Küresel gıda fiyatları Kasım’da yükseldi


Küresel gıda fiyatları, et ve bitkisel yağın uluslararası fiyatlarındaki artışlar ile birlikte, iki yıldan uzun süredir en yüksek seviyeye ulaşarak Kasım’da büyük artış gösterdi.

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerini izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ekim ayında yüzde 2.7 ve bir sene önceki yılki döneme göre yüzde 9.5 oranında artarak ortalama 177.2 puanına ulaştı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm yağı fiyat kotasyonlarının güçlü küresel ithalat talebi ile artması ve biyodizel üretimi kullanımındaki artış ve gelecek yıl oluşabilecek arz eksikliğiyle Kasım ayında yüzde 10.4 yükseldi. Kanola ve soya yağı değerleri ayrıca artış gösterdi.

FAO Et Fiyat Endeksi, on yıldan uzun süredir bir önceki aya göre rekor artışla yüzde 4.6 yükseldi. Sığır ve küçükbaş hayvan fiyat kotasyonları, özellikle Çin’den yıl sonu kutlamaları öncesi gelen istikrarlı ithalat talebiyle, en çok yükselen kotasyonlar oldu.

FAO Şeker Fiyatı Endeksi, gelecek yıldakli küresel şeker tüketiminin üretimi geçeceği göstergeleri, Tayland, Hindistan, fransa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’deki ideal olmayan büyüme şartları göz önüne alındığında, Ekim ayından bu yana yüzde 1.8’lik artış gösterdi.

Buna karşın, FAO Tahıl Fiyat Endeksi, dünyadaki öncü buğday ihracatçıları arasındaki rekabet sebebiyle yüzde 1.2 geriledi. Pirinç değerleri, Arjantin ve Brezilya’da sabit kalsa da, ABD mısır ihracatı fiyatlarının bastırıcı gücüyle ayrıca düşüş gösterdi.

DİĞER HABERLER
Tek Yol Gıdamıza Sahip Çıkmak

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa’da süt üretiminin mevsimsel düşüş yaşaması ve küresel talebin istikrarlı kalması sebebiyle Ekim ayından bu yana az da olsa bir artış gösterdi.

2019 için rekor tahıl üretimi bekleniyor

FAO, 2019 için küresel tahıl üretimi tahminlerini, 2018’den yüzde 2.1’lik bir artışla, 2 714 milyon ton ile tüm zamanların en yüksek hasat zamanı olacağını öngörmektedir.

Bugün yayınlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde de yer bulan son yukarı revizyon, Çin, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’da bir öncekinden daha yüksek oranda olacağı ön görülen iri taneli ürünleri yansıtmaktadır.  Mısırın da aralarında bulunduğu iri taneli ürünlerin, 2017’deki rekor seviyeden az miktarda 1 433 milyon ton olması öngörülmektedir.

Avrupa Birliği için yukarı revizyon sonrasında, 2019’da küresel buğday üretimi 2018’den itibaren yüzde 4.8’lik büyümeyle 766.4 milyon tona ulaşacağı öngörülmektedir. Küresel pirinç üretimi, 2018’deki rekor seviyenin yüzde 0.5 altında kalarak 515 milyon tona ulaşması beklenmektedir.

FAO’nun 2019/20 küresel tahıl kullanımı, bir önceki mevsimden 21 milyon fazla olup,  2 709 milyon tona ulaşacağı öngörülmektedir. 2020’de mevsimlerin sonlanışı sırasında küresel tahıl stoklarının 863 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Bu seviyede, küresel tahıl stoğu kullanım oranı yüzde 31’lik göreceli yüksek bir seviyeye yaklaşmaktadır. 2019/20’de küresel tarım ticaretinin, 2018/19 döneminden yüzde 1.1’lik yükselişle 416 milyon ton tahmin edilmektedir.

DİĞER HABERLER
COVID-19 sürecinde gıda arzına rağmen dağıtımda aksaklıklar var

Kötü ava koşulları Doğu ve Güney Afrika’daki tahıl hasatlarını olumsuz etkiledi

FAO’nun bugün yayınladığı Ürün Tahminleri ve Gıda Durumu raporuna göre, bugün 42 ülke gıda için dışarıdan yardıma muhtaç.

Aynı raporun Eylül sayısı ile karşılaştırıldığında, kuraklık ve rekor seviyede temel gıda ürünleri fiyatlarından etkilenen ülkelerden Afganistan, Bangladeş, Burkina Faso, Burundi, Kabo Verde, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kondo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Cibuti, Ertire, Esvatini, Etyopya, Gine, Haiti, Irak, Kenya, Lesoto, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar (Burma), Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Uganda, Venezuela, Yemen ve Zimbabve’ye şimdi de Zambiya katıldı.

Rapor aynı zamanda Doğu Afrika’nın hasat beklentilerini düşüren ve Güney Afrika’da üretimde azalmaya neden olan kötü hava koşulları ile kuraklık sonrası oluşan seller hakkında da detaylı bilgi vermektedir. Zimbabve’deki kötü hasatlar ve yüksek temel gıda fiyatlarının, 2020’nin ilk üç ayında ülkede gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısını ikiye katlaması bekleniyor.

Kötü hava koşulları sebebiyle Afrika’daki Gıda Açığı Bulunan Düşük Gelirli Ülkeler’in (GADGÜ) tahıl üretiminde düşüş beklenirken, Afganistan ve Suriye gibi Asya’daki GADGÜ’lerde yükseliş öngörülmektedir.

DİĞER HABERLER
Küresel gıda fiyatları Ekim’de yükselmeye devam ediyor

6 Aralık 2019. 10:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x