Ruhsatsız kümeslere 3 yıl geçici süre


Mehmet KORKUSUZ

Üç yıl geçiş süresi verildi, cezalar düşürüldü

Ak Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, ruhsatsız kümes sorununun çözümü konusunda bakanlık nezdinde sürdürülen çalışmaların sonuç verdiğini açıkladı. Ercoşkun, yaptığı açıklamada, ruhsatsız kümesler için 3 yıl geçiş süresi tanındığını, üreticilere kesilen toplamda 4,5 milyon TL cezanın ise 5’te 1’e düşürüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin kanatlı et ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan Bolu yöresinde ruhsatı olmayan kümeslere çözüm arayışında son noktaya gelindi. 1980 yılları başlarında Hükümetin oluru ile Ziraat Bankası’ndan verilen kredilerle yapılan kümeslere çeşitli nedenlerle ruhsat alınamamış ve bugün bunların kaçak olduğu iddia edilerek, kapanması çalışmaları hızlanmıştı.

“KÜMESLER HAKKINDA, ‘KAÇAK YAPI’ İFADELERİNE İTİRAZ ETTİM”

Bolu ili genelinde 4000 olan çiftlik sayısından 3210 tanesi ruhsatsız konumda olduğu için büyük bir krizle karşı karşıya olunduğuna işaret eden Ercoşkun, “Ruhsatsız kümes sorunu geçmişten günümüze dek gelen 25 yıllık bir mesele. Sorun, beyaz et yetiştiriciliğinin bulunduğu her ili yakından ilgilendiriyor. Son dönemde yapılan kümesler, yasal mevzuata uygun şekilde yapılıyor. Eski yapılan kümesler ise, devletin birçok kurum ve kuruluşlarının onayından geçtiği halde son nokta konulmadığı için devlet kademelerinin ifadesi ile kaçak yapı olarak görülüyor. Ama bizim ifademize göre, ruhsatsız yapı olarak görülüyor. Kaçak yapı kelimesine özellikle itirazım var. İtiraz ettiğim en önemli nokta kaçak yapı meselesi. Bolu’da yapılan toplantıların ardından bu konuyu ilgilendiren bakanlık yetkililerinin katıldığı toplantının ardından bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Bende bu toplantılara katıldım” dedi.

DİĞER HABERLER
Yumurta Üzerine Güzelleme... Özlem Sarıçam

“İL GENELİNDEKİ YÜZDE 95 ORANINDAKİ KÜMES RUHSAT ALABİLECEK DURUMDA”

Ercoşkun, açıklamalarının devamında, “Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız ve Tarım Bakan Yardımcımızın katıldığı ve bu konuyla ilgili tüm bürokratların katıldığı bir toplantıda ise meseleyi tam manasıyla değerlendirme şansımızda oldu. Burada ilgili bakanlık yetkililerinin kümesler hakkındaki kaçak yapı ifadelerine Bolu Milletvekili olarak itiraz ettim. Hiçbir devlet kuruluşunun Bolu’daki kümeslerin yaşadığı bu sorunu kaçak yapı olarak değerlendirmesini kabul etmemiz mümkün değildir. O nedenle devlet kademelerinin geçmiş yıllarda kendi eksikliklerinden, dolayısıyla vatandaşı zorunlu tutmalarından kaynaklanan bu eksiklik neticesinde hiçbir kümes sahibini kaçak yapı sahibi olarak gösteremezsiniz dedim. Bu yapılar kayıtlarda ancak ruhsatsız yapılar olarak geçmeli. Bunun akabinde Bolu’daki tüm kümeslerin yüzde yüzünü ruhsatlandırma imkânına sahip değiliz. Kümeslerin birçoğu ruhsatlandırılabilecek şekle getirilebilecek durumda. Ama bazısının mümkünatı yok. Yani hazine arazisi üzerine yapılan bir kümesin ruhsatlandırılması mümkün değil. Ya hazine arazisinin satın alınması lazım ya da hazine arazisine geçen kısmının tadilattan geçirilerek iptal etmesi lazım. Aynı şekilde komşu parsele tecavüzü olan bir parselin ruhsat alması mümkün değil. Ya o parsayı da satın alacak veya geçen kısmı iptal edecek. Buna benzer kümes sahiplerinin de bildiği ruhsat alamayacak kümeslerimiz var. Yani bu yüzde 5 civarında da olsa böyle kümeslerimiz de var. Bunu dışında yaklaşık yüzde 95 oranındaki kümes ruhsat alabilecek durumda.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Tavuk Eti Üretimi Düştü

KÜMES İŞLETMECİLERİNE KESİLEN CEZALAR BAŞKENT’TE MASAYA YATIRILDI

Ercoşkun, geçmiş dönemlerde 66 kümese teftiş raporuna istinaden İl Özel İdaresi Encümeni tarafından çok büyük bir oranda ceza yazıldığını hatırlatarak, “9 Ağustos 2011 tarihindeki encümen toplantısında 66 adet kümese yazılan ceza 4 milyon 200 bin TL’dir. Fakat ceza alan vatandaşlarımız diğer kümesleri de şikâyet ettiler ve ceza alan kümes sayısı bir hayli arttı” ifadelerini kullandı.

KÜMESLERE KESİLEN CEZALAR 5’TE 1’E DÜŞÜRÜLDÜ”

Ercoşkun, şöyle devam etti: “Burada iki problemimiz var. Bir, o veya bu şekilde şikâyet edilen veya müfettiş araştırması kapsamına giren kümeslere yazılan cezalar. İkincisi ise, ruhsat alabilecek kümeslerin ruhsat alması. Bu anlamda ilk aşamada bütün bu toplantılar neticesinde öncelikle kümes sahiplerine yazılan cezaların 5’te 1 oranına düşürülmesi sağlandı. Hazırlanan taslakla altı bir kez daha çiziliyor. Bunun yanında Valiliğimize ve İl Özel İdaresi’ne görev düşüyor. Bütün bu bahsi geçen kaç kümes varsa tüm bu kümeslerin durumunun tespit edilmesi. Kümeslerin durumu, örneğin hazineye ya da komşu parsaya tecavüz gibi bunların tespit edilmesi gerekiyor. Köy yerleşim alanlarının planlar üzerinde eğer bir revizyona tabi tutulması gerekiyorsa, bu konuda çalışmaların yapılması ve en önemlisi de belli bir geçiş süresi verilmesi gerekmektedir. Bunu da en az 3 yıl olarak düşündük. Bildiğiniz gibi 2014 yılına kadar zaten AB kuralları çerçevesinde zaten ihracat yapabilmek için tüm kümeslerin ruhsatlı hale gelmeleri için tanınan bir süre var. Bu tarihe kadar, son günü bekleme adetini yinelemeden şimdiden başlayarak tüm bu çalışmaların en kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor.”

DİĞER HABERLER
Etbir'de Yeni Dönem Göreve Başladı

Ercoşkun, ayrıca, 5’te 1’e düşürülen ceza oranlarının uygulanmaması içinde çalışmalar yürüttüklerini, hedeflerinin bu cezaların tamamını ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

Ercoşkun, “Konuya ilişkin hazırlanacak olan genelge için yine bizlerin önerileri değerlendirilecek” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. (Bolu Gündem)

 


2 Ocak 2012. 19:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x