Manda kaymağının lezzeti sınırları aştı


 

Kızılırmak Deltası’ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden elde edilen kaymak, siparişle il dışına ve gurbetçilerin talepleriyle Avrupa’ya da gönderiliyor.

 

 

 

SAMSUN – Mehmet Kumcağız

 

Samsun’da Kızılırmak Deltası’ndaki sulak alanlarda beslenen mandaların sütünden yapılan manda kaymağının lezzetini bilenler hem il dışından hem Avrupa’dan kaymak talep ediyor.

 

19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçesi sınırları içinde bulunan Kızılırmak Deltası, yüzlerce kuş türünün, yılkı atlarının yanı sıra mandalara da ev sahipliği yapıyor.

 

Bölgedeki çiftçiler tarafından deltaya salınan mandalar, yaz, kış deltadaki sulak alanlarda besleniyor.

 

 

 

Altınova Mahallesi’nde eşi ile 60 baş manda besleyen Nuray Karagöl (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, manda sütünden yoğurt, tereyağı, peynir ve kaymak yaptıklarını söyledi.

Manda sütünün besleyici değeri

Manda sütünün besleyici değerini bilenlerin manda sütü ve ürünlerine rağbet ettiğini belirten Karagöl, en çok rağbeti ise lezzetinden dolayı kaymağının gördüğünü vurguladı.

 

Manda sütünün inek sütüne göre daha yağlı olduğunu ifade eden Karagöl, “Mandayı sağdıktan sonra sütünü kısık ateşte, geniş tencerelerde kaynatıyoruz. Sonra üzerine bez örterek terletiyoruz. Kaynamış süt soğuyunca, buzdolabında bir gün bekletiyoruz. Sütün yüzeyinde oluşan kaymağı kalıp kalıp keserek sipariş verenlere ulaştırıyoruz.” dedi.

DİĞER HABERLER
A.Ü.Veteriner Fakültesi'nden Antibiyotik Farkındalık Haftası programı

 

Manda kaymağının diğer sütlerin kaymağına göre daha yoğun ve özel bir lezzeti olduğunu anlatan Karagöl, bu lezzeti bilenlerin yurt dışından da manda kaymağı talep ettiklerini vurguladı.

 

 

“Yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein içerir”

Gıda ve Beslenme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, manda kaymağının kalsiyum, yağ ve protein zengini olduğunu vurguladı.

 

Vücuttaki enerji miktarını iki katına çıkarma özelliği gösteren manda kaymağının pek çok enerji verici ürüne alternatif olduğuna işaret eden Elmacıoğlu, “Manda kaymağı diğer sütlerin kaymaklarına oranla yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein içerir. Dolayısıyla yoğunlaşmış haldeki kaymağı daha yarayışlıdır. Yağ miktarı fazla olduğundan verdiği enerji miktarı da diğer sütlere oranla daha fazladır. Diğer sütlere oranla 2 kat fazla yağlıdır, bu da manda sütünün vücuda 2 kat fazla enerji vermesi anlamına gelir. Çocuk ve yaşlılar için besleyici değeri yüksektir.” dedi.

 

Elmacıoğlu, manda kaymağının yağ oranının fazla olmasına rağmen, kolesterol oranının yok denecek kadar az olduğunu sözlerine ekledi.

 


4 Aralık 2017. 16:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x