Kırmızı ette taban fiyat

Raif Kesercio¦şlu- Mutancana ALTIN

 

 

 

Veteriner Dr.H.Yalçın KÖKSAL

Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

 

 

 

Değerli okurlarım,

 

Güncelliği nedeni ile Kırmızı Ette Tavan Fiyat uygulamasına ilişkin bildirimler ile ilgili  tespitlerimi Veteriner Hekimler Derneği Bülteninde kaleme almıştım.

 

Konunun önemi ve güncelliği nedeni ile bir kez de sizlerle paylaşmak istedim.

 

Bu vesile ile KADINA ŞİDDETTEN UZAK ,eli öpülesi dünya emekçisi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.

 

 

KIRMIZI ETTE TAVAN FİYAT UYGULAMASI

 

 

Geçtiğimiz günlerde,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafından kırmızı ette tavan fiyatları  açıklandı.

 

Açıklamaya göre kıyma’nın perakende fiyatı 32 TL.,kuşbaşının ise 34 TL. olarak sabitlendiğini ve bu neticeye  sektörün çeşitli paydaşları ile uzun uzun yapılan toplantılar sonucu ulaşıldığı vurgulandı.

 

Katılımcıları izlediğimde, görüşüne başvurulan akademisyen olmadığını veya  bu konuda yapılan araştırmalara ait bilimsel çalışmanın dikkate alınmadığını gördüm.

 

 

Bu açıklamanın sonunda ,şayet bu fiyatlar uygulanmaz ise yaklaşık 50 000 ton et ithalatı gibi bir seçeneğin gündeme geleceğinden bahisle, aba altından yaba gösterilmiştir.

 

 

Şayet bilimsel araştırma ve çalışmalar dikkate alınsaydı,karkas yağlı etin toptan fiyatının 21,8 TL. ,yağsız etin ise 23,2 TL. olarak yapılan açıklamada karkas etlerin yarım,çeyrek,ön kol,kısa but,fileto gibi bölümlerindeki kemik oranları  dikkate alınır ve gerçek bir saptama yapılırdı.

 

Untitled-1 copy

 

 

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi yayınlarında yer alan Sayın Ahmet YÜCESAN ve Sayın Özer ERGÜN ‘ün araştırmalarında yer alan yukarıdaki tablo incelendiğinde

 

 

23,2 TL. olarak ilan edilen yağsız karkas etin perakendeciye gerçek çıplak maliyetinin

 

Yerli sığır ırkları ortalama kemik ağırlığının karkasa oranı ile ( %19,5 ) 4,52 TL. ilavesi ile 27,7 TL.

 

Kültür melezi  ırkların ortalama kemik ağırlığının karkasa oranı ( % 18,8 )  4,32 TL. ilavesi ile 27,5 TL ye ulaşacağını tespit etmek hiç de zor olmayacaktı.

 

 

Bu çıplak maliyetlere nakil,işletme giderleri(kira,elektrik,çalışan ücretleri,vergi vs.) eklenecek ve perakendeci kasaptan bu eti 32 TL. den satması beklenecek,bunu beklerken de etteki yağlılık  oranının  azami % 8 -10 oranında olması istenecek. Sizce mümkün mü?

 

Kasap esnafı zorlamalar karşısında hazırlayacağı kıymada yağ oranı veya istenmeyen katkılara baş vuracaktır.

 

 

Aynı hesaplama yolu ile,yağlı karkaslarda da 21,8 TL. fiyatlarının yerli ırklarda  26 TL., kültür melezi ırklarda  25,8 TL. rakamlara ulaşıldığı görülecektir.

 

Bu nedenlerle,özellikle kamu oyunu yakından ilgilendiren uygulamalar açıklanmadan önce alt yapısının oluşturulması,ilgili akademik kuruluşlardan yardım alınması son derece  önemlidir.

 

Aksi takdirde,adeta bilerek ve isteyerek et ithalatının yapılmasına haklı gerekçe yaratılmasına hizmet edilmiş olunur.

 

 

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=87427

Yazan - Mar 8 2016. Kategori H.Yalçın KÖKSAL, HAYVANCILIK, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |