Merak etti üretti kilosunu 45 liradan satıyor


Anavatanı Güney Amerika ve batı Hindistan olan guava meyvesini Mersin’in Silifke ilçesinde üretmeye başlayan bir çiftçi, kilogramını 45 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun.

Ziraat Mühendisi Mustafa Levent aa muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bir dergide gördüğü guava meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi.

Bu kapsamda 3 yıl önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de destekleriyle Antalya’dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.

Eylül ayının ikinci haftasında başlayan hasat döneminin 15 Kasım’a kadar süreceğini ifade eden Levent, “Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim. Bugünlerde 600 kilogram civarında elde ettiğim meyvenin kilogramını 45 TL’den İstanbul ve Antalya’daki tropik meyve satan işyerlerine gönderiyorum” dedi.

Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı.

Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, antidoksan oranı yüksek olan meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.

Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

-Üreticiye örnek gösteriliyor- Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek adına, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.

Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ciddi gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Gün, “Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent’i diğer üreticilerimize örnek olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor” diye konuştu.

Bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak ürün çeşitliliğinin her zaman daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Gün, Türkiye’nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke’de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.


Yazan - 16 Ekim 2011. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x