Keçi sütü inek sütüne karşı

Domestic_goat_feeding_on_capeweed-1024x682

 

Damla Çeliktaban annelerin aklındaki “Keçi sütü mü yoksa inek sütü mü?” sorusuna yanıt bulmak için uzmanlarla görüştü.

 

 

 

Anne sütünün çocuklar için vazgeçilmez ve eşsiz bir kaynak olduğunu ne kadar biliyorsak anne sütünden sonra hangi sütün tüketilmesinin daha avantajlı olduğu konusunda kafamız o kadar karışık. UHT süt, pastörize süt, çiğ süt, devam sütü konusunu yani sütün işlenmiş ya da işlenmemiş şekilleri arasındaki tercihi bir yana bıraktığımızda karşımıza inek sütü mü yoksa keçi sütü mü ikilemi çıkıyor.

 

 

 

Çevremdeki annelere sorduğumda inek sütünün alışkanlıktan dolayı daha fazla tüketildiği sonucuna vardım. Keçi sütünü tercih edenler çoğunlukla inek sütüne karşı alerjisi olan çocukların anneleri. İnek sütünü tercih eden anneler keçi sütünün teminini zor ve fiyatını yüksek bulduklarını belirtiyorlar.

 

 

 

Benim kafamı kurcalayan asıl soru şuydu: Hangi süt insan bünyesi için daha faydalı? Bunun hakkında biraz araştırınca keçi sütünün anne sütüne inek sütünden çok daha yakın bir kaynak olduğu çıkıyor karşımıza. O zaman ikinci sorum da şu: Keçi sütünün daha faydalı olmasının sebebi keçinin dağda bayırda gezen, böylece suni yemden uzak bir hayvan olması mı? Aklımdaki bu iki soruyu konunun uzmanlarına yönelttim. İşte cevapları:

 

 
Prof Dr. Ahmet Aydın: Sütü Mayalayıp Tüketin
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı

 

 

 

Prof. Dr Ahmet Aydın keçi sütü anne sütüne barındırdığı kazein-2 maddesi ile benzeştiğini, inek sütünün ise kazein-1 maddesi ağırlıklı olduğunu söyledi. Ahmet Aydın kazein maddesinin otizm, diyabet ve çeşitli alerjik hastalıklarla ilişkisi olduğunu; bunun yanı sıra keçi sütünün anne sütü gibi alkali nitelikteyken, inek sütünün ise asidik olduğunu bunun da osteoporoz eğilimini arttırdığını ifade etti.Prof. Dr. Ahmet Aydın’a göre keçi sütünün vitamin ve mineral açısından diğer hayvanlardan zengin olmasının sebebi çok dik yerlere çıkıp en körpe filizleri yemesi…Ahmet Aydın ister keçi ister inek sütü olsun süt olarak değil, kefir, yoğurt ya da peynir olarak tüketilmesini öneriyor. Bunun sebebi de sütün mayalanınca ürettiği faydalı bakterilerin (probiyotikler) sağlığımız için vazgeçilmez unsurlar olması.

 
Funda Özer Baltalı: Keçiye Antibiyotik Verilmez!

 
Funda Özer Baltalı bir keçi çiftliği sahibesi. Keçi sütü ve bundan üretilen peynirler yapan Baltalı markasının kurucusu. Baltalı, keçi sütündeki kalsiyum miktarı inektekinden 5 kat daha fazla olduğunun altını çiziyor. İnek sütüne alerjisi olan pek çok çocuk keçi sütünü rahatlıkla tolere edebiliyor.

 

 

Funda Baltalı’ya göre keçinin inekten en büyük farkı kendinden organik bir hayvan olması. “Keçi hastalandığında antibiyotik kullanamazsınız” diyor Funda Hanım ve ekliyor: “Vücudu bunu tolere etmiyor. Önemli olan onu hastalıktan stresten uzak tutmak. Hayvana bağırıp çağırmayacaksın, doğuştan boynuzlarını yakacaksın ki dövüşüp birbirlerini yaralamasınlar.”

 

 

Besi çiftliği ve doğadaki hayvan arasındaki farkı sorduğumda Funda Hanım Türkiye’de hiçbir hayvanın dağda bayırda gezeninin makbul olmadığına inandığını belirtiyor. Buna sebep olarak da doğayı koruma konusunda bilinçsizliği gösteriyor. Bilinçsizce kullanılan zirai ilaçlar, akarsularda bile tespit edilebilen kimyasallardan dem vuran Baltalı doğadaki bu kalıntıların hayvanın vücuduna oradan da sütüne geçebileceğinden endişe duyduğunu belirtiyor.

 
Vet. Hekim Adnan Serpen
İzmir Veteriner Hekimler Odası Onur Kurulu Üyesi

 

 

Veteriner Hekim Adnan Serpen’e çiftlik hayvanı mı gezen hayvan mı diye sorduğumda : “Merada yayılıp otlayan hayvanların sütlerinin daha fazla Omega-3 çoklu doymamış yağ asidi içerir. Omega-3 bu özelliği ile koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip-2 diyabet, ülseratif kolit, romatoid artrit, depresyon, çeşitli kanserler ve akciğer hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde potansiyel etkiye sahiptir” cevabını verdi.

 

 

Keçi sütünün yağ zerrecikleri inek sütündekilerden daha küçük olması dolayısıyla midesi hassas ve zayıf olanlar için daha uygun olduğunu belirten Serpen, bunun yanı sıra sağlıklı keçilerin sütlerindeki bakteri miktarı sağlıklı bir ineğin sütündekinden daha azdır.

 

 

Çapar Kanat: Keçiler de Endüstrileşecek

 

 

Kendini “çiğ süt aktivisti” olarak tanıtan çiftçi, çiğ süt üreticisi Çapar Kanat’a göre keçi sütünün şu anki üretimi iki katına çıksa bile bu üretim tüm çocuklarımız için yeterli olmayacak. Bu sebepten alerji yapanın UHT ve/veya pastörize süt mü, kaynatılarak tüketilen süt mü olduğuna dair akademik çalışmalara ihtiyaç var.

 

 

Kanat ülkemizde endüstrileşen inek sütü üretiminin inekleri modern ahırlara tıktığını ve bir canlı olduklarının unutulduğundan söz ediyor. Bu ahırlardaki beslenme şekillerinin ineklerin hastalanmasına yol açtığına ve bu hastalıkların da antibiyotiklerle giderilmeye çalıştığına dikkat çekiyor. Keçi sütüne artan rağbetin keçiler için de benzer bir gelecek hazırladığı konusunda uyarıda bulunuyor.

 
Rakamlar Ne Diyor?

 

Tahminlere göre Türkiye’de keçi sütü üretimi yıllık 200 bin ile 320 bin ton arasında değişiyor. Buna karşılık inek sütü üretimi 15 milyon tonu buluyor.

İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor.

Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.

Sanayiciler inek sütünü 0,9 TL’den, keçi sütünü ise 2-2,10 TL’den satın alıyorlar.
HaberTurk

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=48190

Yazan - Eki 31 2013. Kategori HAYVANCILIK, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |