Kümes Temizliğinde Kritik Aşamalar


14567572_530501810491726_3798805639083151208_o

 

 

Kümes Temizliğinde Kritik Aşamalar

 

  • Ön temizlik : Gübrenin çıkarılması , gübreden arta kalan bütün toz kir ve atıkların süpürülmesi ardından yüksek basınçlı suyla kümesin her tarafının (taban , tavan , yan duvarlar , yem odası , giriş ve çıkışlar..) yıkanmasıdır.

 

  • Ön yıkama veya ön ilaçlama : Gerektiğinde deterjan içeren bir köpüklü kimyasal veya dezenfektan ihtiva eden alkali yada asidik köpüklü bir ürünle organik materyalin bertaraf edilmesi , kümesten uzaklaştırılmasıdır. Arkasından mutlaka durulama yapılmalıdır.

 

  • Kümesin dinlendirilmesi, kuruması : Kümesin yıkama yada ön yıkamadan sonra mutlaka kuruması beklenmeli , ıslak zemine dezenfeksiyon uygulanmamalıdır. Kurumadan ıslak zeminde yapılan dezenfeksiyon dezenfektanın etkinliğini azaltır.

14567562_530501827158391_486410545407687022_o

  • Dezenfeksiyon : Uygun bir dezenfektan ve ekipman kullanarak dilüe edilmiş solusyonla kümesin her tarafının uygun sürede ıslatılmasıdır. Kullanılan ezenfektan mikrobisid özellikte, yüksek sulandırmalarda çeşitli mikroplara etkili, nüfuz kabiliyeti fazla olmalı , Suda kolay ve homogen erimeli, presipitasyon yapmamalı , Dayanıklı olmalı ve etkisi uzun süre devam etmeli , İnsan ve hayvanlar için toksik ve irritan olmamalı , Yüzey gerilimini düşürücü, ozmotik basıncı artırıcı ve iyi ıslatıcı nitelikte olmalı , Kısa süre içinde etkilemeli , Harici maddelerle birleşmemeli ve inaktive olmamalı , Normal ısıda ve değişik ısı derecelerinde etkili olmalı , Yakıcı, fena, kokulu, renk verici veya renk giderici olmamalı , Ucuz olmalı ve kolay bulunmalı , Uygulanması kolay olmalıdır.
DİĞER HABERLER
Türkiye’nin İlham Veren Girişimci Kadınları ödüllerini aldı

 

  • Su Sisteminin ve ekipmanın dezenfeksiyonu : Kümeste kullanılan bütün ekipmanın ve suluk sistemin dezenfekte edilmesidir. Ekipmanlar demonte yada sabitlik durumuna göre ya kümes içinde yada dışarı çıkarılarak dezenfekte edilir ardından durulanır. Sulama sistemi nipel hatlarının dezenfeksiyonu içi pas , kir ve biyofilm kalıntılarını çözebilen yada sökebilen bir dezenfektan yada kimyasal ile 12-24 saat arası bekletilmek akabinde boşaltılmak suretiyle yapılır.

 

  • Kemirgen ve haşere mücadelesi : Kümeste bir sonraki döneme hastalık taşıyabilecek bütün böcek ve kemirgenlerin insektisitlerle ve pestisitlerle uzaklaştırılmasıdır. Biyogüvenlik için mikroorganizmalarla mücadele kadar fare , sıçan varsa böcek gibi makroorganizmalarla mücadele şarttır.

 

TAVUK UZMANI

ALLVET LİMİTED


25 Ekim 2016. 15:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x