Rotterdam Sözleşmesi yürürlüğe girdi…


 

 

Pestisit Zehirlenmesiyle ilgili Rotterdam Sözleşmesi yürürlüğe girdi…

 

Sözleşme Sekretaryasını, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM Çevre Programı ortaklaşa yürütüyor….

 

 

Halim UTLU

 

Pestisit zehirlenmesi ve diğer tehlikeli kimyasalların ticaretindeki potansiyel zararlardan, insanları ve çevreyi korumayı amaçlayan uluslararası anlaşma “Bazı Tehlikeli Kimyasallar ve Pestisitlerin Uluslararası Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Usulüne Dair Rotterdam Sözleşmesi”, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

“Bazı Tehlikeli Kimyasallar ve Pestisitlerin Uluslararası Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Usulüne Dair Rotterdam Sözleşmesi”, taraf ülkeler arasında belirli tehlikeli kimyasalların uluslararası ticaretinde paylaşılmış sorumluluğu ve işbirliği çabalarını destekliyor. Sözleşme, çiftçiler ve çocukları da kapsayan korunmasız grupların, pestisit zehirlenmesine karşı korunması ve sosyal sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.

 

Sözleşme sekretaryasını, FAO ve BM Çevre Programı ortaklaşa yürütüyor

Ayrıca, bu tür kimyasalların çevreyle uyumlu bir biçimde kullanılmalarını, kimyasalların özelliklerine ilişkin bilgi alışverişini kolaylaştırıyor, ithalatı ve ihracatıyla ilgili ulusal karar verme sürecini oluşturmayı sağlıyor.Bu kararları taraflara duyurarak destek veren Rotterdam Sözleşmesi’nin sekretaryasını, FAO ve BM Çevre Programı ortaklaşa yürütüyor.

 

Diğer yandan,bugün bir açıklama yapan Türkiye–BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye’nin pestisit zehirlenmesi ve diğer  tehlikeli kimyasalların ticaretindeki potansiyel zararlardan insanları ve çevreyi korumayı amaçlayan uluslararası anlaşma olan Rotterdam Sözleşmesi’ni, onaylamasını memnuniyetle karşıladı.

DİĞER HABERLER
Küresel Isınmanın Etkileri

Sözleşme, 2004’te yürürlüğe girdi

 

Sözleşme metni, 10 Eylül 1998’de Hollanda’nın Rotterdam kentindeki konferansta kabul edilerek, 24 Şubat 2004’te yürürlüğe girdi. Sözleşme, Türkiye tarafından 10 Eylül 1998 tarihinde PIC Sözleşmesi Diplomatik Konferansı’nda imzalanırken, onaya dair kanun tasarısı, 2010 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildi.

 

Türkiye’nin onayıyla sözleşmeyi onaylayan ülkelerin sayısı 158’e yükseldi.

Bilgi paylaşım mekanizmalarını teşvik ediyor

 

“Bazı Tehlikeli Kimyasallar ve Pestisitlerin Uluslararası Ticaretinde Ön Bildirimli Kabul Usulüne Dair Rotterdam Sözleşmesi”,herhangi bir yasak getirmiyor. Tehlikeli kimyasalların ticareti hakkında karar vermeyi iyileştirmeye yardım etmek amacıyla, bilgi paylaşım mekanizmalarını teşvik ediyor. Sözleşme, üye hükümetlere bilgi paylaşımı yoluyla, potansiyel tehlikeler hakkında birbirlerini uyarmasını ve bu kimyasalları gelecekte ithal etmeyi isteyip istemedikleri konusunda bilgili kalmalarını sağlıyor.

 

Tehlikeli kimyasalların ticaretinin, suiistimal edilmesini daha zorlaştırıyor

İhraç bildirim provizyonları ve kimyasalların standart şekilde etiketlenmesi ile Rotterdam Sözleşmesi, tehlikeli kimyasalların uluslararası ticaretini daha şeffaf ve suiistimal edilmesini daha zor hale getiriyor. İthal eden ülkeler belirli  bir kimyasalı kabul etmeme kararı aldığı zaman, ihraç eden ülkeler, bu ihraç ürünlerinin ülkeden çıkmamasını garanti altına alma sorumluluğu bulunuyor. Rotterdam Sözleşmesi, üye hükümetlere kimyasal yönetim kapasitesini geliştirme ve insan sağlığı ile çevreyi koruma konularında destek veriyor.

DİĞER HABERLER
Devletin zirvesini buluşturan düğün

 

FAO, Türkiye’nin kararını memnuniyetle karşıladı

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Ankara’da bulunan Orta Asya Alt Bölge Ofisi Bitki Üretimi ve Korunması Yetkilisi Hafiz Muminjanov “Rotterdam Sözleşmesi pestisitleri de içeren tehlikeli kimyasalların ticaretinde bilgi paylaşımına dair uluslararası bağlayıcı bir anlaşma. Bu pestisitler, bitki haşeratı ve hastalıklarını kontrol etmek amacıyla, çiftçiler tarafından Türkiye ve bölgede geniş şekilde kullanılıyor.” dedi.

 

Azerbaycan ve Tacikistan için oldukça önemli

 

“Rotterdam Sözleşmesi’nin Türkiye hükümeti tarafından onaylanması, pestisitleri de içeren oldukça tehlikeli kimyasalların bilgilerinin düzenlenmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve güvenilirliğin başarılması ve insan sağlığının garanti altına alınmasına yönelik kesinlikle büyük bir adım.


12 Nisan 2017. 08:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x