Mengen MYO’dan “Yemek ve Kültür” Paneli…


Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen Meslek Yüksekokulu’nca üniversitemizin kuruluşunun 20. yılı etkinlikleri kapsamında “Yemek ve Kültür” konulu bir panel düzenlendi. Panele, ünlü yazar Prof. Dr. Murat Belge de konuşmacı olarak katıldı.

 

AİBÜ Kültür Merkezi Mavi Salon’da Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Elif Yücetürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve gazeteci-yazar Prof. Dr. Murat Belge, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Defne Karaosmanoğlu ile eğitmen, usta aşçı Emrullah Gümüştaş katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Yücetürk, Mengen Meslek Yüksekokulu’nu tanıtarak, sektöre 420 aşçıbaşı kazandırdıklarını ve meslek yüksekokulunda halen 120 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.

 

Açılış konuşmasının ardından, Mengen Meslek Yüksekokulu’na yaptıkları katkılardan dolayı Arçelik A.Ş. Ürün Direktörü Adnan Tüfekçi adına İnsan Kaynakları Müdürü Ender Kubilay’a, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun teşekkür plaketi verdi. Doç. Dr. Elif Yücetürk ise, bir süre önce vefat eden Mengen Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi merhum Cemal Türkan’ın eşi Aysel Türkan’a çini tabak verdi.

DİĞER HABERLER
18 Mart Çanakkale Zaferi kutlu olsun!

 

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, “Bolu’da Geleneksel Bir Süt Ürünü: Keş” konusunda yaptığı sunumda, Orta Asya’dan Anadolu’ya birçok bölgede kullanılan keşin yapım süreci hakkında bilgi vererek, Anadolu’da “sütün uyutulması” denen fermentasyon işlemi ile bir sanat olarak değerlendirdiği döverek keşe şekil verme işleminden bahsetti.

 

Keşi sanayi ürünü yapmak için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Coşkun, “Keş, hayvansal protein kaynağı. Çocuklar, gençler ve yaşlılar kalsiyuma ihtiyaçları olduğu için tüketmeliler. Kemik ve dişlerin korunması için de önemli. Ancak tuz oranı yüksek bu da sağlık açısından risk oluşturuyor. Tuz oranını azaltmaya çalışıyoruz.” Dedi.

 

Prof. Dr. Coşkun’un sunumunun ardından verilen kısa arada katılımcılara ve öğrencilere Bolu ve Mengen’in yöresel yemekleri ikram edildi.

 

Panelin ikinci bölümünde, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve gazeteci-yazar Prof. Dr. Murat Belge ise, “Yemek ve Siyaset” konusunda yaptığı konuşmada, dünyayı değiştiren Rus ve Fransız devrimlerinde bile “yemek” temasının varlığına dikkati çekti. Prof. Dr. Belge, nasyonalist değil enternasyonalist bir insan olduğunu vurgulayarak, “Peki bunun yemekle ne alakası var. Yemekte füzyon. Yani evrensel dünyaya gidişte ulusal mutfakların orjinalitelerini bozmadan bütün bunları bir araya getirmek.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
7. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi, bildiri özeti gönderi tarihi uzatıldı

 

Panelde, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Defne Karaosmanoğlu “Tarihi Pişirmek: Osmanlı Mutfağının Egzotik Dönüşü”; eğitmen ve usta aşçı Emrullah Gümüştaş ise, “Yemek ve Kültür” konularında birer sunum gerçekleştirdiler.

 

Panelin ardından, panelistler öğrencilerden gelen sorulara yanıt verdiler. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun bir soru üzerine, insanların karbonhidrat, protein, mineral, vitamin gibi temel besin maddelerini almak zorunda olduklarını belirterek, “Yemek yerken temel amaç bunları almak, sadece yolları farklı ki buna mutfak kültürü diyoruz. Dünyada 800 milyon insan açlıktan ölmek üzere şu anda. Bazı toplumlarda aşırı gıdadan zehirleniyor. Bunların tedavisi için harcanan para ile açlık sorunu giderilebilir. Yoksa Türk mutfağı, İtalyan mutfağı bunlar magazinsel boyut, kültürel boyut.” diye konuştu.

 

“Tuzu azaltılan keşte mikroorganizmalar artar mı?” sorusunu ise Prof. Dr. Coşkun, “Amacımız keş tüketimini arttırmak. Bunun için keşteki tuzu yenebilir düzeye indirmemiz gerekir. Çünkü tuz hipertansiyon gibi hastalıklar oluşturur. Keşin ekşiliğinin yüksek olması mikroorganizma oluşmasını önleyecektir.”diye yanıtladı.

 

Panelin sonunda, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Prof. Dr. Murat Belge, Yrd. Doç. Dr. Defne Karaosmanoğlu ile Emrullah Gümüştaş’a plaket verdi. Prof. Dr. Hayri Coşkun’a plaket veren Doç. Dr. Elif Yücetürk ise tüm panelistlere de içinde yöresel tatların olduğu hediyeler verdi.

DİĞER HABERLER
Bilişimde 'Büyük Ödül' DÜNYA'nın oldu

9 Kasım 2012. 13:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x