KIŞLADA DOMUZ ETİNE TEPKİLER YAĞIYOR


Keşan’da 2’nci Kolordu Ko-mutanlığı’na bağlı 4’üncü Mekanize Piyade Tugayı’nda, Mehmetçik’e içinde domuz ve at etinin olduğu ürünlerin yedirildiğinin ortaya çıkması kamuoyunda yankı yarattı.

Zaman’ın belgeleriyle manşetten yayımladığı haber üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve 1’inci Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın bölgeye giderek incelemelerde bulunduğu öğrenildi. Skandala gıda uzmanları da tepkili. Askerin tükettiği gıdalar üzerinde tetkik yapan B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı’nın kurucusu emekli Veteriner Hekim Yarbay Dr. Can Demir, “Bu haber Tarım Bakanlığı tarafından ihbar kabul edilip firma hakkında işlem yapılmalı.” diyor. Helal Gıda Denetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Alıç ise askeriyenin gıda ihalelerinde sivil denetim kuruluşlarının da görev alması gerektiğini vurguluyor.

Edirne’nin Keşan ilçesinde 2’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı 4’üncü Mekanize Piyade Tugayı’nda vatani görevini yapan Mehmetçik’e içinde domuz ve at etinin olduğu ürünlerin yedirildiği ortaya çıkmıştı. Keşanlı Ali markalı tost çeşitleri, hamburger, kebap, sandviçler ve köfteler Tugay Komutanlığı’na bağlı B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı laboratuvarlarında incelenmişti. Yapılan analizlerin sonucunda hazırlanan rapor, 14 Haziran 2011’de üst komutanlıklara gönderildi. Buna rağmen ürünlerin askeriye içinde satılması engellenmemişti.

Haberi ihbar kabul edip, tarım bakanlığı harekete geçmeli. Askerî laboratuvarın kurucusu emekli Yarbay Dr. Can Demir: Mehmetçik’in tükettiği gıdalarda at ve domuz etinin varlığını tetkik eden Edirne Keşan B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı laboratuvarı TSK’nın 3. büyük kuruluşudur. Bu laboratuvar numuneler üzerindeki incelemelerini uluslararası geçerliliğe sahip gıda analiz yöntemlerine göre yapmakta.

Söz konusu raporda imzası olan yakından tanıdığım Binbaşı Semih Eken’in incelediği numunelerde domuz ve at etinin çıkması çok ciddi bir durumu gözler önüne seriyor. TSK içerisinde gıda kontrolü yapan personel, satışa sunulan ürünü Mehmetçik’e yedirmeden önce laboratuvarlarında analizini yapar. Şartnameye ve gıda standartlarına uymayan bir durum olduğunda o firma ile alışverişi anında keser. Maalesef toplu tüketim yerlerinde okullar ve askerî birliklerde gıda ürünleri ihale usulüyle satın alındığı için kim düşük fiyat verirse o firma ile anlaşma yapılıyor. Gıda denetimlerindeki sıkıntı kanunlarla aşıldı. Fakat gıdalarda en uygunu değil, en ucuzu tercih edilmektedir. Bu haber Tarım Bakanlığı tarafından ihbar kabul edilip söz konusu firma ile ilgili acil yaptırıma geçilmeli. Firma bu haberden sonra gerekli tedbirini almış olsa da at ve domuz eti kullanılıp kullanılmadığı mutlaka bulunur. Ardından da bu firmaların isimleri kamuoyu önünde açıklanarak usulsüz iş yapanların direnci kırılmış olur.

Askeriyenin gıda ihalelerinde sivil denetim kuruluşları da görev almalı. Helal Gıda Denetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Alıç: Devletin askeriye, üniversite ve diğer kamu kuruluşlarında ihaleye açılan gıda alımlarında her türlü hileyle karşılaşılabilir. Çünkü firmalar maliyeti düşürmek için çok ucuza ürün satın alabiliyor. İhale döneminde firmalar şartnameye uygun laboratuvar tetkiklerini sunabiliyor. Fakat önemli olan, bu tüketilen gıdaların sürekli bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenebiliyor olmasıdır. Askeriyenin bazı ihalelerinde hile olduğunu kendi gözlerimle gördüm. Etlerin içerisine hava verilerek butların şişkin durması sağlanıyor. Bir başka skandal ise etlerin içerisine “Bradmix” isimli ilaç katılarak 85 kg’lık etin kilosu 100 kg’a çıkıyor. Halkımız bilinçli hareket ederek, söz konusu gıdaların denetimlerini kendileri de yapabilirler. Ayrıca Mehmetçik’e bu tarz bir et yediren firmalar, halkın önüne çıkarılıp ifşa edilmeli ki bir daha bu tarz girişimlerde kimse bulunmasın.

Zeytinburnu’nda domuz eti operasyonu

İstanbul’da bir depoya yapılan operasyonda, piyasaya sürülmeye hazır halde 200 kilo domuz eti ele geçirildi. Polis, depoda, Levent, Kağıthane ve Bayrampaşa’da bulunan bazı kasap ve lokantaların adres bilgilerine ulaştı. Olayla ilgili biri kasap 3 kişi gözaltına alındı.

Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Çırpıcı Mahallesi Sefa Sokak 22 numarada bulunan 3 katlı binanın alt katındaki depodan piyasaya domuz eti satıldığı ihbarını aldı. Zabıta görevlileri durumu emniyete bildirdi. Polis ve zabıta ekiplerinin operasyon düzenlediği depoda, yaklaşık 200 kilo kaçak domuz eti ele geçirildi. Operasyon sırasında depoda bulunan Ş.T. ile İstanbul’da kasaplık yaptığı öğrenilen S.Ö. ve kimliği henüz tespit edilemeyen bir kişi gözaltına alındı. Kırklareli’nin ormanlık alanlarında avlanan yaban domuzlarından elde edilen eti İstanbul’a getirdiği iddia edilen Ş.T.’nin polise verdiği ilk ifadesinde, eti kendisinin yediğini ve depoladığını söylediği öğrenildi. Zeytinburnu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin incelediği etler kireçle birlikte gömülerek imha edildi. Depo ise içindeki dolap ve etler alındıktan sonra mühürlendi.

 


Yazan - 10 Aralık 2011. Kategori YENİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x