Kasap ve Marketler Beyaz Eti Parçalayarak Satabilecek


remove-the-breast-meat-from-bone1

 

‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği’ ile market ve kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmaları serbestleşti.Et ve et ürünlerine yönelik birçok düzenlemeye imza atan ”Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği” ile market ve kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmaları serbestleşti.

 

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, tebliğ görüşülürken sektör adına birçok maddeye itiraz ettiklerini ancak kabul görmediğini söyledi.

 

Resim 013Tebliğin tek itiraz etmedikleri kısmının, ”kırmızı-beyaz et karışımının yasaklanmasına” ilişkin madde olduğunu anlatan Koca, bu düzenlemeyle Avrupa ülkelerinde bile olmayan birçok yasağın getirildiğini belirtti.Koca, ”Türkiye’de ambalajsız tavuk eti yasaktı, tebliğle serbest oldu. Hijyenden bahsediyoruz ama ambalajsız tavuk etini serbest bırakıyoruz. Vatandaşın yediği tavuğun içeriği artık marketin ve kasabın insafına kaldı” diye konuştu.

 

Türkiye’de ambalaj konusunda çok ciddi bir sektör bulunduğunu ifade eden Koca, ”Beyaz et firmaları, ambalajlı ürünlerle gıda güvenliğini sağlıyordu. Ambalajsız ürünlerle bu nasıl sağlanacak?” ifadesini kullandı.

 

-”Birçok Avrupa ülkesinde var”-

 

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, market veya kasaplarda ”dökme” beyaz et satışının, birçok Avrupa ülkesinde uygulandığını anlattı.

 

Firmalardan alınan ambalajlı ürünlerin, kasaplarda/marketlerde parçalanıp satılabileceğine dikkati çeken Yücesan, bu işi yapmak isteyen kasap ve marketin kayıt belgesi alacağını, böylece sucuk, köfte gibi ürünleri de imal edebileceklerini bildirdi.

 

Yücesan, ”Bu, yasak olmasına rağmen birçok firma yapıyordu. Bakanlık şimdi herkese kolaylık sağlıyor. Şartları yerine getirdiği sürece herkes yapabilir. Bunların ürün bilgilerinin de olması gerekiyor. Üründe problem olursa 12 bin liradan başlayan cezalar verilecek. Beyaz etleri kasap veya market parçalayabilir ancak hijyeni sağlamak zorunda” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Oda ve Borsa Yöneticilerinin Ara Vermeden Seçilmeleri Yasağı Kalktı

 

”Bundan sonra kasap ve marketlerin feryatlarını duyarız” diyen Yücesan, ”Küçücük dükkanda hijyen kurallarına uymadan dökme et satan, köfte veya sucuk yapanlar 12 bin liradan başlayan cezalarla baş edemeyecek. Bunları zor günler bekliyor. İşi hakkıyla yapamayanlar ‘yandık bittik’ diye gezecekler” ifadelerini kullandı.

 

-”Ambalajlı satışlar da olacak”-

 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, tebliğle Avrupa ülkelerinde de geçerli olan bir uygulamanın yürürlüğe girdiğini söyledi.

 

”Dökme” ürün olarak da anılan bu tür sunumların, hijyenik şartlar dahilinde yapılmasının şart olduğunu kaydeden yetkililer, ”Beyaz etin ambalajlı satışının devam edeceğini ancak talep edenler için künye bilgilerinin yer aldığı bir etiket rafta bulundurulmak şartıyla parçalanmış ürünlerin dökme olarak satılabileceğini” bildirdi.

 

Yetkililer, asgari, teknik ve hijyenik şartların yerine getirilmemesi durumunda ağır cezaların kesileceği uyarısında bulunarak, sorunlu ürün olması durumunda da geriye dönük olarak üretici firmaya kadar sorumlu olunacağını belirtti.

 

-Tebliğ-

 

Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş (katma) olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan tebliğle kanatlı etle kırmızı et karıştırılamıyor ancak kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabiliyor.

 

Kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılmasıyla elde edilen ürünler kullanılamıyor. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemiyor.

