Organik Kompost Üretimini Öğrenen Kadın Çiftçiler Çeşme’de Bir Araya Geldi


 

 

 

 

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında, kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere bilgi, yöntem sağlamak, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor”  çalışması başlatılmıştır. Bu program çerçevesinde 2017 yılında İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortak çalışması ile “Kadın Çiftçiler Organik Kompost Üretimine El Atıyor” projesi hayata geçirilmiştir.

 

Üretici davranışlarına tarımsal üretimde organik katı atıklardan elde edilen kompostun yapım ve kullanma alışkanlığını kazandırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yola çıkılan projede, bugüne kadar toplamda 129 kadın çiftçiye eğitim verilmiştir. Ödemiş, Menemen ve Bayındır ilçelerinde verilen eğitimlerde, kompost üretim aşamaları ve tüm incelikleri konunun uzmanları tarafından çiftçi kadınlara aktarılmıştır.

 

Ayrıca proje kapsamında dal parçalayıcı, sıcaklık ölçer ve nemölçer vb. aletler alınarak çiftçilere dağıtılmış, kompost yığınları oluşturularak rutin olarak yığınların nem ve sıcaklıkları ölçülmüştür. Ölçülen değerlere bakılarak uzmanlar tarafından çiftçilere tavsiyelerde bulunulmuş ve kompost üretimi uygulamalı olarak anlatılmıştır.

 

Kompost üretiminin her aşamasını öğrenen ve artık sektörde var olmaya hazırlanan girişimci kadın çiftçiler, proje kapsamında Çeşme’de bir araya geldi. Son eğitimin yapıldığı ve çiftçi kadınların tecrübelerini paylaştığı toplantının açılış konuşmasını İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Bakan yaptı. Konuşmasında projenin gerçekleşme aşamalarını ve verilen eğitimleri anlatan Bakan “Kurum olarak eğitimi çok önemsiyoruz ve bu noktada kadın çiftçilerimizin kendilerini geliştirmesi, yeni iş kollarında var olabilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Sizler yeter ki öğrenmek isteyin, biz eğitimi size ulaştıracağız” dedi.

DİĞER HABERLER
"Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisiyiz"

Daha sonra eğitime geçilen toplantıda Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Yağmur tarafından “Bitki Besleme, Gübreler ve Gübreleme” konusunda, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Dr. Alev Kır tarafından da “Organik Kompost Yapımı ve Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları” konusunda eğitimler verildi.

 

Toplam 69 kadın çiftçinin katıldığı eğitim sonrasında katılımcılara, İl Müdürü Musa Bakan, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, proje yürütücüsü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Bayındır İlçe Müdürü Hasan Peynirci ve Aliağa İlçe Müdürü Levent Yönten tarafından katılım belgeleri verildi.

 

Katılım belgelerini alan kadınların uygulamaları yerinde görmesi ve bir tecrübe daha kazanması amacıyla Torbalı İlçesinde bulunan %100 organik gübre üreten VERMİS Vermikompost tesisinde teknik gezi düzenlendi. Solucan gübresi üretilen bu tesiste uzmanlar tarafından gübre üretimi ve kullanım alanları konusunda katılımcılara bilgiler verildi.


27 Kasım 2017. 09:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x