Rakamlarla rüzgar enerjisinin gücü


offshore windpark Denmark
En hızlı yayılan yenilenebilir enerji türleri arasında yer alan rüzgar enerjisi, ortaya koyduğu rakamlarla ne kadar doğru bir tercih olduğunu kanıtlıyor.

 

Fosil yakıt aramak, çıkarmak ve işlemek için gereken zaman ve maliyeti en kısa zamanda enerji çıktısına çeviren rüzgar gücü, dünyanın dört bir yanında giderek artan sayılarla yayılmaya devam ediyor.

 

Birçok coğrafyadan çok sayıda ülkenin yaptığı yatırımların ortaya koyduğu veriler, rüzgar gücünün ne kadar doğru bir tercih olduğunu gözler önüne seriyor:

 

ABD Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre 2012’de dünya genelinde rüzgar enerjisinden üretilen elektrik miktarı 65 milyar kw/s oldu. Bu sayı, ABD’de altı milyon haneyi aydınlatmaya yetecek enerjiyi temsil ediyor.

 

ABD, 2020 yılına gelindiğinde rüzgar enerjisiyle 25 milyon haneye yetecek elektrik elde etmeyi planlıyor.

 

Dünya genelinde kurulan rüzgar santrallerinin maliyeti, kw/s başına sadece 2-6 sent.

 

1 MW elektriğin, fosil yakıtlar yerine rüzgar türbinleriyle elde edilmesi, dünyayı bir yıl içinde 1500 ton karbondioksit, 6.5 ton sülfür dioksit, 3.2 ton nitrojen oksit ve 25 kg cıvadan kurtarıyor.

 

Rüzgar santrali çiftlikleri, tükettikleri enerjinin 17 ile 39 kat fazlasını üretiyor. Bu oran nükleer santal ve kömür santrallerinde sırasıyla 16 ve 11 kat olarak beliriyor.

DİĞER HABERLER
Gomez imzayı attı

 

İspanya, elektrik ihtiyacının yüzde 60’ından fazlasını rüzgar santralleriyle karşılayan ülke olarak, Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.

 

Rüzgar enerjisi sektörü, her yıl Brezilya’da 12 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

 

Çin’de rüzgar enerjisi sektörü 2011 yılında yüzde 40 büyüme gösterirken, aynı yıl sonunda ülkedeki rüzgar türbini sayısı 46 bine ulaştı.

 

Danimarka, elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu rüzgar santrallerinden sağlıyor. Danimarka hükümeti bu oranı 2020’de yüzde 50’ye, 2050’de ise yüzde 100’e çıkarmayı amaçlıyor.

 

2011’de yapılan bir ankete göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde halkın yüzde 89’u rüzgar santrallerini destekliyor.

 

AB genelinde, 2011 yılında rüzgar enerjisi sektöründe çalışan personel sayısı 240 bine ulaştı. Aynı yıl, dünya genelinde sektörün istihdam ettiği kişi sayısı 670 bin oldu.

 

TÜREB tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin 2002 sonu itibari ile 18.9 MW olan kurulu rüzgar enerjisi gücü 2012 sonunda 2,312.5 MW’a, 2013’ün ilk yarısında ise 2,619 MW’a yükseldi.

ntvmsnbc

 

Rüzgar enerjisi şirketine kartal cezası
Duke Energy Renewables adlı şirket, Wyoming’deki iki tesisinde son üç yıl içinde toplam 14 kaya kartalının ölmesiyle ilgili suçlamaları kabul etti.
Associated Press ajansı, Obama yönetiminin ilk kez bir rüzgar enerjisi şirketine ceza kestiğine dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
Kişi başı günlük su tüketimi 5 bin litreye ulaştı

 

Ödenecek para doğal yaşamı korumayla ilgili kurumlara yönlendirilecek.
Duke Energy şirketine, Göçmen Kuşlar Anlaşması Yasası uyarınca ceza kesildi.
Bu yasa, kaya kartalı ve diğer kuş türlerini koruma altına alıyor.
2013’te bir grup biyolog tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 10 eyaletteki rüzgar enerjisi tesislerinde 2008’den bu yana toplam 67 kaya kartalı ve kel kartal öldü.
Avlarına odaklanan kartallar, rüzgar türbinlerinde son anda farkettikleri pervanelere çarparak can veriyor.
Kartallar ayrıca, hızla dönen pervanelerin yarattığı hava akımına kapılıyor.
Duke Energy Renewables Başkanı Greg Wolf kartalların ölümü nedeniyle üzgün oldukklarını, sorunu çözmek için çevre koruma kurumlarıyla işbirliği yapacaklarını söyledi.
Bu çerçevede yakınlarda uçan kartalları tespit etmek için radar kullanılması, bölgede kartal yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde türbinlerin faaliyetlerinin sınırlandırılması öngörülüyor.

 

Duke Energy Renewables, Duke Enerji’ye bağlı bir şirket. 50 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan ve Amerika’nın en büyük elektrik enerjisi şirketi olan Duke Energy’nin 7 milyondan fazla müşterisi var.

 


26 Kasım 2013. 10:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x