Mısırda fiyat düşürme senaryolarına kanmayın


ADANA – Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, mısır hasadının yaklaştığı günlerde spekülatif  haberlerle fiyatlarının düşürülmeye çalışıldığını idida etti. Tüm üreticileri uyaran Özkan, tonu 0.63 TL – 0.65 TL’nin altında olan mısırın üreticiyi kurtarmayacağını, bu rakamın altına inilmemesi gerektiğini söyledi. “Mısır hasadına az bir zaman kaldı;bilgilere göre her yıl bize yaşatılmak istenen fiyatı nasıl düşürürüm senaryoları bu yıl da bir başka şekilde karşımıza çıkarılmak isteniyor” diyen Özkan, son 2 yıldır sorunla mücadele için broşür hazırlayıp köylerde dağıttıklarını ve iyi sonuçlar aldıklarını söyledi. Mısırın yüzde 70’ini Türkiye’de yem sektörünün kullandığını, yem karışımlarında(rasyon) yemin kalitesinin artırılması için mısırın önem taşıdığını vurgulayan Özkan, “Hammadde olarak rasyonda mısır kullanan bazı yem sanayi aktörleri ‘Elimizde ucuz buğday var; buğday daha ucuz, mısır yerine buğday ve enzim kullanacağız’ diyerek talep dengesini çiftçi aleyhine oluşturmaya çalışıyorlar. Oysa protein değeri bakımından buğday hiçbir zaman mısırın yerini alamaz. Buğday ve enzimle yapılan rasyonla beyaz et ve yumurtanın kalitesi düşer. Et ve yumurta kalitesinin düşmesi halinde sektör temsilcileri ihracatta zor şartlarda kazandıkları rekabet güçlerini kaybeder. O nedenle er geç mısır almak zorundalar” açıklamasını yaptı.

DİĞER HABERLER
Türkiye'de Kırsal Kalkınma 30: Kırsal Kalkınma Alanında Çalışan Uluslararası Kuruluşlar

Yem ve nişasta sektörünün kurumsallaşmış, gelir düzeyi yüksek firmalardan oluşan örgütlü sektörler olduğuna dikkat çeken Özkan, mısır üreten çiftçinin ise aynı örgütlü yapıya sahip olmaması nedeniyle ürün elinde kalacak korkusuyla düşük fiyatlarla satış yaptığını anlattı. Örgütlenin yem üreticisinin her yıl ithal mısırların kapıda beklediği yönündeki açıklamalarla çiftçiye panik yaşattığını dile getiren Özkan, bu yıl bu konuda da rahat olduklarını çünkü dünya fiyatlarının da oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye’de CIF teslim fiyatının ton başına 612 TL olduğunu bildiren Özkan, “Kısacası kalitesiz, protein değeri çok düşük,GDO’lu mısırın sıfır fonla ithalatının kilo fiyatı 0.612 TL’yi buluyor. Buna ithalatçı karını da eklersek, hesap ortada.

Fiyatlar yerli üretime çok yakın. Ve bizim en büyük avantajımız ürünlerimizin GDO’lu değil aksine kaliteli olması” dedi.

Dünyanın en kaliteli mısırı Çukurova’da yetişiyor

Dünyanın en kaliteli mısırının Çukurova’da yetiştiğini kaydeden Nur Özkan, nişasta ve protein değeri yüksek, aflatoksinsiz, GDO’suz mısır yetiştirdiklerini anlattı. Şu sıralar geçen yıldan kalan mahsulün 0.73 – 0.75 TL’den satıldığını anlatan Özkan, bu fiyatın da çok yüksek olduğunu ifade etti. “Bizlerin bu kadar yüksek fiyat beklentisi yok” diyen Özkan,hasadın başlamasıyla birlikte bu rakamın aşağılara ineceğini ancak yaptıkları maliyet çalışmasına, artan gübre, tohum fiyatlarına göre 0.63 – 0.65 TL fiyat aralığından aşağı da inilmemesi gerektiğini vurguladı.

DİĞER HABERLER
Yanlış Tarım Politikaları mı Sri Lanka’yı İflasa Sürükledi

 


19 Ağustos 2011. 10:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x