Osmanlı Mutfağı Saray Yemekleri Yarışması 2015


Osmanlı saray yemekleri

 

 

 

 

Halim UTLU

 

Osmanlı Mutfağı Yarışması, Osmanlı’nın saray mutfağının zenginliğini günümüze taşıyacak. Tarihi Osmanlı yemeklerine modern yorumlar getirilecek olan Osmanlı Mutfağı Yarışması, 27 Mart 2015 tarihinde CNR Expo’da gerçekleşecek.

 

8 takımın katılacağı yarışmada, her grup başlangıç, ana yemek ve tatlı olarak üç yemek hazırlayacak.

 

Gruplar ayrıca sofra düzeni, menü ve şerbetlerden de puan alacak.Yarışmanın kazananlarını jüri başkanı Vedat Başaran ile birlikte 8 değerli jüri belirleyecek.

 

Yahnili  pilav(Osmanlı yemeği)

 

Örs,Serim, Atilla,Samancı,Thomae jüri üyesi

 

Vedat Başaran(Başkan), Ahmet Örs,Osman Serim, Nedim Atilla (Gurme ve yemek yazarı),Özge Samancı (Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi), Mehmet Gök (D-ream Grubu Mutfak Şefi), Tarkan Özdemir (Le Meridien Mutfak Şefi),Maxmillian Thomae ve Sezai Erdoğan’nin jüri üyeliği yapacağı yarışmada, Osmanlı Mutfak Kültürünün zenginliği ortaya konacak.

 

Mutfak şefleri yarışacak

 

The Marmara Hotel İstanbul, Matbah Restaurant,Crown Plaza Asia,Maxx Royal, Radisson Blu Hotel İstanbul Asia, Four Seasons Sultanahmet, Wyndham Grand Levent, Hilton Ankara’nın mutfak şeflerinin yarışacağı etkinlikte, dereceye girenlere para ödülleri verilecek

 

Moderatörler:1. Ali Elikkaya,2. Özay Akay,3. Adnan Öztürk,4. Rafet İnce,5. Nejat Çuhadar,6. Şenol Demirtaş.

 

Ödüller: Birincilik ödülü 10.000TL,ikincilik 7.500TL,üçüncülük 5.000TL,Tuğrul Şavkay Ödülü 2.500TL, En iyi menü  ödülü 1.000TL,En iyi sofra ödülü 1.000TL,En iyi başlangıç ödülü 1.000TL, En iyi ara sıcak ödülü 1.000TL, En iyi ana yemek ödülü  1.000TL,En iyi tatlı ödülü 1.000TL, En iyi şerbet ödülü 1.000TL.

 

Osmanlı sofrasına ait bir minyatür

 

Ürün zenginliği

 

EDT EXPO ürün çeşitliliği ile de dikkat çekiyor. Fuarda; yiyecek ve içecek gibi gıda ürünlerinden, temizlik – hijyen malzemelerine ve profesyonel mutfak ekipmanlarına kadar çok sayıda ürün grubu ile dağıtım kanalı hizmetleri ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

 

Mutfak sponsoru: Öztiryakiler

 

Sponsor : CNR HOLDİNG/ İstanbul Fuarcılık/ ETÜDER,Mutfak sponsoru: Öztiryakiler,Organizatör: Gökmen Sözen Görsel İletişim Hizmetleri,Yarışma tarihi: 27 Mart 2015 saat: 10:00 – 16:00,Yer: CNR EKSPO Yeşilköy Fuar alanı Hall 4 etkinlik alanı.

 

Beş bin civarında  yemek kayıp

 

Öte yandan Türk mutfağının kebap ve rakıdan ibaretmiş gibi tanıtılmasına yemek tarihi uzmanları tepki gösterirken,bu uzmanlardan biri de Türk Mutfak Vakfı Genel Müdürü Hilal Nuhoğlu…Türk mutfağının Osmanlı mutfağının devamı olduğunu,iki mutfağın birbirinden ayrı gösterilemeyeceğini ifade eden Nuhoğlu:

 

Yazılı belge yok

 

“Osmanlı yayıldığı coğrafyanın ve kültürlerin etkisiyle çok farklı bir mutfak oluşturmuştur.Üç farklı kıtadan aldığı yemekleri, kendi mutfağına katabilmiştir. 2 bin kişinin çalıştığı mutfak teşkilatı kurmuştur. Topkapı Sarayı’nın üçte biri mutfaktan oluşuyor. Saray mutfağı deyip halktan kopuk gibi göstermeye çalışmak haksızlık. Saray mutfağı yerine, İstanbul mutfağı demek daha doğru. Saray mutfağını ayıran şey bir fantezisinin olması. Beş bine yakın yemek günümüze gelememiştir. Yazılı eser bırakmak gibi bir alışkanlığımız yok. Anadan kıza, ustadan aşçıya el verme şeklinde gitmiş bunlar. Zamanla kaybolmuşlar.” diyor.

 

 Fatih’in en sevdiği yemeklerden biri lüfer

 

Nuhoğlu,bazı tv dizilerinde saray mutfağının yanlış tanıtıldığını, insanların Hürrem tatlısı, Hürrem’in diet menüsü gibi garip garip sorular sorduklarını, Hürrem tatlısı diye bir tatlının kaynaklarda ve sarayda olmadığını belirtiyor.Nuhoğlu, bazı şeylerin yanlış bilinip söylendiğini, de dikkat çekerek,”Osmanlı’da deniz ürünleri yenmezdi.” sözlerinin hatalı olduğunu, Fatih’in en sevdiği yemeklerden birinin lüfer olduğunu vurguluyor.


Yazan - 24 Mart 2015. Kategori MANŞET, GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı