Neden Et İthal Ediyoruz?


 

vested

 

 

 

 

   Et ithalatının nedenleri bellidir ve çözüm önerileri de çok basittir. Gelin maddeler halinde sorunlara bir bakalım;

 

  1. Et ithal ediyoruz çünkü Ülkemizde yeterince Hayvan Sağlığı Çalışanları olan Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikeri ve de Veteriner Hekim yeterince istihdam edemiyoruz. Ülkemizin birçok İl ve İlçesinde çiftçimize, yetiştiricilerimize hayvancılığı geliştirmek için hizmet verecek Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikeri bulunmamaktadır. Halbuki binlerce meslektaşımız atama beklemektedir.
  2. Et ithal ediyoruz çünkü AB müktesebatı çerçevesinde her türlü hayvansal ve tarımsal üretimimiz kayıt altına alınmaktadır. Meslektaşlarımız elaman eksikliğine rağmen bu iş yükünün üstesinden gelebilmektedir. Fakat bu seferde arazi şartlarında mesleklerini icra edememektedirler. Bunun sonucunda da çiftçinin üretimine arzu edilen katkıyı sağlayamamaktadırlar.
  3. Son yıllarda devlet politikası olarak şehirlere göç özendirilmektedir. Binlerce köyümüzde köy tüzel kişiliğini yitirmiş mahalle statüsü kazanmıştır. Bu nedenle de hem hayvansal hem de tarımsal üretimle geçinen çiftçilerimiz artık şehirlerde asgari ücretle çalışır duruma gelmişlerdir. Köylerde artık genç nüfus kalmamakta, bu insanlarımız hep şehirlerde yaşamak istemektedir. Dolayısıyla da hayvansal ve tarımsal üretimi yapacak iş gücü köylerde kalmamaktadır.
  4. Son 10-15 yılda besiciliği artık büyük işletmeler yapmaya başlamıştır. Bunun sonucunda da ister istemez hayvancılık sektöründe bir tekelleşme durumu söz konusudur. Artık köylerde yaşlılarımız “sarıkız” diye hitap edeceği ineklere bakamamakta ya da bakmak istememektedir. Köylerde azalan bu hayvan populasyonunun yerini maalesef büyük hayvan işletmeleri dolduramamakta ve hayvan sayısı sürekli olarak azalmaktadır.
  5. Et ithal eden kişilerin bu işten zahmetsizce ve kolay para kazanmaları neticesinde “ithal et lobisi” oluşmuştur. Bu insanlar bir takım güçleri de elinde bulundurdukları için sürekli et ithalatı istemektedirler.
  6. Yem fiyatlarının aşırı artışından dolayı üreticiler yem fabrikalarına çalışır duruma gelmişlerdir.
  7. Ülkemiz meraları aslında koyun coğrafyasına uygundur. Yani koyun yetiştiriciliğine elverişlidir. Bilindiği üzere koyunlardan yılda 2 sefer kuzu alınabilir. Üstelikte koyunlarda çoklu doğum sayesinde koyun üretimi arttırılabilir. Bu sayede kısa sürede sadece koyun üretimiyle bile kısa sürede et fiyatlarını kontrol altına alabiliriz.
  8. Üreticilerimiz elindeki hayvansal ürünlerden yeterince para kazanamadıkları için artık hayvansal üretimden vazgeçmişlerdir. Çünkü kazanan hep aracılar diye tabir edilen celep, kasap, nakliyeciler vs. olmuştur.
  9. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılığı geliştirme amacı ile sahada çalışan hayvan sağlığı çalışanlarından ara eleman olarak tabir ettiğimiz Veteriner Sağlık Teknisyenleri/Teknikerlerinde Veteriner Hekim Sorumluluğu ibaresi ile yetki kısıtlamasına gidilmiş olup; ıslah ve aşılama çalışmalarından yeterince verim alınamamaktadır.
DİĞER HABERLER
Buğdayda 'Ug99' korkusu!

 

Eğer çiftçimize hizmet edecek ıslah çalışmalarında aktif görev alacak Veteriner Sağlık Teknisyeni ve Teknikeri istihdamı sağlanırsa, mevcut çalışan Veteriner Sağlık Çalışanlarının özlük hakları düzeltilirse ve de üreten, alın teri döken elleri öpülesi çiftçilerimiz bu işten para kazanırsa et ithal eden değil et ihraç eden ülke konumuna geliriz.

Tuncay BURHAN

Vested Genel Başkanı  


9 Ağustos 2015. 11:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x