Kültür Balıkçılığının Gelişimi İhtisas Osb’de


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, hızla gelişen kültür balıkçılığının aynı zamanda ciddi sorunlarla da uğraştığını belirterek, “Sektörün gelişimi, sorunların elbirliğiyle çözülmesi için aynı anda karada, denizde ve kıyıda yer alacak Kültür Balıkçılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmalı” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin geç tanıştığı kültür balıkçılığı sektörünün buna karşın son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğini söyledi. Demirtaş; “Yaklaşık 25 yıllık bir mazisi olan sektörün üretimi; elde edilen son verilere göre 158 bin 729 tona ulaştı. İzmir de denizlerde kültür balıkçılığı üretiminde 45 adet işletme ve 22 bin 859 tonluk üretimle önemli bir konuma sahip. 6 adet alabalık tesisinde de 75 ton üretim gerçekleşti” dedi.

Sektörün hızlı ama sağlıksız geliştiğine dikkat çeken Demirtaş, kültür balıkçılığının ilk başta rüzgar almayan, ulaşımı olmayan koylar içerisinde başladığını söyledi. Demirtaş; “O çevrede yaşayan insanlar haklı olarak rahatsız oldu. Protesto eylemleri ardından yapılan çalışmalar sonucunda kültür balıkçılığı alanları belirlendi. Ancak bu belirlenen yerler de yerleşim bölgelerinin uzağında olmakla birlikte ulaşılmazı zor olan yerler” dedi. Kıyılarda yavru balık büyütme tesislerine ve elleçleme kafeslerine ihtiyaç olduğunu aktaran Demirtaş; “Bürokratik süreçler uzun ve karmaşık. Yoğun bürokrasi var. İzmir özelinde Balık Halinin yerleşim yeri sorunu var. Tüm bunları alt alta koyunca sektörde bir sistem sorunu ve birlikte hareket etme gerekliliği ortaya çıkıyor. Kültür balıkçılığının girdiği bu büyük gelişme trendinin devam ettirilmesi için sorunların çözülmesi, sorunların çözülmesi için de kültür balıkçılığı yapmak için belirlenen alanlarda İhtisas OSB’ler kurulması gerekiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Bakanlık ve Kamuoyu Dikkatine

REKABET AVANTAJI GETİRECEK

Kültür balıkçılığı için belirlenen alanlarda kurulacak olan ihtisas OSB’lerin kıyıda ve karada da lojistik alanlar kurulabileceğini belirten Demirtaş; “Bu bölgeler maliyetlerin düşürülmesini ve sektöre uluslararası rekabet avantajı elde etmesini sağlayacak. Ulaşım için yol sorunu çözülecek, kıyıda lojistik alanlar yapılabilecek. Kafes tamirinden yavru büyütme alanlarına, veteriner hizmetlerinden elektrik – su ihtiyaçlarına kadar sektörün tüm ihtiyaçları tek elden karşılanacağı için firmalarımız daha ekonomik üretim imkanına sahip olacaklar” dedi. Sorunlarında azalma olan sektör depolama, şoklama, paketleme, iç ve dış pazara sunum gibi konulara ağırlık verebileceğini, bu hizmetlerin de OSB aracılığı ile daha ekonomik olarak temin edilebileceğini vurgulayan Demirtaş; “Bu sektörde büyük potansiyelimiz var, bunu değerlendirmeliyiz. Ama çevremizi korumaları, insanları da huzursuz etmemeliyiz. İkisini aynı anda sağlamanın yolu da Kültür Balıkçılığı İhtisas OSB’ler kurulmasından geçiyor. Bizde bunun için çalışma başlattık, İzmir’deki tüm kurum ve kuruluşları da OSB kuruluşu için çalışmaya ve işbirliğine davet ediyoruz” diye konuştu.


11 Eylül 2010. 11:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x