Kaliteli Üretim Adına Selektör Makineleri Dağıtıldı


Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan ve İl Özel İdaresinin finansmanı ile gerçekleştirilen “Selektör Makinesi Alım Projesi” kapsamında alınan selektörler törenle sahiplerini buldu.

Bolu İl Özel İdaresi bahçesinde gerçekleşen törene Vali Aydın BARUŞ, Bolu Milletvekili Ali ERCOŞKUN, Belediye Başkan yardımcısı Zerrin Biçen, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı KÖSTERELİ, İl Müdürlüğü Şube Müdürleri, Diğer kurum Müdürleri ve ilgili teknik personel katılım gösterdi.

Açılış konuşmasını yapan Kamil Çağrı BAYDAŞ;

“Selektör makinesinin görevi; tohum içindeki yabancı maddeleri temizlemek, sınıflandırmak ve ilaçlamaktır. Bu makineler sayesinde, sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanarak, Sürme, Rastık ve Septorya (yaprak leke hastalığı) gibi hastalıkların sebep olduğu kayıplar ortadan kalkmış olur. Ayrıca selektörle yabancı otların tohumlan ayrılarak zirai mücadele girdilerinde tasarruf sağlanmış olur.

 

İlimizdeki hububat üreticisinin ekeceği tohumun ekim öncesinde elenip ilaçlanarak yabancı maddelerden temizlenmesi saf tohumluk açısından önemlidir. Hububat, İlimizde üretimi yapılan tarım ürünleri içerisinde ekiliş alanı bakımından birinci, üretim miktarı ve değeri bakımından ise patatesten sonra ikinci sırada almaktadır. İlimizde yaklaşık 65.958 ha alanda 208.658 ton hububat üretimi yapılmaktadır. Bu üretim yapılırken çiftçimizin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi, tohumdur ve her yıl yaklaşık olarak 13.000 ton kaliteli buğday tohumuna ihtiyaç duyulmaktadır. Ekilen tohumluğun 700 ton kadarı sertifikalı olmakla birlikte, %90’ı (12.300 ton) çiftçinin geçen yıldan kalan tohumudur. Sertifikalı tohumun pahalı olmasından dolayı çiftçimiz, sertifikalı tohumluk kullanmak yerine genellikle önceki yıl elde edilen mahsulü tohumluk olarak kullanmaktadır. Tabi mahsulün içerisinde yabancı ot tohumu bulunması ve hastalıklarla bulaşık olması muhtemeldir.

DİĞER HABERLER
Yumurta İhracatı Raporu

İl Özel İdaresinin finansmanıyla temin edilen 11 adet selektörün her biri, saatte 1 ton tohum temizleme kapasitesine sahiptir. Her ilçeye birer, merkez ilçeye ise (kapasite fazla olduğu için) 3 adet olarak dağıtılacak olan bu selektörler ile hasadı takip eden sezonda yaklaşık 6.000 ton hububatın temizlenerek ilaçlanması ve tohumluk vasfına ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu miktar ihtiyaç duyulan tohumluğun (12.300 ton) yaklaşık yarısını karşılayacaktır. Kalan kısım ise mevcut çalışmakta olan selektörlerle karşılanacaktır. Alınan selektörlerle merkez ve ilçelerimizde yaklaşık 10.000 çiftçimize hizmet götürülmesi planlanmaktadır. İlimiz genelinde Pas hastalıkları yaygın olarak görülmekte, bölgesel olarak da Sürme, Rastık ve Kök Çürüklüğü hastalıkları zararlara neden olmaktadır. Önceki yıl Septorya Yaprak Leke hastalığı İlimiz genelinde tüm önleme çalışmalarımıza rağmen %15 zarara neden olmuştur. Geçen yılda Sarı Pas etkili olmuş ve %12’in üzerinde zarar meydana getirmiştir. Selektörler sayesinde ilaçlama yapılarak bu hastalıklar önlenecektir. Ayrıca yabancı ot tohumlarının temizlenmesi verim ve kaliteyi artıracaktır.

