Patateste Yeşillenme Tehlikesi


1235208_714315088587460_1506611370_n

 

Patatesin tarlada, depoda, rafta ya da evde ışığa maruz kalması halinde yüzeyinde yeşil pigmentler meydana gelir.

 
Bu durum, patateste “solanine” bulunduğunun göstergesidir. Patatesin yeşilliği arttıkça, “solanin” seviyesi de tehlikeli şekilde artabilir. Böcek ve mantar öldürücü özelliği nedeniyle “solanin”in çok küçük miktarları dahi insan sağlığı açısından zararlıdır. 2-5 mg/kg vücut ağırlığı oranının zehir etkisi yaptığı, 3-6 mg/ kg vücut ağırlığı oranının ise öldürücü olduğu tespit edilmiştir.

 
Ticari olarak satışa sunulan patateslerde oranı 0.2mg/g ‘dan azdır. Öte yandan ışığa maruz kalan ve yeşillenmeye başlayan patatesler 1mg/g veya daha fazla orana sahip olabilir ve bu dozda “solanin” içeren kabuklu bir patates tehlikelidir. “Solanin” zehirlenmesi geçiren kişilerde öncelikle sindirim ve sinirsel bozukluklar baş gösterir.

 
İlk belirtiler 8-12 saat sonra ortaya çıkmakla birlikte, yenilen gıdadaki “solanin” oranının yüksekliğine bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar inebilir. Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri vardır. İleri durumlarda ise halisünasyon, şuur kaybı, felç, yüksek ateş, sarılık ve gözbebeklerinin büyümesi gibi belirtiler görülebilir. Solanin yoğun olarak patatesin kabuğunda ya da kabuğun hemen altında bulunur. Soyulmuş patatesler, soyulmamışlara nazaran %30-80 daha az “solanin” içerirler. Bu nedenle patateslerin yeşil kısımları asla yenilmemeli ve özellikle yeşil patatesler her zaman soyulmalıdır.

DİĞER HABERLER
Kasap Sucuğuna Yasak Geliyor

Gıda Güvenliği Derneği


23 Ocak 2014. 18:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x