İzmir’de Uluslararası Bakliyat Yılı Paneli


unnamed-1

 

 

2016 Dünya Bakliyat Yılı kapsamında İzmir Bakliyat Çalışma Grubu tarafından planlanan etkinliklerden biri olan “Bakliyat Yılı” konulu panel, il müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Panele İl Müdürü Ahmet Güldal, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu ve İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi de katıldı.

 

 

Panel öncesinde konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, gıdaların insanlar arasında hakkaniyetle paylaşıldığı bir dünyayı dilediğini belirterek, düşük maliyetli protein içermeleri nedeniyle bakliyatların bu anlamdaki önemine değindi.

 

 

Bakliyatların üretim ve tüketim miktarlarındaki değişimden, bahseden Hasdemir, yıllardan beri bakliyat tüketiminin azaldığını, ancak son yıllarda tekrar artış göstererek hak ettiği tüketim değerine ulaşacağını söyledi.

 

 

unnamed

 

 

“Amacımız bakliyat tüketimini arttırmak”

Açılışta konuşan İl Müdürü Güldal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teklifi üzerine Dünya Tarım ve Gıda Örgütü FAO’nun 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı kabul ettiğini belirterek “anavatanı Anadolu olan bakliyatın verimini arttırmak için çalışmalar yapılıyor ama üretiminde düşüşler var. Bizler bakliyatın tüketimini arttırmak ve farkındalık oluşturmak için bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki tüketim artarsa üretim de artacaktır.  Gençliğimiz fast food kültürüne ilgi duyuyor ve bu zararlı tüketim şekli gün geçtikçe artıyor. Oysaki sağlıklı beslenme şeklinin bakliyatlardan geçtiğini artık bilim adamları bile vurguluyor. Atalarımızın en çok tükettiği gıdaların başında olan bakliyatların tüketilmesinin son derece doğru olduğunun her platformda vurgulanması gerekiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
İskandinavya’da oruç 22 saat..

 

 

 

Panel öncesi konuşan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi ve İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu da bakliyat üretiminin yıllardan beri azaldığını ve bunu artırmak için gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

İl müdürlüğü personelinden fotoğraf sanatçısı İsmet Danyeli’nin “Bak-liyat” isimli fotoğraf sergisinin de gezildiği panel, nohutu ve kuru fasulyesiyle bakliyatın tatlıyla buluştuğu geleneksel bir lezzet olan aşure ikramıyla sona erdi.


21 Ekim 2016. 14:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x