“Kanatlı ihracatı acil olarak desteklenmeli”


090911110108

 

 

 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ihracatın acil olarak desteklenmesi ve yeni pazarlara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı ihracatının acil olarak desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde milyonlarca insanımıza ekmek kapısı olan kanatlı sektörü zor durumda kalacaktır.” ifadesini kullandı.

 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tavuk eti üretiminin mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak 159 bin 179 tona, yumurta üretiminin de yüzde 3,1 gerilemeyle 1 milyar 468 milyon adede düştüğünü kaydetti.

 

İhracatta yaşanan sıkıntının üretimdeki düşüşün en büyük sebeplerinden olduğunun altını çizen Bayraktar, “İhracatta yaşanan tıkanma ve düşüş devam ediyor. Kanatlı sektörü ihracatındaki tıkanma üretime de yansıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

İhracattaki sıkıntıların aşılması, geleneksel pazarlara ve Ortadoğu ülkelerine daha fazla kanatlı eti ve yumurta ihracatı yapılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, ihracatın acil olarak desteklenmesi ve yeni pazarlara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Aksi takdirde milyonlarca insanımıza ekmek kapısı olan kanatlı sektörü zor durumda kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Food 270

 

 

“Küçükbaş hayvancılığa ağırlık verilmeli”

 

Kırmızı et üretimine ilişkin de görüşlerini paylaşan Bayraktar, üretimin 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 1 milyon 149 bin tona yükseldiğini kaydetti.

DİĞER HABERLER
İDO yaz tarifesine geçiyor

 

Koyun ve keçi eti üretimindeki artışın sığır etinden fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Türkiye’nin özellikle küçükbaş hayvancılığa ağırlık vermesi gerekiyor. Çünkü, küçükbaş hayvancılık Anadolu coğrafyasına çok uygun ve kırmızı ette en önemli alternatifimiz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Üretimin bu yılın ocak-mart döneminde 2015’in aynı dönemine göre döneminde yüzde 13 artışla 237 bin 777 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, söz konusu dönemde sığır eti üretiminin yüzde 12,6, koyun eti üretimin yüzde 14,7, keçi eti üretiminin yüzde 18,8 arttığını, manda eti üretiminin ise yüzde 15,9 azaldığını bildirdi.

 

Sanayiye aktarılan sütte artış

 

Bayraktar, sanayiye aktarılan süt miktarının martta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,5 artış göstererek 832 bin 376 tona ulaştığını kaydetti.

 

Sanayicinin süt almaya devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Tespitlerimize göre çiğ süt litre fiyatı Türkiye ortalaması olarak martta 99 kuruşken, nisanda 1 lira 2 kuruşa çıktı. Et ve Süt Kurumu, çiğ süt litre fiyatında Türkiye ortalaması 1 lira 15 kuruşu geçen kadar alımlara devam etmelidir.” ifadelerini kullandı.

 

Bayraktar, süt sektörünün büyümesini sürdürmesinin tüketimin artırılması ve ihracatla mümkün olacağını sözlerine ekledi.

 

DİĞER HABERLER
400 milyar dolarlık yem pazarı teknolojisi İstanbul'da görücüye çıkıyor

AA


12 Mayıs 2016. 13:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x