“Kemalpaşa Tarım Sempozyumu” Yoğun İlgi Gördü.


Kemalpaşa Tarım Sempozyumu” Yoğun İlgi Gördü.

 

Ufuk UYSAL 

 

27-30 Kasım tarihleri arasında Kemalpaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve dört gün süren sempozyuma üreticiler, Araştırma Enstitüleri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Üniversitelerden konuşmacılar katıldı.

 

Her gün ayrı bir konunun ele alındığı sempozyumun ilk gününde “Dünyada ve Türkiye’de Kooperatifçilik Hareketi” hakkında bilgi verildi. Kemalpaşa’da kooperatifçiliğin durumunun da değerlendirildiği günde İlçe Kooperatifçiliğine dikkat çekilerek, Kooperatifçiliğin gelişmesi için birlikte çalışmanın önemine değinildi. Karşılıklı soru cevaplarla tarımsal gelişmenin anahtarlarından biri olan “Kooperatifçilik” tartışıldı.

 

Sempozyumun en yoğun günü olan ve Arıcılık konusunun işlendiği ikinci gününde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kemalpaşa İlçe Müdürü Ali BAL, “Yenilikleri takip etmek şart. Düzenlediğimiz bu sempozyumun amacı yeniliklere hemen ulaşmak. Arıcılarımızın da bu gelişmelerden haberdar olarak işlerini daha iyi yapmalarını istiyoruz.”dedi. Ali Bal, İlçe Müdürlüğüne gelen talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenen sempozyumun bu kadar çok ilgi görmesinden memnun olduğunu belirtti ve bu yoğunluğun gelecek senelerde katılımın artacağının da göstergesi olduğunu söyledi.

 

Bal, Kemalpaşa ilçesinin kovan sayısı ve üretici sayısı bakımından 2009 yılında 13.000 olan kovan sayısının bu yıl 20.000 e çıktığını hatırlattı. Sempozyuma katılım gösteren enstitü ve üniversite mensuplarına ve katkı sağlayan herkese teşekkür eden Ali Bal, İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Erkan TOPAL’a özverili çalışmalarından dolayı özellikle teşekkür ettiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Genç çiftçiye 30 bin lira hibe desteği

 

İzmir Arıcılar Birliği Başkanı Fikri BAYKAM yaptığı konuşmada, sempozyumun arıcılık yapanlar için çok değerli olduğunu belirtirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının (GTHB)İzmir İl ve İlçe teşkilatı olarak sürekli arıcıların yanında olduğunu, desteğini sürdürdüğünü söyledi. Baykam, “Bu eğitimler tüm ilçelerde yapılmalıdır.” dedi.

 

Kemalpaşa Orman İşletme Şefi Muhammet Ali KELEŞ, arıcılık ve ormancılığın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti ve ormancılık için arıcılığın önemine değindi. Kemalpaşa’nın %55’inin ormanlarla kaplı olduğunu hatırlatan KELEŞ, Kemalpaşa’nın arıcılar için iyi bir konaklama alanı olduğunu söyledi. Keleş, “Arıcılıkla ilgili sorunlarda çözüm ortağı olmaya hazırız” diye konuştu.

 

Kemalpaşa Kaymakamı Yüksel TOPAL, ilçenin çok ihtiyacı olan bir faaliyetin ilkinin gerçekleştiğini ifade ederken, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Bal’a takdir ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum” dedi. Kemalpaşa’nın tarımın iyi yapıldığı bir tarım ilçesi olduğunu söyleyen Topal, Kemalpaşa üreticisinin dünyanın başka yerlerindeki üreticilerle de rekabet ettiğinden bahsetti. Topal, tarımsal anlamda daha alınacak çok yol olduğunu anlattı ve “Bu amaca herkes katkı yapmalıdır. Bu sempozyumun bu anlamda önemi çok büyüktür.” dedi.

 

Sempozyumda GTHB İzmir İl Müdürlüğü adına konuşan Musa BAKAN, “Sorunların çözülmesinde, tarımın geliştirilmesinde bilgi biriktirmek ve bilgi alışverişi çok önemlidir. Verimli, sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir tarım için bilginin zamanında üreticiye aktarılması ve paylaşılması gerekmektedir. Bu bağlamda Kemalpaşa üreticilerinin bölge ve ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz. Üreticilerin yaptıkları tarımsal faaliyetlerde kendilerini geliştirmeleri için, bilgi sahibi olmaları için, verimli, kaliteli bol ürün için düzenlenen sempozyumun üreticilerimiz adına yararlı olmasını diliyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
İzmir Veteriner Hekimler Derneği'nin Süt ve Süt Ürünleri Çalıştayı

 

Kemalpaşa’nın en değerli ürünü Kiraz, Sempozyumun üçüncü günü Bağyurdu’nda konuşuldu. Kiraz yetiştiriciliği, kiraz hastalık ve zararlıları hakkında sunumların yapıldığı oturuma ilgi yoğundu.

 

Halilbeyli beldesinde gerçekleştirilen sempozyumun dördüncü ve son gününde Hayvancılık masaya yatırıldı. “Sığır Besisinde Dikkat Edilecek Noktalar”, “Süt Sığırcılığında Sürü Yönetiminin Planlanması”, “Sığırlarda Görülen Başlıca Hastalıklar” konulu sunumların yapıldığı son gündeyetiştiricilerden gelen sorular da yanıtlandı.

 

Sempozyuma katılan üreticilere 4 gün boyunca verilen eğitimleri içeren kitap hediye edildi. Üreticiler, kooperatifler ve birliklerin büyük ilgi gösterdikleri sempozyum her yıl yapılacak.


30 Kasım 2012. 14:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x