Merkez Bankası ‘Enflasyon Raporu’nu açıklıyor


1272045_620x410

 

 

Merkez Bankası ‘Enflasyon Raporu’nu açıklıyor

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Başkanı Murat Çetinkaya 2016 yılının üçüncü ‘Enflasyon Raporu’nu açıklıyor

 

 

Küresel belirsizliklerin gelişen ülkelerde hisse senedi kaynaklı çıkışlara yol açtığını belirten Çetinkaya, küresel risk iştahının Fed beklentileriyle arttığını kaydetti.

 

Çetinkaya, şöyle konuştu:

 

“Basın yayın temsilcileri ile yakın zamanda toplantı yapacağız”

 

‘GELİŞEN ÜLKELERE YÖNELİK DÖVİZ KURU OYNAKLIK ENDEKSİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE’

 

“Merkez Bankası olarak ülkemizin refahı için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Fed’in yeni faiz artışını önümüzdeki seneye ötelediği kanısıyla küresel risk iştahında artış yaşandı. Gelişmekte olan ülkelere yönelik döviz kuru oynaklık endeksi düşüş eğilimindedir. 2. çeyrekte tüketici enflasyonu nisan öngörümüz ile uyumlu gerçekleşti. 2.çeyrekte para politikasında sadeleşme adımlarına devam ettik.

 

’17 TEMMUZ TEDBİRLERİ PİYASALARDA YAŞANAN OYNAKLIĞI SINIRLADI’

 

17 Temmuz’da duyurduğumuz önlemler finansal sistemin likiditeye etkin şekilde ulaşmasına destek sağladı. piyasaları yakından takip ederek, gerektiği taktirde tüm önlemleri alacağız. Yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz. Likidite politikasında sıkı duruşumuzu sürdürdük. 17 Temmuz tedbirleri piyasalarda yaşanan oynaklığı sınırladı.

 

DİĞER HABERLER
Yerli muzun fiyat savaşı…

‘PARA POLİTİKASI DURUŞUMUZ ENFLASYON GÖRÜNMÜNE BAĞLI OLACAK’

 

Önümüzdeki dönemde para politikası duruşumuzun enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını çizmek istiyorum. Temmuz ayı ortasına kadar geçen dönemde getiri eğrisi geçtiğimiz rapor döneminde tüm vadelerde aşağıya kaydı. Ancak ilerleyen günlerde yurt içi gelişmelere paralel olarak getiri eğrisi aşağı kaydı. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek oranda büyümeye devam etti.

 

Ticari kredilerde ve tüketici kredilerinde büyüme eğilimlerinin 2016 başından itibaren bir toparlanma sergilediğini görüyoruz, bu mevsimsel etkilerden kaynaklanıyor ve hala geçen yılın altında seyrediyor. Sıkı para politikası, cari denge iyileşmesi, kredi büyüme oranlarının makul düzeyde seyretmesi ekonomik kırılganlıkları azaltan önemli unsurlar oldu. Yol haritası ve sıkı para politikasının finansal istikrarı desteklediğini düşünüyoruz, gerekirse finansal istikrarı destekleyici ek tedbirler almaya devam edeceğiz. Yılın 2. çeyreğinde gıda ve enerji gruplarında enflasyon yükselirken, çekirdek gruplarda geriledi. 2. çeyrekte temel mal enflasyonun ana eğiliminde önceki çeyreğe göre belirli değişim olmadı. İktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor.

 

‘BÜYÜMENİN KAYNAĞININ İÇ TALEP OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ’

 

Dış talebin büyümeye olumlu katkısının sınırlı olacağını tahmin ediyoruz, büyümenin kaynağının iç talep olacağını tahmin ediyoruz. İç talep büyümesi temel olarak tüketici harcamalarındaki artıştan kaynaklanacaktır. 2016 yılında iç talebin artacağını, dış talebin toparlama eğilimi sergileyeceğini söyleyebiliriz.

DİĞER HABERLER
Fındık üreticilerine dekar başına 170 TL destek

 

‘CARİ İŞLEMLER DENGESİNDE İYİLEŞMENİN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ’

 

Cari işlemler dengesinde iyileşmenin 2016 yılında devam etmesini bekliyoruz. Ham petrol ve ithalat fiyatlarını yukarı yönlü güncelledik. 2016 ortalama petrol fiyatın tahminini 40 dolardan 44 dolara revize ettik.

 

ENFLASYON TAHMİNİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

 

Gıda fiyatları enflasyonunun 2016 sonunda yüzde 8,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (önceki %9,0). 2017 gıda fiyatları enflasyonu varsayımımızı yüzde 8,0 olarak koruduk. 2017 yılı için petrol fiyatı tahminimiz 52 dolar.


26 Temmuz 2016. 11:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x