 

Bu selektörler sayesinde İlimizin ortalama hububat veriminin artması sağlanacaktır. Verimdeki her yüzde bir oranındaki artış ilimizde en az 2.000 ton ürün artışı demektir ve bunun da parasal karşılığı yılda 1,5 milyon lirayı geçmektedir. İlimiz genelinde selekte edilmiş olan tohumluğun kullanılması ile %3 ila 5 oranında üretim artışı beklenmektedir. Üretim artışının milyonlarla ifade edilebilen parasal değeri düşünüldüğünde, selektörler için harcanan 256.355 TL’lik rakamın küçük kaldığı ve projenin daha ilk yıldan kendini amorti ettiği görülmektedir.” İfadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Bergama'da koyun sürüsünde veba şüphesi

Ardından söz alan İl Müdürü İsmail TAŞ;

“Göreve başladığımız günden bu yana teknik ve özverili çalışmalar neticesinde pek çok gelişmeler kaydettik Kısaca bahsetmek gerekirse son beş yıl içerisinde yapılan proje ve çalışmaların sonucunda;

Personel sayısı %50, Hizmet Binalarının Kullanılabilir Kapalı alan miktarı %50, Araç sayısı iki kat, Görevlerde yapılan yol miktarı %200 (eskisinin 3 katı), Suni tohumlamada buzağılama oranı %50, Fuarlara ve teknik gezilere giden çiftçi sayısı 4-5 kat, Gece eğitimleri iki kat, Gıda denetim sayısı 3 kat artırılmış, Denetim başına düşen ceza miktarı 330 TL’den 52 TL’ye yani 6’da 1’e düşürülmüştür.

Kolay hizmet birimini kurarak çiftçilerimizin işlemlerini tek bir birimden kolayca, vakit harcamadan gerçekleştirmeleri sağlanmış, SMS servisini kurarak çiftçilerimizin gelişmelerden anında haberdar olması sağlanmıştır. Yıllık destekleme miktarı 22 Milyon TL’den 62 Milyon TL’ye çıkarılarak destekleme miktarı 3 katına çıkarılmıştır. Yine Özel İdare Destekli hazırlanmış olan Selektör projesi ile İlimiz hububat tohumlarının %50 gibi büyük bir kısmına hitap ederek üreticimizin ihtiyacı büyük ölçüde giderilecektir.

Bu özverili çalışmaların ara vermeden devam edeceğini bildirerek bu rakamlara ulaşmamızda büyük desteği olan başta Sayın Valime, Sayın Milletvekillerime, Belediye Başkanımıza, İl Özel İdaresine ve Encümen üyelerimize teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Törende söz konuşan Bolu Milletvekili Ali ERCOŞKUN;

“İl Özel İdarenin hem de Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yaptığı bir faaliyette daha birlikteyiz. Son 15 seneye baktığımızda hem Türkiye’de hem de Bolu’da yaklaşık 4 kat büyüyen bir sektörle karşı karşıyayız 2002 yılında nüfuzumuzun %25 tarım ile ilgilenirken şu anda ise %9 uğraşıyor. Köyden kente göç oldukça fazla. Nüfus azalınca tarımsal üretimde azaldı dene bilir ama 2002 den bu yana 3 kat bir artış var. Bunu bir çok sebebi var sebeplerin başında ise derdi dinleyip o derde yönelik çözüm üretmek geliyor. Çiftçinin sorunlarını dinlediğinizde bunlara nasıl çözüm bulabiliriz diye gayret ettiğimizde ortaya çok güzel projelerde çıkıyor. Ki Selektör projesi ilimiz hububat tohumluğu açısın büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Bu vesileyle emeği geçen kurum kuruluş ve çaşışanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Davullarla Kutladığımız "Gümrük Birliği" Başımıza Dert Oldu

 

Törende son konuşmayı yapan Bolu Valisi Aydın BARUŞ;

“Bugün yağmurlu ve bereketli bir günde sizlerle bir araya geldik, verimli bir çalışma için bir aradayız. Üretimi arttırmak adına birlikte çalışmalıyız. Bugün bu ortak çalışmanın eserini görüyoruz. İlimizde buğday üretimini nasıl arttırırız düşüncesi ile yola çıkılan düşünce çerçevesinde bu şekilde bir proje gerçekleştirdik. Şu anki makinalar modern ve hızlı çalışan makinalar. Bu selektörler sayesinde çiftçimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız ve üretimi arttıracağız. 65 bin hektar buğday üretimi yapılıyor, bu üretimi daha da fazla artırmamız gerekiyor. Bu arttırmanın bir bölümünü bu makinalardan yararlanarak yapacağız. Sadece buğday değil baklagiller, kinoa vb. alternatif ürünlere de yönelmemiz gerekmektedir. Bu alanlarda da çalışmamız ve üreticimizi desteklememiz gerekmektedir. Çünkü çiftçimiz bizim gözümüzün nurudur. “ dedi

 

Yapılan konuşmaların ardından kurdela kesilirken Vali BARUŞ ve Protokole Selektörlerin tanıtımı yapıldı. Bolu İli Hububat tohumluğu üretiminde büyük bir rahatlama sağlayacak selektörlerin ilimize hayırlı ve bereketli olması katılımcıların ortak temennisi oldu.


21 Haziran 2017. 19:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x