sıcaklığa ve zamana ihtiyaç duyar.

 

– Havada, suda, toprakta, gıdaların üzerinde, ellerimizde, her yerde bulunurlar.

 

– Uygun ortam bulduğu zaman hızlı bir şekilde çoğalır.

 

– Yüksek sıcaklıkta ölür, düşük sıcaklıkta uyku haline geçer.

 

– Çoğalmak için dişiye veya erkeğe ihtiyacı olmaz.Ekmeğin ortadan ikiye bölünmesi gibi çoğalır.

 

–  Bazıları gıda kaynaklı hastalık nedeni olabilir. Bu küçük mini canlılar,çıplak gözle görülemez.

 

 

 

 


17 Ekim 2014. 14:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x