‘Köy yumurtası ve tavuğu yalanına inanmayın’


1229596359

 

 

SERDAR KONURALP

 

Son günlerde tüm satış yerlerinde “Köy yumurtasıve tavuğu “etiketi ile satışa sunulan ürünlerin doğru olmadı bir g erçek.Uzun süredir tüm bu konuda uzman olmuş kişilerin tüm açıklamalarına rağmen semt pazarları dahil bir çok satış noktasında “Köy Yumurtası” olarak tüketiciye sunulan yumurtave tavukların çiftlik yumurtası olduğu artık bir gerçek

 

KÖYLÜ BİLE YUMURTAYI ŞEHİRDEN ALIRKEN…

 

Kırsal kesimde oturan köylü vatandaşlarımızın ürünlerini semt pazarlarına getirip akşam evine dönerken bir haftalık tüketiceği yumurtayı marketlerden alırken, hala satış noktalarında normal fiyatların 4-5 katı fazla ücrete “Samana bulanan kirli yumurtalar ‘köy yumurtası’ diye 20 kuruş yerine 75 kuruşa satılıyor”

 

Yumurta en ucuz hayvansal protein kaynağı olduğu kadar ambalajı doğal olarak tavuk tarafından yapılarak tüketime hilesiz olarak sunulmaktadır.Yediğimiz bir çok üründe kullanılan yumurta hayvansal protein ve ihtiyaç duyduğumuz bir besin kaynağıdır.Yumurtanın 21 gün gibi kısa bir raf ömrü var. Tüketici olarak çok titiz olmanız gerekiyor. Son kullanım tarihi gibi tüketicilerin beklentilerine uygun bir raf ikazı planlanmalıdır.

 

 

 

YILLIK ÜRETİM 16 MİLYAR ADET

 

Türkiye yumurta üretimi yapan bin 100 adet işletme var. Bunlara bağlı 3 bin kümes bulunuyor. 16 milyar civarında yıllık yumurta üretimi söz konusu. Toplam 3 milyar TL’lik hatırı sayılır bir pazar. 350 milyon dolarlık ihracat hacmi bulunuyor. Yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa istihdam sağlıyor.

DİĞER HABERLER
Platform (2019) Filminin Gıda Konusunda Bizlere Hatırlattıkları

mamma

 

 

GELELİM KÖY TAVUĞUNA
Bir de aynı satış noktaları ve kasaplarda son günlerde çok göze batan ” Köy tavuğu” etiketi yalanını da inanmayın.Bu satılan tavuklarda çiftliklerdeki ekonomik ömrünü doldurmuş yaşlı tavuklardır.Eskiden bu tavukların satışı olmaz ve bunlar yemlere katılırdı.Şimdi ise “Köy Tavuğu”etiketi ile tüketiciye sunuluyor.
PAZARLARDAKİ CİVCİVLER TÜMÜ HOROZ
Bir de semt pazarlarında yumurtalık civciv diye satılan hayvanların tümü horozdur.Yani kuluçka çıkışında yapılan seleksiyonlarda horozlar yumurta yapamayacakları için ayrılmakta ve bunlar da pazar yerlerinde satışa sunulmaktadır.Bir süre sonra yumurta yapamayan bu civcivlerin horoz olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


27 Ocak 2014. 15:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x