Salyangozundan kurbağasına 32 ülkeye su ürünleri satıyor


 

Balıkesir’de 1981 yılında kurulan Kocaman Balıkçılık, bugün 32 ülkeye kara ve deniz salyangozundan kurbağaya, göl gümüşünden mavi yengece kadar işlenmiş su ürünleri satarak milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlıyor.

 

 

 

 

Kocaman Balıkçılık, üç kuşaktır balıkçılık ticaretiyle uğraşıyor. 1981 yılında kurulduktan sonra ilk ihracatını Yunanistan’a gerçekleştiren şirket, bugün 32 ülkeye kara ve deniz salyangozu, kurbağa, tatlısu ıstakozu, mavi yengecin de aralarında olduğu 15 ana kalemde işlenmiş su ürünleri satıyor.

 

 

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, 26 bin metrekare arazide kurulu üretim tesislerinde, her türlü dondurulmuş deniz ve tatlısu ürünlerini üreterek ihraç eden Kocaman Balıkçılık, Akua-Group ile Çeşme’de orkinos, Kocaman Camargo ile Bilecik’te marine hamsi ve tereyağlı salyangoz üretiyor, R.A.R. Sarl ile de Fransa’da kurbağa ürünlerinin dağıtımını yapıyor.

 

Kocaman Balıkçılık İhracat ve İthalat Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçılığın baba ve dede mesleği olduğunu, aile şirketinin su ürünleri ihracatı yapmak için 1981 yılında kurulduğunu söyledi.

 

 

 

Aynı yıl Yunanistan’ın Selanik kentine taze balık sattıklarını belirten Kocaman, “Firmamızın bugünkü tesislerinin ilk bölümünü 1983-1984 döneminde yaptık. Böylece balıkları kendi soğuk hava depomuzda biriktirme imkanımız oldu. 1987 yılından sonra donmuş balık da işlemeye başladık. Bilhassa 1990’lı yıllardan itibaren şirketimiz daha çok dondurulmuş, işlenmiş su ürünleri ihracatına yöneldi.” dedi.

DİĞER HABERLER
Evlilik programlarına 'ağırlaştırılmış' para cezası

 

“32 ülkeye düzenli sevkiyatımız var”

Türkiye’nin 1990’lı yılların ortasından itibaren balık popülasyonu ve fiyatlarının çok artması nedeniyle doğal taze balık ihracatında avantajını kaybettiğini söyleyen Kocaman, şöyle devam etti:

 

“Biz de bu duruma şirketimizi adapte ederek tamamen işlenmiş su ürünlerine yöneldik. 2000’li yıllardan sonra da hemen hemen aktivitemizin tamamı işlenmiş su ürünlerine yönelik oldu. Şu anda Avrupa Birliği’nin (AB) tamamına, ABD ve Kanada’ya ihracatımız var. Bunun yanında Uzak Doğu’ya yaygın bir şekilde mallarımız ihraç ediliyor. Ortadoğu pazarına da bir miktar ürün gönderiyoruz. 32 ülkeye düzenli sevkiyatımız var. Yıllık yaklaşık 4 bin 500-5 bin ton civarında, 15 ana kalemde deniz ve tatlısu ürünlerini işleyerek ihraç ediyoruz.”

 

 

Kocaman, ülkede üretimi olan ancak Türk halkının tüketmediği ürünleri de işleyerek ihraç ettiklerini, emek yoğun sektör oldukları için ciddi oranda istihdam ve katma değer yarattıklarını ve ülkeye döviz kazandırdıklarını bildirdi.

 

Salyangozdan kurbağaya kadar ihracat

 

İhracatını yaptıkları ürünlere de değinen Kocaman, şunları kaydetti:

 

“İhraç ettiğimiz ürünlerin başında kara ve deniz salyangozu, deniz hıyarı, kurbağa, göl gümüşü, Çin sazanı, tatlısu ıstakozu, mavi yengeç, kafalı karides, sübye geliyor. Ayrıca bu sene kültür balıkçılığı alanında denizalası ve tatlısu alabalığı da işleyip Uzak Doğu’ya ihraç etmeye başladık. Bu bölgeye dondurulmuş orkinos da satıyoruz.”

DİĞER HABERLER
Zeytinyağında hedef pazar ABD

 

 

 

Kocaman, ABD ve İngiltere’deki süpermarketlere hamsi ağırlıklı marine ürünler de gönderdiklerini belirtti.

 

Japonlara suşi için orkinos

 

Ana tesislerinin Bandırma’da olduğunu, Bilecik’te salyangoz, İzmir Foça’da da deniz hıyarı işleyen tesislerinin bulunduğunu anlatan Kocaman, “Bu ürünlerde yaklaşık yıllık ihracatımız 20 milyon dolar civarında. Yine iştirakimiz Bandırma merkezli Akua Group AŞ olarak da İzmir’deki balık çiftliğimizden yıllık avlanan orkinos miktarına göre 15-20 milyon dolar arasında, başta Japonya olmak üzere suşi tüketiminde kullanılmak üzere orkinos ihraç ediyoruz.” diye konuştu.

 


20 Aralık 2017. 20:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x