Organik tarım desteği başvuruları başlıyor


fft99_mf5081132

 

 

 

11 Ocak’ta başlayacak olan organik tarım desteği başvuruları 25 Mart tarihine kadar devam edecek.

 

 

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2015 yılında hasadını yapmış ve ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş üreticilere, dekara meyve, sebze için 70 lira, tarla bitkileri için 10 lira ödeneceğini bildirdi.

 

 

 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, organik tarım desteği ödemesinin, organik tarım yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Organik Tarım Bilgi Sistemi ve Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 2015 üretim yılında kayıtlı, 2015 yılı hasadını gerçekleştirmiş,  ürününe ürün sertifikası düzenlenmiş olan ve destekleme tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre başvurusunu yapan çiftçilere ödeneceğini belirtti.

 

 

 

Başvuruların zamanında yapılması önemli

 

 

 

11 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan organik tarım desteği başvurularının 25 Mart 2016 tarihine kadar devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üreticilerimiz, 11 Ocak-25 Mart tarihleri arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine başvuracaklar. Organik tarım üreticilerimizin bu tarihleri dikkate almaları ve destek başvurularını zamanında yapmaları büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde destekten yararlanamazlar.”

 

 

DİĞER HABERLER
Geçtiğimiz yıl en çok buğday Rusya ve Ukrayna'dan ithal edildi

 

Organik tarımın ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, kimyasal ilaç ve gübreleri kullanmaksızın izin verilen girdilerle yapılan bir üretim sistemi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim sistemidir” dedi.

 

 

 

Bayraktar, insan sağlığının önemi ve çevre bilincinin giderek arttığı günümüzde, gerek güvenli gıda tüketimi gerekse diğer canlılara zarar vermeyen, daha kontrollü bir üretimi öngören organik tarımsal üretim faaliyetinin gün geçtikçe daha da önem kazandığını vurguladı.

 

 

 

Türkiye’de 1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarım alanlarının, 2014 yılına geldiğinde 842 bin 216 hektara, organik üretim miktarının ise 10 bin 304 tondan 1 milyon 642 bin 235 tona ulaştığını bildiren Bayraktar, “1996’dan 2014’e organik tarım alanlarının 124 kat, üretim miktarı 159 kat arttı. Organik tarımda ülkemizde büyük bir gelişme var. 2014 yılı itibarıyla arıcılık dahil olmak üzere 750 üreticimiz de organik hayvancılık yapıyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Merkel balığı yuttu

 

 

 

Bayraktar, insan sağlığının önemi ve çevre bilincinin giderek arttığı günümüzde, gerek güvenli gıda tüketimi gerekse diğer canlılara zarar vermeyen, daha kontrollü bir üretimi öngören organik tarımsal üretim faaliyeti gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirtti.

 


7 Ocak 2016. 12:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x