Karadeniz’de balık türleri yok oluyor


383102_314331588588754_142834065738508_1084784_267241289_n
Karadeniz’de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4’e kadar gerilediği bildirildi.

TRABZON – Tuğba Yardımcı Mısır

 

Karadeniz’de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4’e kadar gerilediği bildirildi.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istatistiki verilerin, Karadeniz’de 1950’li yıllarda 30 civarında ekonomik değere sahip balık türü olduğunu gösterdiğini söyledi.

399468_191452284284498_163846920378368_356008_2132586904_n

 

Yıllar içerisinde özellikle ekonomik değeri olan balık türlerinde büyük bir azalma olduğunu belirten Seyhan, “Ekonomik öneme sahip 25-30 civarındaki balık türü son 5-10 yıldır 3’e, 4’e düştü. Günümüzde sadece hamsi, istavrit, biraz mezgit ve olursa palamut görülüyor. Bunların dışında pek ekonomik değeri olan balık türü kalmadı maalesef” dedi.

 

“Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanma”

 

Seyhan, balık türlerinin azalmasının birçok nedeni olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanmadır. Yaptığımız bir çalışmada özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı stratejilerle balık stokları üzerindeki balıkçılık baskısının yüzde 50 azaldığını gördük. Buna rağmen henüz sıkıntının tamamını aşabilmiş değiliz. Koruma kontrol görevlerinin daha sağlıklı şekilde yapılması lazım.”

 

DİĞER HABERLER
Damızlık düve yetiştiriciliğine hibe desteği

İklimin değişmesinin de balık türleri ve popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu dile getiren Seyhan, “İklim değişikliği balıkların daha yaşanabilir yerlere gitmesine vesile oluyor. Bazı türler ise artık hiç gelmiyor. Hepsini bir araya koyduğumuz zaman Karadeniz’in çok daha iyi yönetilmeye ihtiyacı var diye söylersem abartmamış olurum” diye konuştu.

 

Seyhan, geçmişte ekonomik öneme sahip kalkan, tekir, barbunya ve Mersin balığının artık bu önemlerini yitirdiğini kaydetti.


24 Ocak 2014. 11:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x