 

Yeni düzenlemede, ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da bulunuyor. Buna göre, ürün isimlerinin aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olması gerekiyor.

DİĞER HABERLER
Karagül tavukçuluk Ödül Aldı

 

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca hazırlanan ve 05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan, 2012/74 sayılı “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği” 05.03.2013 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir. Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği bu yeni tebliğ et ve et ürünleri hakkında birçok yeni düzenlemeyi içermektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca hazırlanan ve 05.12.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan, 2012/74 sayılı  “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği” 05.03.2013 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir. Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği bu yeni tebliğ et ve et ürünleri hakkında birçok yeni düzenlemeyi içermektedir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail ULUAD konu hakkında yaptığı açıklamada: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın hazırladığı ve 3 ay önce Resmi Gazete ‘de yayımlanan, ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 05.03.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği tebliğ ile birçok yeni düzenlemeler ve değişikler yapıldı. Bu değişikliklerden en önemli olanları kısaca şu şekildedir:

 

1. Büyükbaş ve küçükbaş etleri kendi aralarında veya kanatlı etleri kendi aralarında karıştırılabilir, fakat farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz Örneğin; Dana-Koyun veya Tavuk-Hindi etleri kendi aralarında karıştırılabilir.  

2. Hazırlanmış et karışımlarına veya et ürünlerine mekanik ayrılmış etler katılamaz.  

3. Çiğ halde tavuk kıyması üretilemez ve piyasaya arz edilemez. Ayrıca tavuk kıyması çiğ olarak hazırlanmış et karışımlarının üretiminde kullanılamaz. Örnek olarak pişmemiş tavuk köfte, vb.  

4. Kanatlı kıyma olarak sadece hindi kıyma üretilebilir. Hindi kıyma da dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilir.  

5. Çiğ olarak üretilecek hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında (köfte, döner vb.) kıyma olarak sadece hindi kıyma kullanılabilir. Bu ürünler ancak dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilir.  

6. Sakatatlar çiğ halde sakatat olarak piyasaya arz edilebilir ve et ürünlerinde sakatat kesinlikle kullanılamaz.  

7. Sucuk ürünleri ya fermente sucuk ya da Isıl İşlem Görmüş Sucuk olarak etiketlenmesi gerekmektedir. Sucuk veya kasap sucuk, kangal sucuk, mangal sucuk ve benzeri ifadeler kullanılamaz.  

8. Ürün etiketlerinde marka dâhil olmak üzere %100, %100 Dana, %100 göğüs eti ve benzeri ifadeler kullanılamaz.

9. Kasap, market gibi perakende işletmelerde son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları günlük üretilip, paketlenip, etiketlenerek veya etiket bilgilerinin tüketicinin görebileceği bir yerde bulundurularak satışa sunulacaktır. Örnek olarak dana kıyma, köfte, soslanmış kanat vb. ürünler  (Hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak)

 10. Dökme olarak satışa sunulacak ürünlerde dökme ürün etiket bilgilerinin tüketicinin görebileceği bir yerde bulundurulması zorunludur. Örnek olarak dana kuşbaşı, bonfile, piliç but, piliç kanat hindi kanat vb. ürünler.

 11. Sucuk, pastırma, döner gibi ürünlere protein, nişasta, soya ve soya türevleri katılamaz.

 

 

 


11 Mart 2013. 12:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

hijyeni bahane edip son kullanma tarihi yakınlaşan ürünleri parça yapıp millete yedirdiniz.eğer tavuk entegre firmadan taze olarak kasaba geliyorsa kasabın bunun üstünde işlem yapmasında bir sakınca yok.anlaşarak birbirine telefon açarak fiyat belirleyen entegre firmaların menfaati sarsıldı alıştınız %70-80 lerle çalışmaya değilmi?..halkın sağlığını düşünüyorsanız şu kuluçka dönemlerini en azından 40 güne çıkartın tavuklarada hastalıktan korunmak içinmi yoksa erken büyüsün diyemi anibiyotik veriyorsunuz şunu bir açıklayın vatandaş merak ediyor korkudan tavuk yemiyor birçok insan. .

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x