Şeker Pancarı Kotasına İlişkin Soru Önergesi Verildi


CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, 700 bin çiftçi ailesini ilgilendiren şeker pancarı kotalarınailişkinsoru önergesini yazılı olarak cevaplandırılması için Bakan Nihat Ergün’e verdi.

 Ramazan Kerim Özkan’ın soru önergesinde şu noktalara değinildi;  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve İç Tüzük gereğince Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 Ramazan Kerim ÖZKAN  Burdur Milletvekili

 Ülkemizde şekerpancarı tarımın önemli bir parçası olup, Türkiye’de 64 ilde yaklaşık 700 bin çiftçi ailesi tarafından şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Şekerpancarı, tarım ve endüstride ekiminden başlayan, çapasına, sökümüne, fabrikaya taşınmasına, kantarına,  şeker üretiminin her evresine, ve şeker üretiminden sonra da melasının, kuyruğunun, posasının değerlendirmesine kadar varan, büyük bir sektördür. Ayrıca taşımacılık sektörünün de ana arterlerinden birisini oluşturmaktadır. Ve bu sektörden sağlanan istihdam aileleriyle birlikte 11-12 milyon kişi arasında değişiklik göstermektedir. 

Şekerpancarı üretimi dünyada bir çok ülke tarafından gerçek anlamda desteklenmektedir. Ancak ülkemizde şekerpancarı üretimi kotalarla sınırlandırılmakta, kotalar yıllar itibarıyla azaltılırken, şekerpancarı alım fiyatları ise maliyetlerin karşılanmasına bile imkan vermeyecek düzeyde belirlenmektedir. Şekerpancarı üreticileri ürünlerinden elde ettikleri hasılat ile yaşamlarını sürdürmekte güçlük çekmekte, bankalardan, kooperatiflerden kredi almak suretiyle borçlanmaktadır. Devletten gerekli desteği göremeyen üreticilerin büyük bir kısmı icralık duruma gelmişlerdir.

Oysa pancar tarımı çiftçiyi köyde tutan en önemi araçlardan biridir. Pancar sektörüne gereken desteğin verilmemesi, kotalar, ürünün değerini bulamaması, NBŞ( Nişasta Bazlı Şeker) kotalarının artırılması, pancar tarımının yok olmasına ve pancardan geçimini sağlayan 3 milyona yakın köylünün göç etmesine yol açacaktır.

Şekerpancarı üretiminde ürün miktarını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bunlar; iklim ve hava faktörleri, ışık ve sıcaklık, su, toprak, tarla hazırlığı, gübreleme, çeşit seçimi, ekim tekniği, hastalıklarla mücadele, sulama, hasat tekniği, silolama ve fabrikaya teslimdir. Dolayısıyla üreticinin ekmiş olduğu şeker pancarından alacağı rekolteyi bu kadar çok etmen etkilemektedir. Bu nedenle pancar üreticisi ekmiş olduğu şekerpancarından ne kadar mahsul elde edebileceğini bilmeyi bırakın tahmin bile edemez.

 Şekerpancarı üretiminde ürün miktarını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bunlar; iklim ve hava faktörleri, ışık ve sıcaklık, su, toprak, tarla hazırlığı, gübreleme, çeşit seçimi, ekim tekniği, hastalıklarla mücadele, sulama, hasat tekniği, silolama ve fabrikaya teslimdir. Dolayısıyla üreticinin ekmiş olduğu şeker pancarından alacağı rekolteyi bu kadar çok etmen etkilemektedir. Bu nedenle pancar üreticisi ekmiş olduğu şekerpancarından ne kadar mahsul elde edebileceğini bilmeyi Böyle bir uygulama ne bilime, ne mantığa ne de sosyal adalete uymamakta olup tamamen çağ dışı bir uygulamadır.

Zaten uygulanan kotalarla, maliyetlerin yüksekliği ve mahsul fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle yüzü gülmeyen beli bükük gezen ve makul sebeplerden dolayı borcunu ödeyemediği için mahkeme kapılarında sürünen şekerpancarı üreticisinin birde bu mağduriyetlerini gidermek açısından uygulanmakta olan kota cezasının ivedilikle kaldırılmasını düşünüyor musunuz ?


DİĞER HABERLER
Pide fiyatlarında değişiklik yapılmadı
3 Ocak 2012. 16:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x