Pakistan ile tarımda yeni dönem


GNA_7501

 

Türkiye ile Pakistan bitkisel üretim ve bitki sağlığı, hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı, kırsal kalkınma ve diğer tarımsal konularda yeni işbirlikleri yapacak.

 

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 29 Temmuz 2004 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Protokolü” çerçevesinde Türkiye- Pakistan Tarım Yürütme Komitesi 1. Dönem Toplantısı, 2010 yılında İslamabad’da gerçekleştirilmişti.

 

Türkiye ile Pakistan Tarım Yürütme Komitesi 2. Dönem Toplantısı, Ankara’da yapıldı. Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İkili İlişkiler ve Protokol Daire Başkanlığı koordinasyonunda organize edilen toplantıya, Bakanlık Müsteşarı Nihat Pakdil ile Pakistan Ulusal Gıda Güvenliği ve Araştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Syed Moazzam Ali eşbaşkanlık etti.

 

Toplantı eş başkanı Müsteşar Nihat Pakdil, yaptığı konuşmada Pakistan heyetinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Pakistan’ın, Türkiye için, coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da öncelik taşıdığını ifade eden Pakdil, bu toplantı vesilesiyle ülkemizde bulunan Pakistan heyeti ile yapılan görüşmelerin ve bu görüşmeler sonucunda imzalanan tutanak zaptının icraya yönelik olmasını ve somut eyleme dönüşmesini arzu ettiklerini belirtti.

DİĞER HABERLER
'Dolar erirse' endişesi

 

“TARIMSAL KONULARDA TÜRKİYE’DEN ÇOK ŞEY ​ÖĞRENECEĞİZ”

 

Pakistan tarafı eş başkanı Müsteşar Yardımcısı Syed Moazzam Ali ise öncellikle Türkiye-Pakistan Tarım Yürütme Komitesi 2. Dönem Toplantısı vesilesiyle Türkiye’de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirmiş ve Türk heyetinin gösterdiği sıcak ve samimi misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. İki ülke arasındaki kardeşlik bağına vurgu yapan Ali, Pakistan’ın, Türkiye’nin Mustafa Kemal ve onun önderliğindeki Kurtuluş Savaşı mücadelesini duygudaşlıkla izlemiş olduğunu, aynı duygudaşlığın 2005 yılında Pakistan’ın yaşamış olduğu deprem sonrasında Türkiye tarafından da karşılık bulduğunu ifade etti. Ali, geçtiğimiz Şubat ayında İslamabad’da gerçekleştirilen 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Türkiye-Pakistan arasındaki ilişkilerin geliştiğini ifade etti. Türkiye’nin tarım alanında ekonomik ve kırsal kalkınma bakımından gerçekleştirdiği büyümeyi takip ettiklerini ifade eden Ali, bu çerçevede Pakistan’ın da tarım alanında ilerlemesi açısından Türkiye’den çok şey öğreneceğine inandıklarını ve söz konusu toplantının somut bir eylem planına dönüşmesini diledi.

 

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda bitkisel üretim ve bitki sağlığı, hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı, kırsal kalkınma ve diğer konular başlıkları çerçevesinde görüşmeler yapılarak, bu alanlarda iki ülke arasında yeni işbirliği alanları belirlendi.

DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı.

 

Bu çerçevede taraflar, bitkisel üretim ve bitki sağlığı konularında modern teknolojilerin kullanımı ile çeşitli tarım ürünleri üretim miktarlarının artırılması amacı ile Bakanlıklar arasında bilgilendirme ve işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesine, Pakistan ve Türkiye arasında araştırma ve deneme amaçlı germplasm, meyve ve hibrit sebze çeşitlerinin değişimine karar verildi. Taraflar ayrıca, yem bitkisi yetiştiriciliği alanında işbirliği yapılması, tohum ve tohum üretimi alanında bir alt çalışma grubunun oluşturulması ve Gıda Güvenliği konularıyla ilgilenebilmek amacıyla daha yüksek kapasite yaratabilmek için bilimsel materyalin ve profesyonellerin değişimi konularında mutabık kalındı.

 

Hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı alanında hayvan ıslahı programlarının uygulanması, hayvanların kimliklendirilmesi ve KAYIT altına alınması ve ıslaha yönelik kayıt sistemlerinin kurulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve özellikle şap aşısı üretimi alanında işbirliği, hayvancılık araştırmaları, veterinerlik hizmetleri ve hayvan refahı konularında bilimsel ve teknik işbirliği yapılması hususunda mutabakata varıldı.

 

Kırsal kalkınma alanında kırsal kalkınma projelerinin hazırlanması ve uygulanması, tarımsal ve kırsal altyapının geliştirilmesine yönelik işbirliği, sularda tarımsal kaynaklı kirliliğin izlenmesi ve önlenmesi ve coğrafi bilgi sistemi ve Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin Pakistan’da kurulması ve sisteme teknik destek sağlanması konularında işbirliği yapılmasına karar verildi.

DİĞER HABERLER
Açılışa Davet

 

Üretici örgütleri konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı, ortak üretim ve pazarlama stratejisinin oluşturulması, tarım ürünlerinin tanıtımı, üreticilerin, üretici teşkilatlarının ve firmaların uluslararası fuar organizasyonlarında bir araya getirilmesi ve bitkisel ve hayvansal ürünlere ilişkin sağlık sertifikaları konusunda işbirliği sağlanması mutabakata varılan diğer konular arasında yer aldı. Taraflar son olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde yatırım fırsatlarının araştırılması, su ürünleri araştırmaları konularında bilimsel ve teknik işbirliği ve balık yemi üretimi ve işlenmesi konusunda işbirliğinin sağlanmasına da karar verdi.

 

İki ülke arasındaki iyi ilişkileri yansıtan sıcak bir atmosferde gerçekleşen toplantı sonrasında, toplantıda görüşülen hususların yer aldığı bir toplantı tutanağı Türkiye-Pakistan Tarım Yürütme Komitesi eş başkanlarınca imzalandı. Bir sonraki Tarım Yürütme Komitesi Toplantısının 2016 yılının ikinci yarısında Pakistan’da yapılması kararlaştırıldı.

 

Konuk heyet ayrıca Anıtkabir, Sincan Et Kombinası ve Atatürk Orman Çiftliğindeki tesislere inceleme ziyaretleri de gerçekleştirecek.

 

 


17 Nisan 2015. 07:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x