İthalata Ödenen Servet…Veteriner Dr.H.Yalçın KÖKSAL


ithal-hayvan


Veteriner Dr. H. Yalçın KÖKSAL

Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

İTHALATA ÖDENEN SERVET

 

Tarım ve Hayvancılıkta hangi noktada olduğumuzun açık seçik göstergesi, yıllardır işin kolayına kaçarak tarım ürünleri, canlı hayvan ve et ithalatına ödenen milyarların maalesef ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaramadığı gibi yetiştiricilerimize ve tüketicimize hiçbir yarar sağlamadığı gerçeğidir…

Bizler Veteriner Hekim olarak özellikle 2010 yılından beri canlı hayvan ve et ithalatına karşı çıkıp ülke hayvancılığına hiçbir yarar sağlamayan bu uygulamanın karşısında durduk. Basın bildirileri, ilgililere sunulan raporlarla ve görsel medyada fırsat buldukça, dilimiz döndüğü kadar, yazılı basında elimiz erdiği ilgili ve yetkilileri uyardık. Yapmayın etmeyin bu yol yanlış yol dedik anlatamadık.

Ülke dışına yapılan ödemelerin boşa gittiğini, tüketiciye yansımadığını,yetiştiricilere ise hiçbir faydası olmadığını anlatmaya çalıştık. Gelin yurt dışına ödenen bu kaynağı içeride yetiştiriciye aktarın, hayvancılığın en önemli girdisi olan yem desteği olarak yetiştiricinin sırtındaki yükü hafifletelim, yeni adı Et ve Süt Birliğinin ithalatçı bir kuruluş olmaktan çıkartılarak piyasada  denge  ve kontrol unsuru olarak yetiştiricilerin yanında yer alacak bir konuma getirilmesini sağlayalım dedik olmadı.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Özden GÜNGÖR beyin Türkiye’nin Tarım İthalat Raporunda yer alan  verileri içeren açıklamasında  son derece vahim  bir tablo ile karşılaştık.

DİĞER HABERLER
Seçim Bitti

Bu verilere göre, 2012-2015 döneminde 10 milyar dolar buğday, 3 milyar dolar mısır, 25, 5 milyar dolar yağlı tohum, 14  milyar dolar pamuk, 6 milyar dolar soya ithalatı için yurt dışına  ödeme yapıldığını , 2003-2015 döneminde tarımsal destekleme için ayrılan 61 milyar dolara karşılık , aynı dönemde tarım ve gıda ithalatına ise 270 milyar doların yurt dışına ödendiğini üzülerek görmekteyiz.

İşin acıklı ve düşündürücü tarafı ise bu politikaların başarılı bir politika olarak kamu oyuna lanse edilmeye çalışılıyor olmasıdır.

Marifet yurt dışından tarım ürünleri, canlı hayvan ve  et ithal etmek değildir. Bunu elinde parası olan sıradan bir vatandaşta rahatlıkla yapar.

Marifet ülke tarım ve hayvancılığını dışa bağımlılıktan kurtarmak, yetiştiriciyi ve tüketiciyi kollayarak üretimi teşvik etmek, bu sayede istihdam sağlamak ve yine bu sayede halkımızın dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamaktır.

Ne  zaman ki yurt dışına aktarılan kaynaklar,ülkemizdeki gerçek yetiştiricilere hakkaniyetle aktarılarak tarım ve hayvancılık desteklenir ve yetiştirici eğitimine önem verilirse ancak o zaman dışa bağımlılıktan kurtulmak mümkün olacaktır.


8 Ekim 2015. 13:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x