İsraf edilen gıda açları dört kez doyurabilir


140610045305_cn_hangzhou_market_512x288_xinhua_nocredit

 

Caroline Hepker

BBC World Business Report

 

 

“Gıda Ferrari kadar pahalı olsaydı, cilalar ve çok iyi bakardık. Bunun yerine çok çok büyük miktarda gıdayı israf ediyoruz”

 

 

 

ABD’de üretilen gıdanın yüzde 40’ı hiç yenmiyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton gıda çöpe gidiyor.

Ama buna karşın dünyada neredeyse bir milyar kişi açlık çekiyor.

140620152817_pengungsi_512x288_afp

‘Üçte biri çöpe gidiyor’

 

FAO’nun en iyimser tahminlerine göre üretilen gıdanın üçte biri yenmeden önce ya kaybediliyor ya da israf ediliyor.

 

Andersen ve ekibinin son yayımladığı raporda gıdanın dünyanın farklı bölgelerinde farklı nedenlerle israf edildiği, bu nedenle çözümlerin de yerel olması gerektiği vurgulanıyor.

Chris Pawelski dört kuşaktır New York’taki Orange County bölgesinde soğan yetiştiren bir aileden. Pawelski soğanları sattığı süpermarketin sadece belli büyüklük ve görünüşteki ürünü kabul ettiğini söylüyor. Pawelski yetiştirdiği tüm soğanların yenebilmesi için bir hayır kuruluşuyla çalışıyor.

Geçmişte süpermarketin reddettiği soğanlar bir tarlada çürümeye bırakılıyordu. Ancak şimdi yeterince iyi gözükmeyen fakat yenilebilir durumdaki soğanlar da tüketiciye ulaşabiliyor.

 

City Harvest adlı hayır kuruluşu çiftçiler, restoranlar, marketler ve üreticilerden topladıkları 21 milyon kilo gıdayı israf olmaktan kurtardıklarını söylüyor.

DİĞER HABERLER
Yılbaşında Alkolün Yasaklandığı Ülke Neresi?

140630053448_living_wage_512x288_sciencephotolibrary_nocredit

‘Zengin ülkeler kolay çöpe atıyor’

 

Zengin ülkelerde gıda israfından süpermarketler, tüketiciler ve yiyecek içecek endüstrisi sorumlu. Ama özellikle süpermarketler bu konuda birşeyler yapmaları için baskı altında.

 

Andersen ayrıca gıda harcamalarının toplam harcamalar içindeki oranının görece az olduğu zengin ülkelerde insanların gıdayı çöpe daha kolay atabildiğini vurguluyor.

 

 

FAO’nun raporunda “Herkese yetecek gıda var. Ancak bir sürü yetersizlik de” sonucuna varılıyor.

 

Gıda israfının çevreye zararı da büyük. Her yıl israf edilen miktardaki gıdayı üretmek için Meksika büyüklüğünde tarım arazisi gerekiyor. Bu araziyi sulamaya harcanan su, dokuz milyon kişinin ihtiyacını karşılayabilir. İsraf edilen gıda kalkınmakta olan ülkelerde üretilen sera gazının yüzde 10’unu üretiyor.

 

Bazı projelerle gıda israfı konusunda ilerleme kaydedilmeye çalışılıyor. Konu siyasi ve çevresel anlamda da gündemin üst sıralarında. Ancak daha yapılması gereken çok iş var. Prof Anders de “İsraf edilen gıdanın miktarını tam olarak bilmiyoruz. Ama çok olduğunu biliyoruz” diyor.

 

BBC


3 Temmuz 2014. 18:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x