Kanatlılarda Probiyotiğin Yararları


 

 

 

 

 

KANATLILARDA PROBİYOTİĞİN YARARLARI(*)

 

 

 

Dr. Kaya DEMİRÖZÜKanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎Uzman‎ı(Drk.demirozu@yahoo.com.tr)

 

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde antibiyotik içermeyen kümes hayvanlarına talep nedeniyle  tavuklar için probiyotikli yem katkıları satışı son bir yıl içinde % 34 artmıştır.Bu nedenle Amerikalı araştırmacılar, probiyotikli yem katkılarının yararlarını belirlemeye yoğunlaştılar.

 

 

ABD Tarım Bakanlığı’na göre, ülkenin lider  broiler üretisi olan Tyson Foods, eylül 2017 itibarıyla probiyotik yem katkısı kullanacağını açıklamıştır.Oklahoma Eyalet Üniversitesi’den araştırmacılar, probiyotiklerin uygulaması üzerinde çalışmaya başlamışlardır.

 

 

Araştırıcılardan Patricia Rayas:”Çalışmaylayem endüstrisinin, sağlıklı tavukyetiştirmeye yardımcı olması hedeflenmektedir.Probiyotikler yenildi-ğinde,zararlı bakterileribaskılamayaçalışırlar.”

 

 

Probiyotiklerin farklı hazırlama testleri

 

 

300 Broiler civciv 42 gün süreyle yetiştirildi.Broilerler probiyotiklerin farklı hazırlışlarını denemek üzere dört test gruba ayrılmıştır.Araştımacı Alejandro Penaloza hazırladığı probiyotik suş karışımı katkılı yem ve standart yem kullanmışlardır.Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmek ve savunma bakterileri mikrobiyotasına yardımcı olurlar.

 

 

Enterasan: Kanatlı dışkısında bulunan probiyotikler

 

 

Tavuk gübresi bulunan Lactobacil bakterilerinden, potansiyel probiyotik yem katkı maddesi olarak yararlanılabilinir mi?Pakistan’dan bir araştırma ekibi bu konuyu daha ayrıntılı olarak çalışılmış ve sonuç larthe Journal Of Beneficial Microbes yayımnlamıştır.

DİĞER HABERLER
"Dişi hayvan kesimi yasaklansın"

 

 

Bağırsakta mikrop kolonilerini artırma

 

 

Araştırmaçıların hipotezi; probiyotikler broiler bağırsağındaki mikrop kolonilerini artırdığı yönünddedir. Broilerlere probiyotikler yemlerine eklenerek ve içme suyuyla 2 farklı şekilde verilmiştir.

 

 

Çalışma sonundapiliçler kesilmiştir. Yemden yararlanmayı hesaplamak için veri toplanmış,laboratuvar incelemesi için kümes altlığından örnekler alınmıştır.

 

 

Broilerlerde canlı ağırlık artışı

 

 

Probiyotik verilen grubta ilk 2 haftada canlı ağırlık artışı ve daha düşük ölüm oranı tesbit edilmiştir. Broilerin canlı ağırlık artışı; ekonomik kazanç demektir. Hedeflenen amaç; antibiyotiklerden ari ve yemden daha iyi yararlanan piliç yetiştirmekse probiyotikler yararlı olabilmektedir. Araştırmalar göstermiştir ki probiyotikler broilerlerde bağırsak bütünlüğünü sağlamakta ve istenmeyen bakterilerden  bağışıklık sisteminin  savunmasına yardımcı olmaktadır

 

 

Probiyotik suşları bulma

 

 

Oklahoma Eyalet Üniversitesi’nin buğday kaynaklı probiyotik suşları koleksiyonu  bulunmaktadır. Buğdaydan izole edilen ve büyük ölçüde  ekzoenzim üreten suşlar seçilmiştir.Araştırıcılara göre; “Bu suşlar probiyotik olarak kullanıldığında yemden yararlanmayı artırmada yardımcı olmaktadırlar. Keza suşlar broiler bağırsak mikrobiotasınıda dengelemiş olacaklardır.”

 

 

Özel kullanımlar için probiyotik suşları

 

 

Araştırma ekibi, özel kullanımlar için probiyotik suş karışımlarına patent patent almayada  çalışmaktadırlar.Diğer probiyotik suşlarını değerlendirmek ve tavukçuluk sektöründe probiyotiklerin yararlarını belirlemek amacıyla daha fazla araştırma yapılması gerekli olduğunu belirtmektedirler.

DİĞER HABERLER
Tüyekad'a Yeni Genel Sekreter

 

 

(*): Brittany Gilbert,www.worldpoultry.net/…/Benefits-of-probiotic. 25.03.2016, özetlenerek çeviri.

 

 

Önerilen kaynaklar

  1. Demirözü, K. (2004) : Prıbiyotikler ve Yeni Bir Konsept. Topkim Teknik Bülten, THS.04.07/08KD, İstanbul.
  2. Demirözü,K., Yargeldi,K., Karaoğlan, Ö.(2004 ):Bir Fitobiyotik Olan Bıomın®PEP 1000’nin Broilerlerde Etkinliğinin Denenmesi. PEP Teknik Kitapcığı ,21-28 ve Doğal Seçenekler Seminerleri, Bolu-Bandırma.
  3. Demirözü, K.(2005): Broiler Piliçlerde Kimi Barsak Sorunları. Topkim Teknik Bülten, THS 05.09/10KD.
  4. Demirözü, K.(2005): Çağdaş Hayvan Üretiminde Bilinçli Beslenmede Doğal Alternatifler. Çiftlik Dergisi Röpotaj.
  5. Demirözü, K.(2010):Probiyotikler ve Yeni Konseptler. Çiftlik Dergisi; Şubat-2010,312(38-40)
  6. Demirözü, K.(2010): Bilinçli Beslenmede Doğal Destek Ürünler. Çiftlik Dergisi 311,58-63
  7. Demirözü, K.(2011): Broiler Piliçlerde Kimi Bağırsak Sorunları I, Çiftlik Dergisi Mart -2010 313 (52-53)
  8. Demirözü, K.(2011): Broiler Piliçlerde Kimi Bağırsak Sorunları II, Çiftlik Dergisi Nisan- 2011,326 (38-39).
  9. Demirözü, K.(2015): Bağırsak Sağlığı İçin Hayvansal Katkılar-Çeviri- https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=7751907.2015 tarihinde ve Çiftlik Dergisi 2015 (377) 30-31 yayınlandı.
  10. Demirözü, K.(2016):Pre ve Probiyotikler Hakkındaki Gerçekler(Çeviri). https://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=885380.2016 tarihinde yayınlandı.

 


24 Nisan 2017. 19:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x