Mirmahmutoğulları “Kuzu fiyatları sadece dedikodu”


Son günlerde kuzu pirzolanın fiyatının 70 lirayı bulduğuna yönelik açıklamalar yapılıyor.

Ortaya atılan iddiaya yönelik açıklama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan geldi.

Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, kıyma ve kuşbaşı fiyatlarının dengeye oturduğuna dikkat çekerek kuzu eti fiyatının artışının perde arkasında ise spekülatörler olduğunu söyledi. Bazı lokantacı ve ithalatçıların ellerinde bulunan kuzu etini yüksek fiyata satmak için yüksek rakamları telaffuz ettiğini aktaran Mirmahmutoğulları, geçmişte benzer bir durumun mercimek ve pirinçte yaşandığını hatırlattı. Kuzu pirzolanın bir kilosunun 50 lirayı aştığı ve 70 TL’yi bulduğuna yönelik açıklamaların doğru olmadığını aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı, ortalama satış fiyatının 40 lirayı aşmadığını kaydetti. Bakanlığın her gün marketlerden aldığı fiyatlara göre 14 Ekim tarihi itibarıyla kıymanın ortalama fiyatı 20,2 liraya satılırken, aynı rakam kuşbaşında 23,9 lirayı buluyor. Et ve Balık Kurumu’nun yanı sıra aralarında Migros, Carrefour, Kiler ve Makro gibi Türkiye’nin önde gelen dokuz zincir marketinin ortalama kuzu pirzola satış fiyatı ise 38 lira.

Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl sonunda bir önceki yıla göre 2,5 milyondan fazla artış gösterdiğini dile getiren Mirmahmutoğulları, teşvikler sebebiyle kuzu kesiminin önlendiğini kaydetti. Kuzunun 15 kilo yerine 35-40 kiloya geldiğinde kesilmesi gerektiğini aktaran Mirmahmutoğulları, koyunculuğa destek verdiklerini ifade etti. Mirmahmutoğulları, “Türkiye meraları küçükbaşa uygun. Avrupa’nın ette sigortası domuz, bizde ise koyun. Koyun sayısının artırılması gerekiyor. İhracat ayağı da bizim için önemli. Kamuoyunda et deyince sanki kuzu pirzolası geliyor gibi bir algı oluşturuldu. Bazı lokantacıların yanı sıra ithalatçılar ithalatta uygulanan verginin düşürülmesi için fiyatların yüksek olduğuna yönelik açıklamalarda bulunabiliyor.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Üniversitelilerden yaban hayatına gönüllü destek

Dünya ekonomilerindeki durgunluk sürerken, Türkiye ekonomisindeki büyüme ivmesinin devam etmesi tarım sektörünün yüzünü güldürdü. 2002 yılında tarımsal üretimde dünyanın 11. büyük ekonomisi olan Türkiye 2009’da ilk yedi arasında yerini aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, Dünya Bankası ve OECD’nin 2010 ve 2011 rakamlarının henüz açıklanmadığını hatırlatarak hesaplamalara göre Türkiye’nin ilk altı içerisine gireceğini kaydetti. /cihan


16 Ekim 2011. 13:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x