Keban’da Alabalık üretimi arttı, işsiz kalmadı

Elazığ’ın Keban ilçesinde, yaklaşık 17 yıl önce yılda 30 ton kapasiteyle başlanan ve kısa sürede 32 bin tona yükselen alabalık üretimi sayesinde işsizlik bitme noktasına geldi.

 

ELAZIĞ  – Keban ilçesinde, yaklaşık 17 yıl önce yılda 30 ton kapasiteyle başlanan ve kısa sürede 32 bin tona yükselen alabalık üretimi sayesinde, işsizlik bitme noktasına geldi. Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Tuncay Kaya, 1995 yılında Keban’dan 3 kişi Karadeniz Bölgesi’ne gittiklerini ve orada herkesin balık ürettiğini gördüklerini söyledi.

 

İlçelerine döndüklerinde, saniyede 9 metreküp debiye sahip Çırçır Şelalesi için “böyle bir ortamda neden balık yetişmez?” diye düşündükten sonra araştırma yaptıklarını ifade eden Kaya, suyun uygunluğunun ortaya çıkmasının ardından alabalık üretimine başladıklarını aktardı.

 

Bir süre yılda 30 ton alabalık üretimi yaptıklarını, ancak balığı satmada sorun yaşadıklarını belirten Kaya, şunları kaydetti: “Bölgemizde Keban Baraj Gölü, Karakaya Baraj Gölü var. Keban Baraj Gölü’nün uzunluğu 125 kilometre. Deniz büyüklüğünde bir barajımız var. O dönem tabii ki yılda 30 tonla başladığımız zaman alabalığı satamıyorduk. Vatandaş tanımıyordu, bilinçli de değildi. Ama bugün geldiğimiz noktada, haftada 4 tır Keban’dan Almanya’ya alabalık gönderiyoruz. Almanya demek,dünyanın en zor ihraç ürünün yapıldığı yer demek. Özellikle gıda maddesi, balığı ihraç etmek çok zordur. Bundan 10 yıl önce Keban’dan yılda ürettiğimiz 30 ton balığı satmakta sıkıntı çekerken, bugün artık Allah’a şükür haftada 100 ton balık sadece Avrupa’ya gidiyor.”

 

Kaya, yükselen üretim çıtasıyla istihdama da katkı sağlandığının altını çizerek, “Keban’ımızda işsizlik bitti. Bitmesinin sebebi şu, Elazığ’ın kapasitesi yılda 32 bin tona çıktı. Türkiye’nin kapasitesinin yaklaşık yüzde 15-20’si sadece Keban’da, Elazığ’da üretiliyor” dedi.

 

Profesyonelce alabalık üretimi

 

Kendilerinin “at kafese, yetiştir, gönder” şeklinde iş yapmadıklarını ifade eden Kaya, hedeflerinin Türkiye’nin değil, dünyanın en kaliteli balığını yetiştirmek olduğunu belirtti. Kentte 86 şirket, 150’ye yakın ruhsatlı tesis olduğunu kaydeden Kaya, buralarda bin 500 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Yıl sonu itibariyle üretimin 40 bin tonu geçeceğini bildiren Kaya, şunları ifade etti: “Türkiye’nin batısında olmayan teknoloji Keban’da var, bunu kimse düşünmeyebilir. Sebebine gelince, biz sahada balığın el değmeden yetiştirmesini yapıyoruz. Bu işi amatörce yapmıyoruz. Keban’da bu işi profesyonelce, fizibiliteleri, hesapları, kitabı düzgün yapılarak, yani kara düzen bir büyüme yok.”

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=30466

Yazan - Haz 23 2012. Kategori HAYVANCILIK, SU ÜRÜNLERİ, YENİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |