Şap Hastalığının Tamamen Ortadan Kaldırılması


Şap Hastalığının Tamamen Ortadan Kaldırılması Yolunda Bir Adım Daha
İzmir’in Menemen ilçesinde “Şap Hastalığı Tam Zamanlı Saha Tatbikatı” ve “Salgın Yönetimi” konusunda kapsamlı bir eğitim yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanan “Şap Hastalığından Arilik Genelgesi” kapsamında, 2020 yılına kadar Ülkemizde Şap Hastalığının tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor. İlgili genelge ile 2020 yılında Trakya Bölgesinin “Aşısız Arilik”, Anadolu Bölgesinin ise “Aşılı Arilik” statüsü kazanması planlanıyor.

Türkiye’nin Şap hastalığından ari hale getirilmesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, İzmir’in Menemen İlçesinde bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) kampüsünde gerçekleştirilen “Şap Hastalığı Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitiminin” açılışına; Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Denizli ve İlçe Müdürleri katıldı.

Düzenlenen eğitimde Bakanlık ve Şap Enstitüsünde görevli konu uzmanı personel tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Teorik eğitimlerin ardından İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personel ile Afyon, Ağrı, Ardahan, Aydın, Diyarbakır, Denizli, Erzincan, Iğdır, Kars, Manisa, Muş, Muğla, Kütahya, Uşak ve Van İllerinde görevli Resmi Veteriner Hekimlerin katılımıyla kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirildi.

DİĞER HABERLER
2016 Yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği

“Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi” konulu eğitimde olası bir şap salgınının etkin bir şekilde kontrol edilmesi ve hastalığın yok edilmesinin sağlanması amacıyla, salgın sırası ve sonrasında uygulanacak prosedürleri içeren Acil Eylem Planı hakkında ilgili personelin bilgilendirilmesi sağlandı ve planın uygulama aşamaları anlatıldı. Ayrıca uygulamalı saha tatbikatı da gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen tatbikat sayesinde olası Şap hastalığı salgınında “Şap Hastalığı Acil Eylem Planı” kapsamında yürütülmesi gereken iş ve işlemlerde ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm yolları uygulamalı olarak görüldü ve hastalığın haber alınmasına müteakip en hızlı şekilde hastalık teşhisinden başlayarak, yayılmasının önüne geçilmesi ve söndürülmesi için izlenecek prosedürler ortaya konuldu.


23 Ekim 2017. 11:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x