Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri, İzmirli Çiftçi Kadınlar


_DSC0249

 

 

Kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin daha verimli tarım yapabilmelerini amaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü, kadın çiftçileri tarımsal yeniliklerle buluşturmaya devam ediyor.

 

İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler” projesi ile 40 kadın üretici Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştirmeye başlayacak. Kadın çiftçilerin yüksek gelir getirici alternatif ürün yetiştirmesiyle, ailesine ek gelir sağlaması, aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunması amaçlanıyor. Proje kapsamına alınan bitkiler Lavanta, Kekik, Adaçayı ve Ekinezya.

 

Proje kapsamında 40 kadın çiftçiye iki bölümden oluşan bir eğitim programlandı. Eğitimler Dr. Ünal Karık ve Prof. Dr. Emine Bayram tarafından verildi. Proje aynı zamanda teknik geziler, tarla günleri ve dikim günleri gibi etkinlikleri içeriyor.

 

Dikim günlerinden birincisi Seferihisar’a bağlı Düzce Mahallesinde gerçekleşti. Eğitim alan 5 Düzce’li kadın çiftçi; toplamda 40 bin adet fide ile Ekinezya, Tıbbi Adaçayı ve Kekik yetiştiriciliğine başladı.

 

İlk dikim yerinde düzenlenen törene Seferihisar Kaymakamı Mesut Çelik, Seferihisar Belediyesi Başkan Vekili Gürhan Özata, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve Seferihisar İlçe Kurum Amirlerinin yanında çevre ilçelerden gelen İlçe Tarım Müdürleri katıldı

DİĞER HABERLER
Putin'in geleceği tarih belli oldu

 

Törenin açılışında konuşan Seferihisar Kaymakamı Mesut Çelik; “Buradaki kadın çiftçilerimiz bizlere bu işi yapmadaki isteklerini iradelerini açıkladılar. Bizlerde devlet olarak bunu duyduk. Bakanlığımızın talimatlarıyla, il müdürlüğümüzün öncülüğünde, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nün de desteğiyle onların yanında yer aldık. Projenin başarıya ulaşmasını temenni ediyorum” dedi.

DSC_2066

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “Düzce Köyü’nde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yeni bir projenin, bugün burada başlangıcını yapıyoruz.  Biz, kadın çiftçilerimizle her sene birden fazla proje yapıyoruz. İşin doğrusu; uyguladığımız, projelerde en iyi netice aldığımız, çok başarılı olduğunu düşündüğümüz, sonuçlarını gördüğümüz projeler, kadın çiftçilerle yaptığımız projeler. Ve her yıl yaptığımız bu çalışmalar bakanlığımız tarafından diğer illere de örnek gösteriliyor.” dedi.

 

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı önemsediğini vurgulayan Güldal; “bu konu ülkemizin önemli bir eksiğidir. Coğrafyamız, ekolojimiz, insanımız, arazilerimiz tıbbi aromatik bitkileri yetiştirmeye son derece elverişlidir. Bu ürünler yetmediği zaman, ülkemiz dışarıdan ithal ediyor. Dolayısıyla bizim böyle bir açığı da uzun vadede kapatma hedefimiz var” diye konuştu.

 

2011 yılında yapılan Şevket-i Bostan ile ilgili projeden bahseden Güldal sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah bu tıbbi aromatik bitkilerde de aynı performans görülecektir. Çiftçilerimiz bu konuya çok arzulu, niyetli, samimi olarak yaklaşıyorlar. Bende bu bütçeyi sağlayan bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu küçük bir proje ama tarımsal ürün desenimize ilave büyük bir adım olacak. Katkılarından dolayı proje ortakları olan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum, üreticilerimize başarılar diliyorum”

DİĞER HABERLER
i TRT'nin unutulmayan spikerlerinden Mesut Mertcan hayatını kaybetti

 

 

 

Açılışta konuşan Seferihisar İlçe Müdürü Ali Özdemir ise; “Bugün burada, Düzce Köyü’nde 5 dönümlük bir arazide Ekinezya, Adaçayı ve Kekik dikeceğiz. Bunun dışında Doğanbey Mahallesi’nde de kendi tohumunu alıp fide ürettiğimiz 4 dönümlük bir alanda da dikim yapacağız. Bu bir başlangıçtır. İnşallah ilçemizde bunu daha çok geliştirip kadın çiftçilerin var olan emeklerini ön plana çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Törenin ardından tüm protokol, kadın çiftçilerle birlikte ilk Ekinezya fidelerin dikimini gerçekleştirdi.


21 Nisan 2016. 10:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x