İSKİ deniz suyundan içme suyu üretecek


IH6A9666

 

 

Büyükçekmece’de yapımı bitmek üzere olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini basın mensuplarıyla gezen Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’daki atıksuların yüzde 97’sini arıtılır hale getirdik. Şu anda yüzde 50 seviyesinde olan biyolojik arıtmayı devam eden ve projelendirilen tesislerle yüzde yüze taşıyacağız” dedi.
 

1,5 milyon insana hizmete verecek dev tesis…

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükçekmece’de yapımı bitme noktasına gelen ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini basın mensuplarına tanıttı. Gezide İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Altay’dan tesis hakkında bilgi alan Başkan Kadir Topbaş, dünyanın çevre açısından çok ciddi sinyaller verdiğini belirterek, ekolojik ve iklim değişimleri dünya yaşamını tehdit ettiğini söyledi.

 

“1994 yılı öncesi İstanbul’da 997 bin metreküp yani bugünkünün üçte 1’inden daha az su kullanımına rağmen ancak yüzde 9’u ön arıtmayla gönderiliyordu. Böyle bir durumdan İstanbul artık tekrar kullanılabilir arıtılmış suları ve girilebilir denizleri olan İstanbul’u yaşıyoruz” diyen Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Bu tesis müthiş bir çalışma. Bunların sayılarını artıracağız. Altyapısıyla, çevre yatırımlarıyla ve oluşan ulaşım ağıyla dünyanın gıpta ile baktığı şehrimize ileri biyolojik arıtma tesislerimiz sayesinde daha fazla gıpta edecekler. Kasım ayında açmayı planladığımız bu tesiste günde 130 bin metreküp, 500 bin insanın atıksuyu arıtılarak bahçe sulamasında kullanılır hale gelecek. Arıtılan çamurdan elektrik üretilecek. Kalan tortu ise çimento fabrikalarına satılacak. Böyle bir teknolojik yapı var. Projenin ikinci ve üçüncü etabı da tamamlandığında günlük 400 bin metreküp, yani 1,5 milyon insanın atıksuyunu arıtabilecek kapasiteye ulaşacak. Büyükçekmece İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Çatalça, Büyükçekmece ilçeleriyle çevre köylere hizmet verecek.”

 

DİĞER HABERLER
İzmir Tarım Ürünleri Rusya Pazarı İçin Hazırlanıyor

İstanbul’a 81 milyar liralık dev yatırımlar zinciri…

 

Büyükçekmece’de böyle devasa bir yatırım yapmalarının siyasi anlayış gözetmeksizin insana ve şehre verdikleri hizmetin nişanesi olduğuna dikkat çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul’un yüzde 97’sini arıtan arıtma tesisleri kurmuşuz. Bunların yüzde 50’si biyolojik ve ileri biyolojik geri kalanını da ileri biyolojik arıtmaya dönüştürüyoruz. Hatta arıtılmış suyu bahçe sulamada ve sanayide geri kullanıma doğru ilerliyoruz. Bunlar bir asanın dokunmasıyla bir anda yapılacak işler değil. Bu işler her şeyden önce vizyon ister, ufuk ister. Gayret ister, heyecan ister ve imkanları doğru kullanmak ister. İstanbul’a 11 yılda tam 68,5 milyar lira yatırım yaptık. Bu yıl da 12,5 milyar liralık yatırım daha yapıyoruz.”

 

Geçmişte çek karnesi alamayan, skandallara karışan İSKİ’nin de şimdi yılda 2 milyar lira yatırım yapar hale geldiğini aktaran Başkan Topbaş, “Devlete resmi kurumlara vakti gelmiş hiçbir borcumuz yok. Kasamızda paramız var hamdolsun. Milletin parası, İstanbulluların parası. Nereye ne gerekiyorsa en ileri teknolojik tesisleri kurmayı hatta dünyadakilerden daha ileri işler yapıyoruz. Şu anda İstanbul’da çok şükür su problemi de yok. Yani biz İstanbul’a bu denli yatırımlar yaparken kaynakları nereden tedarik ettik, geçmişte neden bu kaynaklar bulunamıyordu tedarik edilemiyordu. Bu ölçüden de bakmak gerekiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
4 bin TIR Irak’a gitmek için bekliyor

 

İSKİ deniz suyundan içme suyu üretecek

 

Konuşmasında deniz suyundan içme suyu üretileceği müjdesini de veren Topbaş, “İstanbul’a gelmesi ve gelecekte Türkiye’ye model olması için küçük çaplı olarak deniz suyundan içme suyu üretme çalışmasını başlatıyoruz. Bu bir teknolojik çalışma, hem üniversitelerimiz gelsinler burada staj yapsınlar hem mühendislerimiz yetişsin ve bu teknolojiyi Türkiye’ye getirmiş olalım. Dünyanın değişik yerlerindeki tesisleri gezdik. Amerika’dakini ben de gördüm. Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bir bölge belirleyeceğiz. Büyük ölçekte olmayacak. Deniz suyundan içilebilir su arıtma teknolojisini getireceğiz” şeklinde konuştu.

“İhtiyacımız olduğu için değil, bu teknolojiyi şehrimize getirmek adına bu teknolojiyi İstanbul’a kazandıracağız” ifadelerini kullanan Topbaş, “Bu inovatif bir düşünce. Bunu düşünmezseniz gelecekte ihtiyaç olduğunda çantacılar dolaşır neyi nasıl satacağız diye. Ama biz İBB olarak böyle bir teknolojiyi getirirsek Türkiye’de ihtiyacı olanlar gelir bizden alır. Biz de gerektiği zaman bunu genişletir, büyütürüz. İlk defa açıkladığım bu çalışma İstanbul adına çok önemli” diye konuştu.


2 Mayıs 2015. 18:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x